ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2019

 

Ο κύβος ερρίφθη. Οι επόμενες δημοτικές εκλογές το 2019 θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ειλημμένη, καθώς ήδη ετοιμάζεται το σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Το πέρασμα της Αυτοδιοίκησης σε μια «νέα εποχή» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «μετά από επτά χρόνια κρίσης τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά» στον εξ ορισμού εγγύτερο στον πολίτη θεσμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι θα προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος, ενώ θύμισε ότι η απλή αναλογική αποτελεί εκφρασμένη θέση του κυβερνώντος κόμματος  πριν από την κρίση. «Ομως μετά την κρίση αυτές οι θέσεις έχουν δικαιωθεί από την ίδια τη ζωή», παρατήρησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη εισαγωγής των αρχών της συνεννόησης και της συνεργασίας στον θεσμό. «Βρισκόμαστε στο σημείο όπου συνειδητοποιούμε πια ότι χρειάζονται προγραμματικές συγκλίσεις, όχι κάτω, αλλά πάνω από το τραπέζι,  για να κυβερνιέται η χώρα, πόσω δε μάλλον, όταν αυτό είναι απαραίτητο για να κυβερνιέται ένας δήμος, μια περιφέρεια. Είναι ανάγκη να περάσουμε από τα πολιτικά συνθήματα, στα πολιτικά προγράμματα, πάντοτε σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας».

Πυλώνας ανασυγκρότησης η αυτοδιοίκηση

Στόχος των μεταρρυθμίσεων, που θα προβλέπει ο νέος νόμος, είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί η Αυτοδιοίκηση ένας από τους βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν την κατηγοριοποίηση των δήμων (π.χ. νησιωτικοί, ορεινοί), την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων τους, αλλά και επανεξέταση των οικονομικών τους, προκειμένου οι ΟΤΑ να ενταχθούν στην αναπτυξιακή πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δοθούν ως προίκα και οι αναγκαίοι πόροι, δεδομένου ότι αρμοδιότητες χωρίς χρηματοδότηση στην ουσία αποτελούν κενό γράμμα.