Ν. ΠΑΠΠΑΣ: «ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ Η ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΑΠΕΙΡΩΝ ΑΔΕΙΩΝ»

«Η παραφιλολογία περί απείρων αδειών πάει περίπατο» σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αναφερόμενος στην υποβολή έξι υποψηφιοτήτων στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας. Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1, ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν όρια στο πόσα κανάλια μπορεί να σηκώσει η αγορά… Είχαμε επτά άδειες και έξι αιτήσεις. Το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι τα κανάλια δεν είχαν νόμιμες άδειες, αλλά και ότι η ρυθμιστική αρχή στην προηγούμενη της σύνθεση δεν ήταν νόμιμη. Ήμασταν ενώπιον ενός συνταγματικού αδιεξόδου. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε δεδομένων των συνθηκών. Και νομίζω, δικαιωθήκαμε».

Το πιο σημαντικό: Διευκρίνισε ότι η 7η τηλεοπτική άδεια είναι διαθέσιμη σε τυχόν ενδιαφερόμενο, που θα καταβάλει την τιμή εκκίνησης (35 εκατομμύρια σε 10 δόσεις, σε βάθος χρόνου 10 χρόνων) για όλο το διάστημα μέχρι να προκηρύξει το ΕΣΡ τις θεματικές άδειες. Επί της ουσίας δηλαδή, άφησε παράθυρο για το Mega, το οποίο, ως γνωστόν,  επέλεξε να μην λάβει μέρος στο διαγωνισμό και να μην καταθέσει αίτηση στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

«Είναι μια επιχειρηματική απόφαση η μη συμμετοχή του Μega στον διαγωνισμό» τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι «είναι χρέος της κυβέρνησης να προστατεύσει τους εργαζόμενους, γι’ αυτό βρισκόμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Εργασίας».

Παράλληλα ο κ Παππάς αναφερόμενος στο ψηφιακό ραδιόφωνο, είπε ότι «η μετάβαση θα είναι σταδιακή και ομαλή», επαναλαμβάνοντας πως «οι ραδιοφωνικοί σταθμοί με πρόγραμμα, προσωπικό και κοινωνική παρουσία δεν χρειάζεται να ανησυχούν».

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΟΜΠΟΛΟΥ

panos-sobolos

Ο Πάνος Σόμπολος, ο εμβληματικός αστυνομικός ρεπόρτερ του MEGA και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο λογαριασμό του στο facebook:

“Οι χτεσινές εξελίξεις για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών δεν ήταν καθόλου καλές για το ΜΕΓΚΑ. Οι ιδιοκτήτες του δεν υπέβαλαν σχετική αίτηση. Ελπίδες όμως υπάρχουν ακόμα, επειδή για τις επτά άδειες εμφανίστηκαν έξι ενδιαφερόμενοι.
Αν τελικά το ΜΕΓΚΑ δεν διεκδικήσει την έβδομη άδεια, πάνω από 400 συνάδελφοί μας μένουν στο δρόμο.
Εμείς που δουλέψαμε χρόνια στο ΜΕΓΚΑ, αισθανόμαστε θλίψη και συμπαριστάμεθα στον αγώνα που δίνουν καθημερινά – εδώ και περίπου δύο χρόνια – οι συνάδελφοι, να κρατηθεί ζωντανό το κανάλι.
Αν τελικά οδηγηθεί στο κλείσιμο, υπάρχουν σκέψεις και λύσεις για τους εργαζόμενους. Μια από αυτές, την είπα και χτες το βράδυ που μίλησα στην έκτακτη ζωντανή εκπομπή του Καναλιού. Είπα συγκεκριμένα: Οι έξι που φαίνεται ως τώρα ότι παίρνουν άδεια, είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να έχουν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πολύ λιγότερους. Τα κενά να συμπληρωθούν με εργαζόμενους στο ΜΕΓΚΑ, οι οποίοι και γνώση έχουν και εμπειρία και καταξίωση στο τηλεοπτικό κοινό.
Πάντως όλοι γνωρίζουμε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία γι’ αυτό οι εργαζόμενοι στο κανάλι θα πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους”.

Μ.ΙΓΝΑΤΙΟΥ: ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ MEGA

mignatiou708

Eνας άλλος επί σειρά ετών δημοσιογράφος του Mega, ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον, προχώρησε σε μια αιχμηρή τοποθέτηση:

«Όπως πάντα συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, έχει αναπτυχθεί και στην περίπτωση του MEGA, μία παραφιλολογία, ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, και συγκεκριμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για το κλείσιμό του.

Ας είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι, όταν ασκούμε κριτική, διότι πρόκειται για μία ιδιωτική εταιρεία, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας φιγουράρουν τα ονόματα γνωστών και πολύ πλούσιων επιχειρηματιών. Έχω συνηθίσει να μην κρύβω τα λόγια μου, και επιπροσθέτως οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Λοιπόν: Η κρίση του Mega ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016, όταν δεν πληρώθηκαν οι δόσεις των δανείων. Οι τράπεζες πάγωσαν τους λογαριασμούς και φτάσαμε στο σημείο που είμαστε τώρα, το Μεγάλο Κανάλι να κλείνει στις 26 Φεβρουαρίου του 2018. Απώλεσε πλέον την τηλεοπτική του άδεια, εκτός εάν οι κ. Βαρδινογιάννης και Μαρινάκης αποφασίσουν να διεκδικήσουν την έβδομη άδεια, κάτι που δεν το βλέπω.

Εάν δεν πληρώθηκαν οι δόσεις των δανείων, δεν φταίει κανένας, μα κανένας πολιτικός. Όσοι διατείνονται το αντίθετο, δεν λένε την αλήθεια. Διότι ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκαν ποτέ στους ιδιοκτήτες ότι εάν δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, το Mega θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν ούτε στις πιο άναρχες χώρες. Την υποχρέωση να επαναλειτουργήσει το κανάλι είχαν και έχουν οι παλιοί και νέοι μέτοχοι.

Δεν «τα βρήκαν» μεταξύ τους, ο καθένας είχε και άλλα συμφέροντα, οι άγραφοι νόμοι του ποδοσφαίρου επηρέασαν τις σχέσεις μεταξύ των μετόχων, με αποτέλεσμα 400 τόσοι άνθρωποι να εργάζονται και να μην πληρώνονται για 15 μήνες. Στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο πρέπει να μπουν κανόνες. Χωρίς αμφιβολία. Και οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί.

Οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να είναι και καναλάρχες, πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι ασχολούνται με ένα ακριβό «σπόρ». Οι πλούσιοι μέτοχοι του Mega πήραν μία απόφαση.

Την σεβόμαστε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ορθή. Αντίθετα, είναι εντελώς, μα εντελώς, λάθος. Στο κάτω-κάτω της γραφής, αφού δεν ήθελαν το Μεγάλο Κανάλι γιατί δεν άφησαν άλλους επιχειρηματίες που είχαν αποφασίσει την Άνοιξη να το ανοίξουν και να πληρώσουν ΟΛΑ τα δεδουλευμένα και όλες τις υποχρεώσεις του;

Αυτό το γεγονός με προβλημάτιζε πάντα. Και είναι εδώ που υπήρξε ο πολιτικός δάκτυλος. Εδώ είχαμε τις πολιτικές συγκρούσεις κορυφής. Η υποστήριξη συγκεκριμένων πολιτικών ταγών σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, οδήγησε στο αδιέξοδο και στη σημερινή κατάσταση. Απ’ εκεί και πέρα, για να παραμείνουμε σοβαροί και να συνεχίσει να μας πιστεύει ο κόσμος, πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους:

Αν ήθελαν οι μέτοχοι, το δράμα των εργαζομένων στο Mega θα είχε τελειώσει τον Απρίλιο, όταν άλλαξε το μετοχικό σχήμα. Αλλά εκείνο το μήνα, όσοι δεν είχαμε παρωπίδες, αντιληφθήκαμε γρήγορα ότι οι ελέφαντες κλείστηκαν στο κλουβί και έπαιζαν μπουνιές… Και τα θύματά τους ήταν μόνο οι εργαζόμενοι».