ΝΕΑ

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΟΥΒΕΛΟΥ – ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΟΕ

 

Με την απόφαση 1881/ 2017  το  Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και άνοιξε το δρόμο για την επανάληψή τους το αμέσως προσεχές διάστημα. Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας έπειτα από προσφυγή που κατέθεσαν 13 εκπρόσωποι αθλητικών Ομοσπονδιών, μεταξύ των οποίων οι Ισίδωρος Κούβελος, Γεώργιος ΒασιλακόπουλοςΙωάννης Σγουρός και Πέτρος Συναδινός.

Σύμφωνα με την προσφυγή, οι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου ήταν δύο, ο Ισίδωρος Κούβελος και ο Σπύρος Καπράλος,  οι αρχαιρεσίες  προγραμματισμένες  για τις  6 Φεβρουαρίου 2017, αλλά τελικά λόγω νοσηλείας του κ. Κούβελου,  ελήφθη η απόφαση να αναβληθούν και να οριστεί άλλη  ημερομηνία. Για το σκοπό αυτό στάλθηκαν ηλεκτρονικά μηνύματα που ανέφεραν ότι οι  αρχαιρεσίες αναβάλλονται.

Όμως, την ημέρα που είχαν προγραμματιστεί οι αρχαιρεσίες, 13 από τους 27 εκπροσώπους των Ομοσπονδιών προσήλθαν και διενήργησαν εκλογές, ανέδειξαν πρόεδρο και συγκρότησαν την Ολομέλεια σε σώμα. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τους 13,  εκλέχθηκαν οι πρόεδροι των  οργάνων (Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κλπ.) και συγκροτήθηκε σε σώμα η εκτελεστική επιτροπή.

Η επταμελής  σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ  ( πρόεδρος η αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Ποταμιάς) έκρινε μη νόμιμες τις εκλογές και ακύρωσε το πρακτικό εκλογής της Ολομέλειας της  ΕΟΕ  με το οποίο αναδείχθηκε  το νέο προεδρείο.

Στην απόφαση του ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, σημειώνεται ότι «ο κ. Νικολάου στον οποίο ανατέθηκε η προεδρία της επίμαχης εκλογικής συνεδρίασης της Ολομέλειας της ΕΟΕ και ο οποίος είχε απευθύνει την σχετική πρόσκληση στα μέλη της, αποφάσισε την αναβολή της συνεδρίασης πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης αυτής, κατ΄  εντολή δε αυτού εστάλη προς ενημέρωση των μελών της ΕΟΕ το από 6.2.2017 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την γραμματεία της ΕΟΕ, με συνέπεια ορισμένα από τα μέλη να μη  παραστούν στην επίμαχη συνεδρίαση». Και επίσης: «Άλλωστε, ο κ. Νικολάου δεν κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 παράγραφος 2 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, αλλά όπως δήλωσε, απλώς παρέστη για να ενημερώσει για την  αναβολή της».

Με την απόφασή του οι ανώτατοι δικαστές αποφαίνονται  ότι πρέπει να « αναπεμφθεί η υπόθεση στην ΕΟΕ  προκειμένου να επαναλάβει σε νόμιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας τη διαδικασία εκλογής».

 

Categories: ΝΕΑ