ΝΕΑ

ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΙΑΝΟΥΛΑΤΟΥ, ΥΦΑΝΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ – ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ

Με μια άκρως επιθετική ανακοίνωση τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία του Δήμου Διονύσου καταγγέλλουν και αποδοκιμάζουν έντονα τη συμπεριφορά των δύο δημοτικών συμβούλων Σπύρου Γιαννουλάτου, Ηλία Υφαντή, που έκαναν προσφυγή, προκειμένου να ακυρωθεί η με συντριπτική πλειοψηφία (25-2)  απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου της 4ης Ιουλίου για τις ετήσιες επιχορηγήσεις. «Μουσικήν τε και γυμναστικήν Θεός έδωκεν τοις ανθρώποις» αναφέρει ο Πλάτων στην Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την αξία των αγαθών  του αθλητισμού και του πολιτισμού χιλιάδες χρόνια πριν» σημειώνεται με νόημα στα πρώτα εδάφια, καθώς επίσης ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα δύο αυτά κοινωνικά «αγαθά που γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα και προστατεύονται από το Σύνταγμα της Ελλάδος ( άρθρο 16 ), γι’ αυτό άλλωστε τυγχάνουν κρατικής επιχορήγησης…».

Untitled-1Σπύρος Γιαννουλάτος

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται το παράδοξο, ότι εν αντιθέσει με ό, τι θεωρείται αυτονόητο σε όλη την άλλη –πλην Δήμου Διονύσου- Ελλάδα και σε ολόκληρη την υφήλιο, στην περιοχή μας «υπάρχουν ακόμη φωνές κατά της  χρησιμοποίησης των αθλητικών χώρων και των Πολιτιστικών Κέντρων από τα σωματεία», ενώ αποστέλλεται κι ένα σαφές μήνυμα στους …αντιρρησίες του αθλητισμού και του πολιτισμού να μην απουσιάζουν, ούτε να κρύβονται, όταν συζητείται και ψηφίζεται το θέμα των επιχορηγήσεων. Η ανακοίνωση, η οποία κατατέθηκε στο Δήμο Διονύσου και πήρε αριθμό πρωτοκόλλου, έχει ως εξής:

                                                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

«Με την επιστολή αυτή τα σωματεία, αθλητικά και πολιτιστικά, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,  του Δήμου Διονύσου, διαμαρτυρόμαστε  για την προσφυγή δύο Δημοτικών Συμβούλων κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ετήσια οικονομική ενίσχυση μας. Παράλληλα εκφράζουμε την λύπη μας και την πικρία μας για τον τρόπο αντιμετώπισης των κυττάρων του αθλητισμού από ορισμένους στον Δήμο μας. «Μουσικήν τε και γυμναστικήν Θεός έδωκεν τοις ανθρώποις» αναφέρει ο Πλάτων στην Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την αξία των αγαθών  του αθλητισμού και του πολιτισμού χιλιάδες χρόνια πριν. Αγαθά που γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα και προστατεύονται από το Σύνταγμα της Ελλάδος ( άρθρο 16 ), γι’ αυτό άλλωστε τυγχάνουν κρατικής επιχορήγησης, βάσει νόμου, όλα τα αθλήματα και οι πολιτιστικές δράσεις.

Δυστυχώς στον Δήμο μας υπάρχουν ακόμη φωνές κατά της  χρησιμοποίησης των αθλητικών χώρων και των Πολιτιστικών Κέντρων από τα σωματεία του Δήμου,  αλλά και της νομιμότατης απόφασης ( με τεράστια  πλειοψηφία, 25-2 )  του Δημοτικού Συμβουλίου για την οικονομική ενίσχυση τους. Η θέσπιση κριτηρίων χρηματοδότησης  είναι κάτι που ζητούν τα σωματεία εδώ και πολλά χρόνια και επανειλημμένα  έχουν καταθέσει προτάσεις για τον σκοπό αυτό. Επομένως,  δεν ευθύνονται για την μη καθιέρωση τους. Εδώ, ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως ο ειδικός νόμος, που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων, επιχορηγεί τις δράσεις και τις εκδηλώσεις, οπότε κριτήρια, παραδείγματος χάριν, όπως η ιστορικότητα,  η απήχηση στην τοπική κοινωνία, οι επιτυχίες, ή ο αριθμός των συμμετεχόντων στις κάθε λογής δράσεις, περνούν σε δεύτερη μοίρα, από τη στιγμή που ακόμη κι ένα νεοσύστατο σωματείο δικαιούται επιχορήγησης αρκεί απλά να υποβάλει πρόγραμμα δράσης, όπως οι υπόλοιποι.

Στους κόλπους των αθλητικών σωματείων του Δήμου Διονύσου  αθλούνται περισσότερα  από 2500 παιδιά  σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, στίβο,  πινγκ – πόνγκ,  ενόργανη γυμναστική, χάντμπολ, ταεκβοντό, τοξοβολία, ενώ οι συμμετέχοντες και  ωφελούμενοι των πολιτιστικών συλλόγων είναι άλλοι τόσοι,  ίσως και παραπάνω. Ολοι, παιδιά και ενήλικες, είναι πολίτες του Δήμου Διονύσου, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Καλό θα ήταν λοιπόν, οι έχοντες αντίρρηση στα παραπάνω να μην καλύπτονται με την απουσία τους από το  Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε να κρύβονται, όταν συζητείται και ψηφίζεται το συγκεκριμένο θέμα.

Από σωματεία σαν αυτά του Δήμου μας  ξεκίνησαν όλοι οι μεγάλοι αθλητές που τους χειροκροτούμε  στις Ολυμπιάδες, τα Παγκόσμια,  τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και στους αγωνιστικούς χώρους της Ελλάδος. Από ερασιτεχνικούς θιάσους της γειτονιάς ξεπήδησαν οι  ταλαντούχοι ηθοποιοί, ή οι κάθε λογής προικισμένοι καλλιτέχνες, που μεσουρανούν. Τα πολιτιστικά σωματεία ειδικότερα προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές παραδόσεις  εκατοντάδων χρόνων και να καλλιεργήσουν τον πολιτισμό στον Δήμο μας.

Δεκάδες οι αθλητικές δραστηριότητες κάθε χρόνο,  πολλές δε από αυτές συνοδεύονται και από εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα (και αυτό κατακρίθηκε στην εν λόγω προσφυγή, αν είναι δυνατόν ), εξαιτίας ακριβώς της τεράστιας διείσδυσης του αθλητισμού και του πολιτισμού σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Επιτέλους  ας σταματήσει  η επίθεση εναντίον των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων και ας καταλάβουν  όλοι ότι  αποτελούν μέρος, το σημαντικότερο ίσως, αλλά σίγουρα το πιο δυναμικό, της τοπικής κοινωνίας, κάτι το οποίο είναι αποδεκτό όχι μόνο σε όλη την (υπόλοιπη) Ελλάδα, αλλά  σε ολόκληρο τον κόσμο».

ifantisΗλίας Υφαντής

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ  ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ

Την ανακοίνωση υπόγραψαν  τα περισσότερα και πιο δραστήρια σωματεία, που επιχορηγήθηκαν με το 70%  (148.800 ευρώ) από το συνολικό ποσό της απόφασης (212.500). Πιο συγκεκριμένα:

Αθλητικοί:

Ολυμπιακός Αγίου Στεφάνου, Ανοιξη, Δόξα Ανοιξης, Οίον, ΑΟ Ροδόπολης, Νίκη Δροσιάς, ΑΟ Διονύσου, ΑΟ Αγίου Στεφάνου-βόλεϊ,

Πολιτιστικοί:

Ρόδον, Δρυάδες  Κρυονερίου, Ενωση Ποντίων Δροσιάς, Φιλοζωϊκός Σύλλογος Διονύσου, Οικισμός Ρέας, Σύλλογος Γυναικών Κρυονερίου, Σύλλογος Γυναικών Αγίου Στεφάνου.

Δεν υπόγραψαν μεταξύ άλλων οι ΑΟ Σταμάτας (εισέπραξε 15.500 ευρώ), ΑΟ Κρυονερίου (15.500 επίσης), Φυσιολατρικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσιάς (5.500).

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Θέασις», που έχει δημιουργηθεί από νέα, ταλαντούχα  παιδιά, θα εκδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες,  τις επόμενες ημέρες ξεχωριστή ανακοίνωση,  πιο σκληρή και καυστική, θεωρώντας την ανωτέρω …ήπια.

 

Categories: ΝΕΑ