ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η UEFA KAI H ΕΠΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GRASSROOTS ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ-ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ-ΖΑΚΥΝΘΟ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

To πρωτοποριακό πρόγραμμα Grassroots, που έχει εκπονήσει η UEFA, με τη συνεργασία των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών των ευρωπαϊκών χωρών, ξεκινάει το Σάββατο-23 Σεπτεμβρίου από την Φλώρινα. Στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο της ακριτικής πόλης θα συγκεντρωθούν 120 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 8-16 χρόνων για να διασκεδάσουν, παίζοντας ποδόσφαιρο.

Η συνέχεια θα δοθεί την Κυριακή-24 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων (LM Village) Ανδραβίδας, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν 60 προσφυγόπουλα 6-12 ετών.
Την ερχόμενη εβδομάδα, πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη-28 Σεπτεμβρίου, στις αθλητικές εγκαταστάσεις Εθνικών Ομάδων στον Άγιο Κοσμά θα φιλοξενηθούν αγόρια και κορίτσια από το «Χαμόγελο του Παιδιού», την Παρασκευή- 29 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Γήπεδο Μαχαιράδου στη Ζάκυνθο τη σκυτάλη παίρνουν αγόρια και κορίτσια από τις τοπικές ακαδημίες, ενώ  οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο-30 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, στο γήπεδο ΕΠΣ Μακεδονίας στην Μίκρα σε ένα event αφιερωμένο αποκλειστικά σε κορίτσια 8-18 ετών!

Τη δράση έχει σχεδιάσει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και θα την υλοποιήσουν οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, σε συνεργασία με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, ερασιτεχνικών σωματείων και ιδρυμάτων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GRASSROOTS

Το πρόγραμμα Grassroots απευθύνεται στο μη επαγγελματικό και προβεβλημένο ποδόσφαιρο. Αφορά, μεταξύ άλλων, το παιδικό ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο για μαθητές/τριες, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο για άτομα με ειδικές ανάγκες και, τέλος, το ποδόσφαιρο για βετεράνους.
Το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, με την τεράστια λαϊκή απήχηση αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία στο σύνολό της, καθώς δεν αφορά μόνο το ίδιο το παιχνίδι, αλλά και την ενδυνάμωση αξιών, όπως η ομαδική συνεργασία, η κοινωνική ανάπτυξη, η υγεία, η φυσική κατάσταση και η προσωπική ολοκλήρωση. Το παιχνίδι αποτελεί μέσο για εκπαιδευτική, κοινωνική και αθλητική ανάπτυξη και ως εκ τούτου η UEFA επενδύει σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα Grassroots για να εξασφαλίσει ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, ανεξαρτήτως ηλικίας, ικανότητας, εθνότητας, φυλής, θρησκείας.
Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν οι νέοι παίκτες έχουν θετικές εμπειρίες, τότε είναι πιο πιθανή η συμμετοχή τους στο άθλημα ως ποδοσφαιριστές, προπονητές, εθελοντές και οπαδοί.
Συνοπτικά, το πρόγραμμα Grassroots της UEFA έχει ως σαφή επιδίωξη το μέγιστο δυνατό άνοιγμα του ποδοσφαίρου στην κοινωνία, δηλαδή σε όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες. Το ζητούμενο για την UEFA και τις ομοσπονδίες μέλη της, που εφαρμόζουν το πρόγραμμα Grassroots είναι να ενταχθούν στο ποδόσφαιρο και να μάθουν τον ορθό τρόπο παιχνιδιού όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αλλά κυρίως να ενσωματωθούν σε αυτό όλες οι κοινωνικές ομάδες, όλοι οι συνάνθρωποί μας και ιδιαίτερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ικανότητες.

Πέρσι, στο πρόγραμμα πήραν μέρος περισσότερα από 300 κορίτσια και αγόρια, σε τέσσερις ελληνικές πόλεις, Καβάλα, Κομοτηνή, Χαλκίδα και Θεσσαλονίκη, όπου αποθεώθηκε το «ευ αγωνίζεσθαι» από το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Categories: ΑΘΛΗΤΙΚΑ