ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«ΕΠΤΑ ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ» ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (ΕΣΡ)

Επιτέλους, «λευκός καπνός» στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Υστερα από καθυστέρηση 7,5 μηνών και μια πολύωρη, πολυκύμαντη συνεδρίαση,  το ΕΣΡ κατέληξε στον αριθμό 7 (επτά), όσον αφορά τις άδειες των τηλεοπτικών δικτύων που θα προκηρυχθούν αμέσως μετά το καλοκαίρι.

«Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης διατυπώνει ομοφώνως τη γνώμη ότι πρέπει να προκηρυχθεί βάσει του ν. 4339/15 διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση επτά (7) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ετυμηγορίας των μελών, που κατά τη συζήτηση διαφώνησαν έντονα, αλλά εν τέλει τα βρήκαν προς χάριν της συναίνεσης και τάχτηκαν υπέρ της συμβιβαστικής πρότασης του προέδρου Αθανάσιου Κουτρομάνου. Αρχικά, υπέρ των 6 αδειών τάχθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Μορώνης, Καραποστόλης, Κιάος, Πλειός, ενώ υπέρ των 9 αδειών οι  Σαρειδάκης (πρώην ευρωβουλευτής τρεις  φορές με τη ΝΔ) , Διαμαντάκου, Μήτρου και Παπαδοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο στον διαγωνισμό που είχε διενεργήσει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, είχαν δοθεί 4 τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο, το ΣτΕ με απόφασή του που δημοσιεύθηκε αρχές του 2017,  έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά.

Σειρά πλέον παίρνει ο προσδιορισμός του τιμήματος.  «Η  απόφαση του ΕΣΡ είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στο δρόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία έχει καθυστερήσει δεκαετίες, στερώντας από το Δημόσιο χρήματα, τα οποία έπρεπε να έχουν εισπραχθεί» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. Ο αριθμός 7 ουσιαστικά δεν αφήνει χώρο για θεματικά κανάλια, ενώ οι  περιφερειακές άδειες μετατίθενται για  αργότερα.

ΝΔ: Το ΕΣΡ βάζει την ταφόπλακα στην μελέτη της Φλωρεντίας

Καυστικά σχολίασε τις εξελίξεις  η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών,  Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Μετά τον ενταφιασμό του αντισυνταγματικού νόμου του αποτυχημένου Υπουργού-καναλάρχη κ. Παππά από το ΣτΕ, το Ε.Σ.Ρ. βάζει την ταφόπλακα στην μελέτη της Φλωρεντίας που προέβλεπε τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Είναι, πλέον, σαφές ότι το καθεστωτικό σχέδιο της Κυβέρνησης για τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και τον περιορισμό του πλουραλισμού έχει πέσει στο κενό. Σε κάθε περίπτωση, “έχουν γνώση οι φύλακες …».