ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΜΕ ΕΥΡΕΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ

Με ψήφους 24 υπέρ, 3 κατά και 1 παρών εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία ο ενιαίος κανονισμός  λειτουργίας των κοιμητηρίων του Δήμου Διονύσου. Πρόκειται για κανονιστική πράξη, η οποία απαιτούσε τουλάχιστον 21 ψήφους  και ρυθμίζει πλήθος, ανθρώπινων πρωτίστως, ζητημάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Μέχρι χθες ίσχυε ένα αλαλούμ  όσον αφορά τα νεκροταφεία, με αποκορύφωμα αυτό που ειπώθηκε στο χθεσινό Δημοτικό  Συμβούλιο, «ένας οικογενειακός τάφος στο Διόνυσο να στοιχίζει 18.000 ευρώ κι ένας αντίστοιχος σε άλλο κοιμητήριο της περιοχής μόνον 1.200».

Είναι μια ιστορική απόφαση, κάτω από τις συνθήκες, που ελήφθη κι αφού ο ίδιος κανονισμός είχε πάει κι είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εννέα  φορές. Η παράταξη του Δημάρχου Διονύση Ζαμάνη δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία λόγω απουσιών, δικαιολογημένων κι αδικαιολόγητων, για να ψηφίσει την ιδιαίτερης σημασίας  και σπουδαιότητας κανονιστική πράξη. Ο κανονισμός ωστόσο υπερψηφίστηκε, επειδή ο επικεφαλής της παράταξης ΔΑΔΙΟΝ Γιώργος Ζυγούνας και ο εκπρόσωπος της «Νέας Πνοής», δημοτικός σύμβουλος Διονύσου Γιάννης Φωτάκης, επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης και αντιπαρήλθαν μικρότητες και ψευτοεγωϊσμούς. Γιατί, ακριβώς σε τέτοιες μακροχρόνιες εκκρεμότητες που εξελίσσονται σε κοινωνικά προβλήματα αποδεικνύεται η χρησιμότητα της πραγματικής πολιτικής.

Καταλύτης για να σταματήσει η παραφιλολογία και η ανταλλαγή κοινότοπων επιχειρημάτων αποτέλεσε η ομιλία δημότισσας, της κυρίας Ιωάννας Παπαθανασίου, η οποία έχασε το παιδί της σε ηλικία 11 χρόνων από όγκο στον εγκέφαλο. Η παρέμβασή της συγκλόνισε, μολονότι ορισμένοι, μετρημένοι στα δάκτυλα, αρχοντόβλαχοι και αρχοντορεμπέτες, αγρόν ηγόρασαν κι επέμειναν πεισματικά στο …βιολί τους.

Με ζηλευτή αξιοπρέπεια, αλλά και ρεαλισμό η κ Παπαθανασίου εξομολογήθηκε στο σώμα την προσωπική της αδυναμία να παρασταθεί τον προσεχή Ιούνιο ( οπότε συμπληρώνονται έξη χρόνια από την οδυνηρή απώλεια)  και να επιβλέψει την εκταφή των οστών του γιου της. Την περίπτωση αυτή και άλλες παρόμοιες ρυθμίζει ο κανονισμός, ο οποίος εν τέλει ψηφίστηκε και ισχύει πλέον, με τη διατήρηση του τάφου όσο είναι εν ζωή οι γονείς.

Η μείζων μειοψηφία, η παράταξη της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας», απόντος του επικεφαλής Γιάννη Καλαφατέλη, εμφανίστηκε διχασμένη, γιατί κάποιοι στύλωσαν τα πόδια πάνω στην παραταξιακή γραμμή, ενώ άλλοι συντάχτηκαν με τη λογική και το αυτονόητο, αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν παρωπίδες. Θετική εν προκειμένω ήταν η στάση του κ Κυριάκου Κοντάκη, που, απευθυνόμενος κυρίως στα μέλη της παράταξής του, πρότεινε «να ψηφίσει ο καθένας κατά συνείδηση».

Την ιστορική απόφαση δεν ψήφισαν από τους παρόντες οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι κ Γιαννουλάτος, Κρητικός και η μοναδική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ζωή Σώκου. Επίσης, ο κ Κανατσούλης δήλωσε παρών, ενώ ο κ Κριεμάδης εξήλθε κατά την ψηφοφορία από την αίθουσα, ήταν απών…