ΝΕΑ

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ «ΜΑΥΡΗ» ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετραπλό πλήγμα στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής επέφερε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία ΖώνηII», το ξημέρωμα της 10ης  Σεπτεμβρίου, ανοικτά της νήσου Σαλαμίνα.

Πέραν της πρωτοφανούς μόλυνσης των νερών του Σαρωνικού, όπως και πολλών δημοφιλών παραλιών της δυτικής και νότιας ακτογραμμής, από τις εκατοντάδες τόνων πετρελαίου που διέρρευσαν από τις δεξαμενές του πλοίου, βαριές είναι οι επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα, είτε σε βραχυπρόθεσμο, είτε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Όσο για τη δημόσια υγεία, αλίμονο, αυτή βρίσκεται και πάλι σε κίνδυνο, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιβαλλοντικές καταστροφές. Χωρίς ν’ αρκούν, δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση οι δέουσες προφυλάξεις, καθώς ελλοχεύει, πέραν όλων των άλλων, η απειλή των ασυνείδητων συμπολιτών μας.

Διότι ενώ δόθηκε απαγορευτικό σήμα στους αλιείς, επαγγελματίες και μη, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα πάψει κάθε σχετική δραστηριότητα για όσο διάστημα χρειαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να καθαρίσουν το Σαρωνικό; Και ποιο είναι, τέλος πάντων, το χρονικό διάστημα που εγγυάται κανείς αφενός την πλήρη απορρύπανση του Σαρωνικού, αφετέρου την κατανάλωση ψαριών από τα νερά του;

Επιπλέον, βιώνουμε εδώ και μερικά 24ωρα την επιπολαιότητα πολλών κολυμβητών, που επιμένουν να επισκέπτονται (από… συνήθεια;) μολυσμένες παραλίες των Νοτίων Προαστίων, και μετά αναρωτιούνται με ποιο τρόπο θ’ απαλλαγούν από τις μαύρες κηλίδες στο δέρμα τους…

Η εκτεταμένη μόλυνση του Σαρωνικού Κόλπου πλήττει σοβαρά και τους κάθε λογής επιχειρηματίες των δυτικών ακτών του, καθώς έχουν επενδύσει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε δραστηριότητες που απειλούνται πλέον με αφανισμό, εάν αδειάσουν εντελώς από κόσμο αυτές οι παραλίες. Γιατί πόσοι θα επιμείνουν να κολυμπάνε στα «βρωμόνερα» της περιοχής, και πόσοι να τσαλαβουτάνε στα κατακάθια του μαζούτ;

ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ  ΤΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ  ΑΝΑΤΟΛΑΣ

Όσες εξηγήσεις και συστάσεις να δώσουν οι Αρχές, όσο κι αν στενέψει ο χρονικός ορίζοντας της πλήρους περιβαλλοντικής αποκατάστασης του Κόλπου, είναι βέβαιο ότι θα παρατηρηθεί μεγάλη (έως και θεαματική…) μετατόπιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας προς άλλες παραλιακές ζώνες, σε συνδυασμό φυσικά με τους νέους προορισμούς πολλών λουομένων και τουριστών.

Ειδικά οι ακτές της Ανατολικής Αττικής, από το Λαύριο έως το Μαραθώνα, έχουν να σηκώσουν ένα βάρος που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο…

Στο «μίξερ» των μεταβολών προσθέτουμε, θέλοντας και μη, τον τουρισμό. Αυτό είναι το τέταρτο «θύμα» (μετά το περιβάλλον, την υγεία και την τοπική οικονομία) της σοκαριστικής μόλυνσης του Σαρωνικού από την ύποπτη, αν μη τι άλλο,  «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Από εκεί που θέλαμε να πιστεύουμε στην περαιτέρω αύξηση των ξένων που επισκέπτονται την Αθήνα και τα παράλια της, τώρα παρεμποδίζεται αυτή η δράση, και χαμηλώνουν απότομα οι προσδοκίες.

ΣΕ  5-10 ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ  ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η πρόβλεψη των ειδικών, άλλωστε, είναι δυσοίωνη. «Σε πέντε έως δέκα χρόνια θα συντελεστεί η αποκατάσταση του οικοσυστήματος», εκτίμησε ο επιστημονικός συνεργάτης του «Δημόκριτου», Νίκος Κατσαρός. «Οι δε κάτοικοι ενδεχομένως να περιμένουν δύο χρόνια για να κολυμπήσουν χωρίς να απειλούνται με σοβαρό πρόβλημα».

Αντίστοιχη, επικεντρώνοντας στο ζήτημα της διατροφής, είναι η διαπίστωση του Χάρη Δημοσθενόπουλου, προϊσταμένου του Διαιτολογικού Τμήματος στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, χρησιμοποιώντας και σχετικές μελέτες τηςGreenpeace: «Απαιτούνται 2-3 χρόνια για να αποκατασταθεί ολοκληρωτικά η παράκτια χλωρίδα».

Categories: ΝΕΑ