ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΔΑ: «ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Την μεθεπόμενη Πέμπτη-1 Μαρτίου στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, επί της Κότσικα 4, θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα την παρουσίαση της Μελέτης  «Κατηγοριοποίηση των Δήμων Αττικής», την οποία συνέταξε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους πανεπιστημιακούς καθηγητές κ. Ν. Χλέπα και Γ. Ψυχάρη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νικαίας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη προσκαλεί όλους τους Δημάρχους Αττικής στην εκδήλωση, η οποία θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι.

Η επιστολή του κ Ιωακειμίδη:

 

«Αγαπητέ Συνάδελφε/σσα,

Ένα από τα σοβαρά θέματα που από διετίας και άνω απασχολούν και προβληματίζουν μεγάλο αριθμό αυτοδιοικητικών στελεχών της χώρας είναι και το ζήτημα της «Κατηγοριοποίησης των Δήμων» την αναγκαιότητα επίλυσης του οποίου έχουν αποδεχθεί το ΥΠ.ΕΣ, η Κ.Ε.Δ.Ε., τα πολιτικά κόμματα και η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων.

Ατυχώς, και για διάφορους λόγους, μέχρι και πρόσφατα το ζήτημα παρέμενε σε ακινησία παρότι όλοι αναγνωρίζουμε και συναινούμε στην αντιμετώπιση του.

Επειδή, λοιπόν, εμείς ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής εκτιμούμε ότι το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας με την πολυμορφία που το χαρακτηρίζει καθώς και το νησιώτικο σύμπλεγμα που εκτείνεται ένθεν κακείθεν της ηπειρωτικής χώρας, δεν επιτρέπουν το σύνολο των Δήμων να ασκήσουν όλες τις αρμοδιότητες που δυνητικά έχουν,

Επειδή, οι πληθυσμιακές ανισότητες είναι ιδιαίτερα μεγάλες μεταξύ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, κ.ά., και των μικρών νησιών ή των ορεινών Δήμων,

Επειδή, όποιες από τις αρμοδιότητες δεν μπορεί να ασκήσει ένας Δήμος απαιτείται ο ορισμός όμορου Δήμου και ενδεχομένως της Περιφέρειας για να ασκηθούν υποστηρικτικά οι συγκεκριμένες «ελλιπείς» αρμοδιότητες,

Για αυτούς και άλλους προκύπτοντες λόγους, η Π.Ε.Δ.Α. ανέθεσε σε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές, κ. Ν. Χλέπα και Γ. Ψυχάρη την επεξεργασία και σύνταξη υπό τον τίτλο «Κατηγοριοποίηση των Δήμων.

Αγαπητέ Συνάδελφε/σσα,

Η παρουσίαση της εν λόγω μελέτης θα γίνει την Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018 και ώρα 12:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε.Δ.Α. (Κότσικα 4).

Έχουν κληθεί και θα παραστούν, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων προς τους οποίους θα επιδοθεί η μελέτη, έχοντας τη δυνατότητα να εκφράσουν επί του θέματος και τις δικές τους απόψεις.

Αγαπητέ Συνάδελφε/σσα,

Το Δ.Σ. και εγώ προσωπικά ευελπιστούμε στην παρουσία σας και με τις δικές σας απόψεις να διευρυνθεί ο διάλογος και να αναδειχθούν χρήσιμα συμπεράσματα προς χάριν μιας αποτελεσματικότερης λειτουργίας των Δήμων μας που είναι και το κοινό ζητούμενο όλων μας».