ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ «ΕΦΥΓΕ» Ο ΛΑΤΡΕΜΕΝΟΣ ΤΟΜ ΠΕΤΙ

Όταν τον ρώτησαν αν πέτυχε τελικά να νιώσει τη «μαγεία» της ζωής, εκείνος υποστήριξε πως για μία, μονάχα, «μαγεία» μπορεί να μας βεβαιώσει. Της μουσικής:

«Και είναι γνήσια, χωρίς τρικ και μεταμορφώσεις. Είναι μία δύναμη που κινείται, που θεραπεύει, που επικοινωνεί με τον κόσμο, που μετατρέπει πολλά απίθανα σε πιθανά».

Ενώ όταν πλησίαζε τα 60α γενέθλιά του, και τον ρώτησαν μήπως άρχισε ν’ αγχώνεται με την ιδέα του θανάτου, απάντησε όσο πιο ειλικρινά γινόταν: «Έχω δει τόσους ανθρώπους της ηλικίας μου να χάνονται ξαφνικά… Πολύ λυπηρό. Για μένα, τίποτα πια δεν είναι δεδομένο. Γι’ αυτό και χαίρομαι κάθε μέρα που είμαι εδώ, μαζί σας».

Κι είναι αλήθεια ότι ο Τομ Πέτι μπόρεσε έκτοτε να «γεμίσει» σχεδόν κάθε μέρα της ζωής του, διαισθανόμενος ότι το δικό του τέλος δεν ήταν μακριά. Αυτός ο μεγάλος «εραστής» της ροκ μουσικής, ένας από τους πλέον αυθεντικούς κι επιτυχημένους όλων των εποχών, «έσβησε» πριν μερικές ώρες σε μία κλινική της Σάντα Μόνικα, στην Καλιφόρνια, ύστερα από καρδιακή ανακοπή.

Υπήρξε μία σύγχυση, όσον αφορά στην αναγγελία του θανάτου του. Κάποια ΜΜΕ ίσως βιάστηκαν να τον «τελειώσουν», κάποια άλλα μάλλον αρνήθηκαν να το πιστέψουν ότι «έσβησε» ο 67χρονος συνθέτης, τραγουδιστής και μουσικός παραγωγός.

Στο κάτω-κάτω της γραφής, δεν ήταν ένας απόμαχος της σκηνής. Πριν από 3 χρόνια, μάλιστα, είδε την αγαπημένη του μπάντα, τους «Heartbreakers», να βγάζει στην αγορά τον 13ο δίσκο της. Κι αν σας φαντάζει γρουσούζικος ο αριθμός, σας πληροφορούμε ότι αυτός ο δίσκος, με τίτλο «Hypnotic Eye», έγινε ο πρώτος τους που βρέθηκε ποτέ στο Νο 1 του «Billboard». O πρώτος, συνάμα κι ο τελευταίος για τον Τομ Πέτι…

«Έφυγε ήρεμα από τη ζωή, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, τα μέλη της μπάντας του και ορισμένους καλούς του φίλους», ανέφερε η θλιβερή ανακοίνωση του ατζέντη του, Τόνι Δημητριάδη.

Φίλους, είναι η αλήθεια, δεν έκανε πολλούς στη ζωή του ο Πέτι. «Δεν μου είναι εύκολο, ίσως να μην το προσπαθώ κι όσο πρέπει», είχε εξομολογηθεί κάποτε. Οι θαυμαστές του, ωστόσο, ήταν πολλά εκατομμύρια, απόδειξη ότι τα άλμπουμ που πούλησε ο Πέτι, ξεκινώντας από εκείνο του 1976 (“Tom Petty and the Heartbreakers”), υπερβαίνουν τα 80 εκατομμύρια αντίτυπα!

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ανήκει στην 5η ταχύτητα όλων των εποχών, καθώς στην πρώτη μπήκαν όσοι έχουν πουλήσει πάνω από 250 εκατομμύρια δίσκους ή cd. Στη δεύτερη ταχύτητα όσοι ξεπέρασαν το φράγμα των 200 εκατομμυρίων, και πάει λέγοντας.

Ε, και λοιπόν; Λίγα είναι 80 εκατομμύρια κομμάτια; Λίγο είναι να’ χεις για παρέα σου έναν Σαντάνα, ολόκληρο Τζόνι Κας (που ήταν και σπουδαίος φίλος του), ή τους Doors, τους REM και τους Coldplay;

Ανεξαρτήτως πωλήσεων, ο Πέτι πέτυχε να μπει, και να παραμείνει παντοτινά εκεί, στην πρώτη κατηγορία της ροκ μουσικής. Πουλώντας όχι τρέλα, αλλά ποιότητα. Επιζητώντας όχι τις υπερβολές, αλλά ταξίδια σε ανεξερεύνητους δρόμους. Γυρεύοντας την αλήθεια της ζωής, όχι την αυταπάτη της.

Γι’ αυτό και στα τέλη του 2001 άνοιξαν, γι’ αυτόν και τη μπάντα του, οι πύλες του μουσικού «Hall of Fame”. Νωρίτερα, τους έκαναν «αστέρι», στην περίφημο πεζόδρομο του Χόλιγουντ (“Hollywood Walk of Fame»). Το δε 2006, το συγκρότημα τιμήθηκε με το Κλειδί της πόλης που μεγάλωσαν, το Γκέϊνσβιλ της Φλόριντα.

 

Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ