ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΡΑΚΙΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΥ …ΓΕΡΝΕΙ

Δύο φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Διονύσου κ Γιάννης Καλαφατέλης έχει χαρακτηρίσει το γήπεδο της Σταμάτας …τέλειο. Την πρώτη στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου με χαρακτηριστική κομπορρημοσύνη ανέφερε επίσης τους αριθμούς δύο δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες απαλλάχτηκαν οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι για το «γήπεδο που …γέρνει», ενώ τη δεύτερη στο δελτίο Τύπου της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας», όπου μ’ έναν ποταμό ισχυρισμών, που δεν αποδεικνύονται από πουθενά, εγκάλεσε τη διοίκηση Ζαμάνη για εγκληματική αδιαφορία και αμέλεια. Βαριά κατηγορία, η οποία σε άλλα ρεπορτάζ μας, προηγούμενα, με στοιχεία και επιχειρήματα νομικά και πραγματικά, που παραθέτουμε, ο καλοπροαίρετος πολίτης συμπεραίνει ότι δεν στέκει επ’ ουδενί. Από τη στιγμή, που υπάρχει παραχωρητήριο, είναι σαφές, ποιος ευθύνεται και ποιος όχι, βάσει εγγράφων και νόμων και όχι ευσεβών πόθων.

Για τον κ Καλαφατέλη, που μας έπιασε πάλι στο στόμα του, ωστόσο, λίγη σημασία έχουν όλα αυτά και γενικότερα τα πραγματικά περιστατικά, ή εν τέλει η αλήθεια. Προέχει να λέει συνεχώς κι αδιαλείπτως οτιδήποτε αρεστό στον κόσμο, για να αντιπαρέλθει το έντονο κύμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του, ακόμη κι εντός της παράταξης του.  Εδώ και μήνες αποφεύγει να μιλήσει για την ταμπακιέρα, την υπόθεση των νερών του Κρυονερίου, για να μάθει επιτέλους κι ο τελευταίος δημότης τι ακριβώς γινόταν.

«Εμείς, ως η προηγούμενη δημοτική διοίκηση, παραδώσαμε ένα άρτιο και λειτουργικό γήπεδο, του οποίου ο αγωνιστικός χώρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την διεξαγωγή αγώνων των ερασιτεχνικών και επαγγελματικών κατηγοριών» υποστήριξε στην τελευταία του ανακοίνωση για το γήπεδο, το οποίο έχει υψομετρική διαφορά περίπου ένα μέτρο από τη μία εστία έως την άλλη. Του το είπε κατάμουτρα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ Αγγελική Πέππα, απαντώντας σε ανάλογη  αγόρευση του περί άψογου γηπέδου: «Αφού γέρνει, τι να κάνουμε τώρα».

Η αλήθεια πάντως, με βάση το πόρισμα Ρακιντζή, απέχει παρασάγγας απ’ όσα ισχυρίζεται ο κ Καλαφατέλης. Αναφερόμαστε στον τότε Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και Αρεοπαγίτη, ο οποίος επιλήφθηκε της υπόθεσης κατόπιν καταγγελίας εργολάβου που αποκλείστηκε από το έργο. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες και μαρτυρίες ανθρώπων, που έχουν διαβάσει το άκρως εμπιστευτικό έγγραφο, ο διαπρεπής νομικός κ Λέανδρος Ρακιντζής σημειώνει μεταξύ άλλων στις  200 περίπου σελίδες του πορίσματος:

*Από την ανακατασκευή του γηπέδου Σταμάτας επί Δημαρχίας Καλαφατέλη (2010-2014) έχουν απαλειφθεί ολόκληρες ομάδες εργασιών, χωρίς να έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία. Δεν γνωμοδότησε θετικά δηλαδή το Συμβούλιο Δημοσίων Εργων για να παραλειφθούν εργασίες, που εμπεριέχονται στην αρχική μελέτη, με αποτέλεσμα τη μη σύννομη τροποποίηση τόσο της μελέτης, όσο και του διαγωνισμού.

*Μολονότι έπρεπε, βάσει των προδιαγραφών, να γίνουν αποστραγγιστικά έργα για κάθετη απορροή των ομβρίων υδάτων (το λεγόμενο ψαροκόκαλο), το κομμάτι αυτό απαλείφθηκε.

*Δεν υπάρχει βεβαίωση του Δασαρχείου, ότι η έκταση, όπου βρίσκεται το γήπεδο, δεν είναι δασική.

*Το έργο συμβασιοποιήθηκε χωρίς προηγουμένως να κατατεθεί ως όφειλε συμπληρωματική εγγυητική επιστολή ύψους 200.000 ευρώ κατά παράβαση του νόμου. Ο αρχικός προϋπολογισμός έφθανε τις 700.000 ευρώ, ο ανάδοχος πρόσφερε μεγάλη έκπτωση της τάξης του 50-60% και εκτός της εγγυητικής συμμετοχής στο διαγωνισμό (5%, 35.000 ευρώ), που κατέθεσε, έπρεπε να προσκομίσει και την εγγυητική επιστολή (των 200.000 ευρώ), την οποία εμφάνισε στο τέλος.

Αυτά τα ωραία διαδραματίζονταν επί θητείας Καλαφατέλη, όπως τα προσυπογράφει, όχι κανένας τυχαίος, αλλά ο  επιστήμονας που έχει στρατευτεί στον αγώνα κατά της διαφθοράς, ο κ Ρακιντζής.

Φυσικά, ο κ Καλαφατέλης είναι απόλυτα ενήμερος. Εχει διαβάσει το πόρισμα, γνωρίζει δε καλύτερα από τον καθένα την υπόθεση σε όλες  τις πτυχές  και τις διαστάσεις της. Τι έγινε, τι δεν έγινε, πόσο στοίχισε, ποιος κέρδισε; Όλα τα ξέρει. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να πετάει παρόλες (το τέλειο γήπεδο) κι όποιον πάρει ο Χάρος. Αγνοεί, ότι τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, κρείττον του λαλείν το σιγάν.