TO ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ TOY MEGA CHANNEL

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Η είδηση είναι βαθιά εξοργιστική. Κυρίως όμως είναι θλιβερή. Οι κατέχοντες τις μετοχές του μεγαλύτερου καναλιού που γνώρισε η Ελλάδα στα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης, δεν θα διεκδικήσουν μια από τις τηλεοπτικές άδειες. Υποστηρίζοντας, όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ τα οποία έχουν διαρρεύσει, ότι το οικονομικό τίμημα είναι υψηλό.

Ανεξάρτητα των λόγων που κρύβονται πίσω από την παραπάνω κίνηση-τοποθέτηση, το συμπέρασμα είναι προφανές: Το Mega, με τη μορφή που το γνωρίσαμε για σχεδόν τρεις δεκαετίες, οδηγείται σε λουκέτο, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, όποιο από τα υπάρχοντα κανάλια δεν διεκδικήσει άδεια, θα αναστείλει τη λειτουργία του, εντός του Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη έχει θύματα. Τους εργαζομένους του Mega. Εκείνους τους ανιδιοτελείς λειτουργούς της δημοσιογραφίας, από όποια θέση κι αν εργάστηκαν, οι οποίοι κράτησαν το κανάλι όρθιο τον τελευταίο χρόνο. Απλήρωτοι. Απαξιωμένοι. Με εξοργιστική μείωση της προσωπικότητάς τους από την ιδιοκτησία.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έκαναν τον συγκεκριμένο σταθμό πραγματικά Μεγάλο Κανάλι. Εκείνοι, οι μάχιμοι. Όχι οι ακριβοπληρωμένες βεντέτες. Όσοι έκαναν καριέρες και περιουσίες στην πλάτη των “δεύτερων ονομάτων”. Εκείνοι που σήμερα άκουσαν την ιδιοκτησία του Mega να υπογράφει τον “θάνατο” του καναλιού, είναι οι άνθρωποι που το στήριξαν και λειτούργησαν ως αντίβαρο στην τοξικότητα των δήθεν μεγάλων. Εκείνων, εξαιτίας των οποίων, κανιβαλίστηκε πολλές φορές από την κοινωνία το brand του Mega.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εκφράζοντας και την αγανάκτηση των εργαζομένων στον Τ/Σ “MEGA”, καταγγέλλει τους μετόχους του σταθμού, οι οποίοι, με επιστολή τους προς τις τράπεζες, φέρονται να δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, που προκηρύσσονται.

Οι εργαζόμενοι του σταθμού παρέμειναν όμηροι για 16 μήνες, έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο προσωπικής αντοχής, μη επιτρέποντας το «κλείσιμο» του σταθμού και την οριστική του απαξίωση. Παράλληλα, το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι με παρεμβάσεις τους στήριξαν κάθε προσπάθεια διάσωσης του «MEGA» προς τις Τράπεζες, το ΕΣΡ, τους μετόχους. Μάλιστα, μόλις πριν από 24 ώρες ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να μπουν στη δικαστική διαδικασία εξυγίανσης του τηλεοπτικού σταθμού προκειμένου να επαναλειτουργήσει. Στο διάστημα αυτό, εισέρρεαν στο σταθμό μεγάλα χρηματικά ποσά από τις διαφημίσεις. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι, βιώνοντας το μαρτύριο της σταγόνας, παρακολουθούσαν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Τράπεζες και τους βασικούς μετόχους με την προσδοκία ότι όταν αυτές θα ολοκληρωθούν, το κανάλι θα πάρει μέρος στη διαδικασία, θα λάβει μία από τις άδειες και θα επαναλειτουργήσει.

Αποτελεί, επομένως, πρόκληση την ώρα που η δυνατότητα αυτή, επιτέλους, υπάρχει, να αρνούνται οι μέτοχοι να πάρουν μέρος στη διαδικασία, αφήνοντας έτσι το κανάλι στην τύχη του και τους εργαζόμενους απλήρωτους και άνεργους. Επισημαίνουμε ότι στο διάστημα αυτό, η οικονομική θέση τόσο των μετόχων, όσο και των Τραπεζών είναι σημαντικά βελτιωμένη.

Το Δ.Σ. της Ενώσεως καλεί τους μετόχους να αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους και έστω την ύστατη στιγμή να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους.

Πηγή: Ysterografa.gr