ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ  ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ, ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟ

Εντονη θα είναι η αντίδραση του Δήμου Διονύσου  στην απόφαση της κυβέρνησης για τοποθέτηση πλευρικών διοδίων στους κόμβους της Βαρυμπόμπης και του Αγίου Στεφάνου. Ο Δήμαρχος Διονύσης Ζαμάνης είχε χθες συνεχείς τηλεφωνικές επαφές, τόσο με τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, όσο και με τον Δήμαρχο Κηφισιάς  Γιώργο Θωμάκο. Με τον δεύτερο αποφασίστηκε από κοινού να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις, ώστε το μέτρο να μην περάσει, ή έστω να παγώσει. Επίσης, ο κ Ζαμάνης επικοινώνησε και με τη δικηγόρο κ Χαροκόπου, η οποία χειρίζεται το νομικό μέρος της υπόθεσης, οπότε αναμένονται και ως προς αυτό το ζήτημα εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας, ίσως και εντός των προσεχών ωρών, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση μέσω δελτίου Τύπου, στο οποίο ο Δήμος Διονύσου θα πληροφορήσει τους πολίτες για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του πολύ σοβαρού θέματος για την τοπική κοινωνία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΧΡ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ

Ο Χρήστος Σπίρτζης, που έχει δεσμούς με την περιοχή, καθώς στο Κρυονέρι διαμένουν μόνιμα τα τελευταία χρόνια οι γονείς του και είναι γνωστό πως ήταν εξ αρχής αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική, δεν αρνήθηκε χθες την υπογραφή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο, υποστήριξε, ότι πλευρικά διόδια, αν δεν αλλάξει η συμφωνία, θα μπουν σε Βαρυμπόμπη και Αγιο Στέφανο μετά το …2021, τηρουμένων των αναλογιών, που προχωρούν στην χώρα μας τα δημόσια έργα.  Το πιο σημαντικό είναι πως, αν τελικά τοποθετηθούν τα διόδια, αυτό θα γίνει υπό όρους, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Διονύσου.

Οι θέσεις του Υπουργού Υποδομών, όπως τις διατύπωνε χθες προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι οι εξής:

  1. Προκειμένου να απελευθερωθούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για τα έργα των αυτοκινητοδρόμων, έπρεπε να εγκριθούν πλέον όλες οι μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Συγκεκριμένα για να πληρωθεί το έργο της Ιόνιας Οδού έπρεπε το κράτος να παρουσιάσει εγκεκριμένη ΜΠΕ ακόμα και για την Αττική.
  2. Ισχύουν πάντα οι δεσμεύσεις του Υπουργείου για:
    -Κατάργηση συμβατικών μετωπικών σταθμών διοδίων
    -Μη εφαρμογή πλευρικών διοδίων
    -Εφαρμογή αναλογικών ηλεκτρονικών διοδίων. Για τα τελευταία έχει εκπονηθεί η μελέτη και πρόκειται να δημοπρατηθεί το σύστημα εφαρμογής τους.
  3. Οι κάτοικοι του Δήμου Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Εκάλης και Διονύσου τουλάχιστον, δεν θα πληρώνουν τα μελλοντικά διόδια διέλευσης από τον Δήμο τους.

*Δήλωση του Δημάρχου Διονύσου Διονύση Ζαμάνη στο δελτίο ειδήσεων του «star» χθες: