ΝΕΑ

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ – ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΩΝ

 

Η τεράστια επιχείρηση της πυροσβεστικής, των εθελοντών της πολιτικής προστασίας, του στρατού, των εναέριων μέσων, είχε τελικά αποτέλεσμα και η φωτιά, που προκάλεσε τον όλεθρο στο βόρειο άκρο της Ανατολικής Αττικής, τέθηκε υπό έλεγχο. Το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου η κατάσταση ήταν απελπιστική, όμως με ολονύκτια υπερπροσπάθεια οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να ανακόψουν την πορεία της  πυρκαγιάς και να την περιορίσουν. Η αντιπυρική ζώνη, που στήθηκε στο ύψος των διοδίων των Αφιδνών και γύρω από το Πολυδένδρι, ώστε η πύρινη λαίλαπα να μην περάσει στην άλλη πλευρά της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας και επεκταθεί στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, λειτούργησε. Ο φόβος αναζωπυρώσεων, ωστόσο, εξακολουθεί και υφίσταται.

ΤΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Το Συντονιστικό Οργανο της Πυροσβεστικής στην χθεσινοβραδινή ευρεία σύσκεψη ανακοίνωσε ότι σήμερα το απόγευμα οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα φθάσουν τα 7 μποφόρ στην περιοχή, επομένως ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ζήτησε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να παραμείνουν σε επιφυλακή.

Ο Δήμος Διονύσου από την  πρώτη στιγμή, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά,  έθεσε τις υπηρεσίες του σε εγρήγορση και πήρε συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης. Τα δε εθελοντικά κλιμάκια Πολιτικής Προστασίας έλαβαν μέρος και στις επιχειρήσεις στον όμορο Δήμο Ωρωπού. Η υπηρεσία φύλαξης των δημοτικών και κοινόχρηστων χώρων του Δήμου, που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Αυγούστου,  διεύρυνε τις νυχτερινές περιπολίες. Ο Δήμαρχος Διονύσης Ζαμάνης, από το γραφείο του χθες, ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική και την Ελληνική Αστυνομία, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ενώ σήμερα το πρωί έδωσε εντολή να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Διονύσου η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), για έκτακτα μέτρα σήμερα-Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2017, λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΟΓΩ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

«Η Γ.Γ.Π.Π. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά:
Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
– την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
– το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Σε ισχύ είναι, επίσης, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές στις κάτωθι οδούς :

 1. Οδός Μπαφίου -Τατοΐου (είσοδος προς το κτήµα Τατοΐου) της ∆ηµοτικής Ενότητας Κρυονερίου.
  2. Πέραν του τέρµατος της οδού Ανεµώνης, (παράλληλος των σιδηροδρομικών γραµμών ΟΣΕ) προς το Κτήµα Τατοΐου στη Δηµοτική Ενότητα Κρυονερίου.
  3. Οι δύο προσβάσεις προς τη θέση Αγ. Τριάδα της Δηµοτικής Ενότητας Αγ. Στεφάνου µέσω της Λεωφ. Φράγµατος Λίµνης Μαραθώνος και της οδού Πλάτωνος.
  4. Εντός του Άλσους Ανοίξεως (πρώην ΣΑΑΚ), που περικλείεται από τη Λεωφόρο Ανοίξεως – Σταµάτας και τις οδούς Αναπαύσεως, Μεσολογγίου, Λυκαβηττού, Προφ. Ηλία και Πιπεροπούλου.
  5. Η οδός Άνδρου που οδηγεί στα δύο Πυροφυλάκια του Διονυσοβουνίου, στη Δηµοτική Ενότητα Ροδόπολης.
  6. Ο δρόµος πέραν του Νέου Κοιµητηρίου Δηµοτικής Ενότητας Ροδόπολης, που οδηγεί περιφερειακά προς το εξωκκλήσι του Αγ. Ιωάννου Νηστευτή.
  7. Οι ανώνυµοι δασικοί δρόµοι των Δ.Ε. Διονύσου και Δροσιάς αντίστοιχα που οδηγούν προς το Πεντελικό Όρος και ειδικότερα τις θέσεις, «Σωληνάρι», «Αλούλα», «Όσιο Λουκά» και «Άγιο Παντελεήµονα».
  8. Η Λ. Αθηνών, στο τµήµα µεταξύ της οδού Θέτιδος Δηµοτικής Ενότητας Εκάλης του Δήµου Κηφισιάς και οδού Μεσσήνης της Δηµοτικής Ενότητας Δροσιάς του Δήµου Διονύσου».

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς η φωτιά έκανε στάχτη 18.500 περίπου στρέμματα και 15 σπίτια σε Κάλαμο, Βαρνάβα, Καπανδρίτι. Επί τόπου παραμένουν 84 οχήματα της Πυροσβεστικής με 308 πυροσβέστες και 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συνεχή, λεπτομερή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, παρείχε η ενημερωτική ιστοσελίδα dionysosmagazine.gr.

Categories: ΝΕΑ