ΝΕΑ

ΒΡΟΧΗΔΟΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗ, ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΝΟΜΙΜΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ)

Βροχηδόν απορρίπτονται από την αποκεντρωμένη διοίκηση οι προσφυγές Καλαφατέλη,  Γιαννουλάτου και γενικότερα της αντιπολίτευσης. Αρκετές υποθέσεις έχουν ήδη οδηγηθεί στο αρχείο, δηλαδή η υπερκείμενη αρχή, που ελέγχει τα όργανα της διοίκησης των Δήμων έκρινε, είτε ότι στερούνται σοβαρών ερεισμάτων (απαράδεκτες), είτε δεν ήταν εμπεριστατωμένες (ουσία αβάσιμες), ή, τέλος, απλά υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα.

Η πιο σημαντική απόρριψη αφορά την προσφυγή των τριών εκ των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, μαζί με ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, όσον αφορά τη νόμιμη συγκρότηση δύο  Επιτροπών του Δήμου Διονύσου, της Οικονομικής και της Ποιότητας Ζωής.

Οι προσφεύγοντες είχαν υποστηρίξει πως η ακυρότητα της εκλογής Προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο από την Επιτροπή του άρθρου 152 του Νόμου 3463/ 2006, συμπαρασύρει σε ακυρότητα την εκλογή και των μελών των Επιτροπών. Ζητούσαν δε την επανάληψη της διαδικασίας ως προς το σκέλος αυτό. Ο ισχυρισμός δεν έγινε δεκτός και η προσφυγή απορρίφθηκε. Τι επιπτώσεις τώρα έχει αυτή η εξέλιξη; Πέραν του ότι πρόκειται για καταφανή ήττα, οι δύο Επιτροπές, η Οικονομική και η Ποιότητας Ζωής, θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν, απαρτιζόμενες μόνο από μέλη  προσκείμενα στη Δημοτική Αρχή και τη μείζονα αντιπολίτευση,  ενώ παραμένουν εκτός οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων από την ελάσσονα μειοψηφία. Την απορριπτική απόφαση παρέλαβαν στα χέρια τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Καλαφατέλης, όσο και ο Γιώργος Ζυγούνας της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά και όσοι άλλοι είχαν υπογράψει το σχετικό έγγραφο, ενδεχομένως και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Γιαννουλάτος, που πρωταγωνιστεί εσχάτως στη σύνταξη και υποβολή προσφυγών.

Ο πρώην  πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, που παραιτήθηκε από το αξίωμά του λίγο καιρό πριν τη λήξη της θητείας και ακολούθως ανεξαρτητοποιήθηκε, είναι στην κυριολεξία …πολυγραφότατος. Εχει υποβάλλει οκτώ (!) συνολικά προσφυγές, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, για διάφορα θέματα προς τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον κ  Σπύρο Κοκκινάκη, συμπεριλαμβανομένης μάλλον και της ανωτέρω, μαζί με Καλαφατέλη, Ζυγούνα και λοιπών.

Οι παρατηρήσεις ωστόσο του «στρατηγού», οι ενδελεχείς …μελέτες του, ή οι κρίσεις του, που αποτυπώνονται στο χαρτί,  δεν έχουν μέχρι στιγμής την τύχη, που θα ήθελε ή εύχονταν ο ίδιος. Στον αντίποδα, πετάγονται  στο καλάθι των αχρήστων.

Πρώτα απ’ όλα, η προσφυγή του για την κακή λειτουργία της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.  Το επιχείρημα ότι  «η Επιτροπή αυθαίρετα και παρά την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου πρότεινε διαγραφές ή μειώσεις οφειλών, επικαλούμενη επιεικώς αστήρικτες και αυθαίρετες αιτιολογήσεις»  απορρίφθηκε. Όπως επίσης απορρίφθηκε και ο ισχυρισμός πως είναι  «παράνομες οι  προτάσεις της Επιτροπής για διαγραφή ή μείωση οφειλών και συνιστούν χαριστική πράξη, που αποβαίνει επιζήμια για το 
συμφέρον του Δήμου και του συνόλου των Δημοτών, μια που οι οφειλές αφορούν κυρίως τα τέλη ύδρευσης που είναι ανταποδοτικά». Συμπέρασμα: Η Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών έπραξε τα δέοντα, εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου και κακώς βρέθηκε …υπόλογη.

Η δεύτερη πανταχούσα για το Γιαννουλάτο από την υπερκείμενη αρχή ήρθε επί της προσφυγής  για το οικόπεδο που βρίσκεται απέναντι από τη Μονή Αγίου Θεοδοσίου, επί της οδού Πιπεροπούλου. Η καταγγελία ότι ο Δήμος δεν έχει κινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να περιέλθει στην ιδιοκτησία του το ακίνητο, που παραμένει στο όνομα (καταχωρημένο σε ΚΑΕΚ) ιδιώτη, αποδείχτηκε μάλλον αστήριχτη, γι’ αυτό και απορρίφθηκε. Εκ του αποτελέσματος μάλιστα δικαιώθηκε η  Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αγγελική Πέππα για τους (σωστούς, βάσει της απόφασης) χειρισμούς της στην υπόθεση.

Categories: ΝΕΑ