ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΩΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΚΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Δύο κορυφαίοι οργανισμοί στους τομείς τους, το φημισμένο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και ο Ολυμπιακός, ενώνουν τις δυνάμεις τους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου με θέμα: «Ενδυναμώνοντας, Περνώντας και Υπερβαίνοντας τα Σύνορα: Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο της Παγκοσμιοποίησης». Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει το απόγευμα στο Μουσείο της Ακρόπολης ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης και στη συνέχεια θα διαβαστεί η “Αρχή της Αθήνας, για το Δικαίωμα της Συμμετοχής στον Αθλητισμό”!

Οι αιτήσεις συμμετοχής έφθασαν τις 180 από καθηγητές απ’ όλο τον κόσμο, αλλά τελικά το Χάρβαρντ επέλεξε 30 από την Αμερική, την Ασία, τη Βραζιλία, την Κίνα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι 30 λοιπόν διακεκριμένοι προσκεκλημένοι, βάσει του προγράμματος που έχει ετοιμάσει ο οικοδεσπότης Ολυμπιακός, θα περιηγηθούν σε μερικά από τα σπουδαιότερα μνημεία της Αθήνας και του Πειραιά  για να θαυμάσουν από κοντά την σπουδαία κουλτούρα του ελληνικού πολιτισμού! Μετά την απογευματινή παρουσία τους στο Μουσείο της Ακρόπολης οι σύνεδροι θα μεταβούν αύριο και μεθαύριο στο γήπεδο Καραϊσκάκη, όπου θα γίνουν οι ομιλίες και θα βγουν τα συμπεράσματα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Το Συνέδριο επικεντρώνεται στην ισχύ του ποδοσφαίρου ως το πλέον διαδεδομένο παιχνίδι παγκοσμίως, αλλά και τη δύναμή του να ξεπερνά τα σύνορα και να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκείας, πολιτισμού ή εθνικότητας. Ταυτόχρονα προτρέπει την καθιέρωση της «Διεθνούς Ημέρας του Δικαιώματος στο Παιχνίδι», προκειμένου να εδραιώσει τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των ανθρώπων στον αθλητισμό, ως παγκόσμιο και θεμελιώδες δικαίωμα.
Ο πρώην γερουσιαστής της Πολιτείας του Μέιν, Τζορτζ Μίτσελ, θα θίξει το κεφαλαιώδες ζήτημα των προσφύγων και τους τρόπους με τους οποίους το ποδόσφαιρο μπορεί να βοηθήσει στην ενσωμάτωση και αφομοίωσή τους.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

«Οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι του κόσμου κατατάσσονται πλέον ανάμεσα στους πιο ισχυρούς και επιδραστικούς θεσμούς της κοινωνίας. Είναι ζωτικής σημασίας να αποδεχτούν την ευθύνη που φέρουν έναντι των κοινοτήτων τους, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας, μέσω της προώθησης συγκεκριμένων δράσεων και καινοτομιών, που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή του κάθε ανθρώπου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης, για να προσθέσει ευθύς αμέσως:                                                           “Σε τοπικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός εδώ και καιρό, είναι δραστήριος στην ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων υλικής βοήθειας σε εκτοπισμένους πληθυσμούς. Ηρθε η ώρα το άθλημα του ποδοσφαίρου σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής να αξιοποιήσει την ισχύ του, προκειμένου να βοηθήσει τους λιγότερο προνομιούχους και τους πιο ευάλωτους ανάμεσά μας».

Ο κοινωνικός ρόλος του ποδοσφαίρου είναι επομένως, πέραν πάσης αμφιβολίας,  ένα θέμα, με το οποίο ασχολούνται οι μεγαλύτεροι οργανισμοί παγκοσμίως, αποδεικνύοντας τη σημασία και την τεράστια δύναμη επίδρασης σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές ομάδες διεθνώς. Κι  όμως στο Διόνυσο, την περιοχή μας, υπάρχουν πολιτικάντηδες, που αδυνατούν να κατανοήσουν  τα απλά και αυτονόητα και στο βωμό της στείρας αντιπαράθεσης στράφηκαν εναντίον αθλητικού ερασιτεχνικού σωματείου, επειδή έκανε, λέει, φιλανθρωπική εκδήλωση στην πλατεία του χωριού.  Ανθρωποι  προφανώς απαίδευτοι, μονολιθικοί, αντιδραστικοί, οπισθοδρομικοί, που κάνουν προσφυγές, στρεφόμενοι εναντίον του πιο δυναμικού και ελπιδοφόρου κομματιού της κοινωνίας, της νεολαίας, η οποία ασχολείται με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Διαβάστε την  Αρχή της Αθήνας, για το Δικαίωμα της Συμμετοχής στον Αθλητισμό

Categories: ΑΘΛΗΤΙΚΑ