ΝΕΑ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Οι προαναγγελθείσες αλλαγές στον Καλλικράτη θα γίνουν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτό υποστήριξε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη, εβδομαδιαία εφημερίδα «Η εποχή». «Αυτός είναι ο λόγος που μιλάμε για μια δεύτερη φάση μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη”»  τόνισε, εξηγώντας γιατί η θεσμική αναθεώρηση της Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Ο κ. Σκουρλέτης επίσης, για πολλοστή φορά υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι δεν είναι το “μόνο μέλημα” της επιχειρούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης.

Αναλυτικότερα, στην δημοσιογραφική ερώτηση, «τι αλλαγές να αναμένουμε στην αναθεώρηση του Καλλικράτη και πότε;», ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε:

«Υπάρχει πρόθεση, ιδιαίτερα σε αυτούς που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, να δοθεί η εντύπωση ότι το μόνο μας μέλημα στην αναθεώρηση του νόμου είναι το ζήτημα της εφαρμογής της απλής αναλογικής. Δεν είναι αληθές, παρότι είναι κομβικό σημείο της μεταρρύθμισης, διότι δεν θα επηρεάσει μόνο το ζήτημα της αντιπροσώπευσης, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών, αφού ο δήμαρχος θα είναι υποχρεωμένος να επιδιώκει προγραμματικές συναινέσεις ή συμμαχίες. Η μεταρρύθμιση, λοιπόν, θα αναβαθμίσει τον πολιτικό ρόλο της αυτοδιοίκησης, αφού τώρα ο δήμαρχος κρύβεται πίσω από τη θηριώδη πλειοψηφία  του σχήματός του και η αντιπολίτευση δεν αναζητά τρόπους να παρεμβαίνει αποτελεσματικά. Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής θα αποκατασταθεί η έννοια του δημοκρατικού διαλόγου. Επιπλέον, θα επηρεαστεί η λειτουργία των διαφόρων επιτροπών. Ακόμα  επιδιώκουμε να ξεδιαλύνουμε  το κουβάρι των αρμοδιοτήτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναποτελεσματικότητα που προκαλεί η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και οι αλληλοεπικαλύψεις, δίνοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερο χώρο στην αυτοδιοίκηση, ώστε να μην είναι απόλυτα ελεγχόμενη από το κράτος. Όπως καταλαβαίνετε, αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μία μέρα, θα χρειαστεί χρόνος, όπως και πόροι και προσωπικό. Επιπλέον, χρειάζεται συνεργασία και με άλλα υπουργεία – γι’ αυτό έχουμε βγει λίγο εκτός χρονοδιαγράμματος- ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα θεσμικά εμπόδια του τρόπου λειτουργίας της αποκεντρωμένης διοίκησης, να διευκρινίσουμε δηλαδή, που θα υπάγεται κάθε δομή, ώστε να μην υπάρχει πια το φαινόμενο ο αποκεντρωμένος συντονιστής να λειτουργεί ως ένα ημιαυτόνομο μόρφωμα. Γι’ αυτό και για ένα μέρος των αλλαγών που επιδιώκουμε θα πρέπει να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση. Αυτός είναι ο λόγος που μιλάμε και για μια δεύτερη φάση μεταρρύθμισης του Καλλικράτη».

Categories: ΝΕΑ