ΤΕΛΟΣ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ

Αφαιρείται η αρμοδιότητα καταβολής των προνοιακών επιδομάτων από τους Δήμους και του διατροφικού επιδόματος από τις Περιφέρειες με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και λοιπές διατάξεις», που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο με ανακοίνωση του, υπενθυμίζει την τοποθέτηση της προέδρου Φώφης Γεννηματά στις 15/1/2018 στη Βουλή, όταν είχε κατατεθεί, προφανώς ως προεόρτιο, η πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου εκτρώματος:

«… Μια πραγματικά αριστερή Κυβέρνηση, το πρώτο πράγμα που θα έκανε, θα ήταν να παραδώσει το ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ και την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Και όχι αυτό που κάνετε ΕΣΕΙΣ: ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ. Τα μαζεύετε όλα στον Υπουργό για να δίνετε φιλοδωρήματα.  Έχετε κάνει ξανά φιλανθρωπία του Κράτους την κοινωνική πολιτική …»»

Πράγματι, με το εν λόγω νομοσχέδιο αφαιρούνται από τους Ο.Τ.Α. οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με τα προνοιακά επιδόματα, όχι πιλοτικά μόνον στην Αττική, όπως ψήφισε μόλις πριν 20 μέρες η Βουλή, στις 15/1/2018 (αρ. 215 ν.4512/2018), αλλά οριστικά και αμετάκλητα σε όλη τη Χώρα.

Όλα συγκεντρώνονται σε έναν κεντρικό Φορέα, η δε Υπουργός Θεανώ Φωτίου εξουσιοδοτείται εν λευκώ και κατά παράβαση του Συντάγματος να ρυθμίζει τα πάντα με Αποφάσεις της.