ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟ …ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ – 1 ΕΚ ΣΤΟ …ΒΡΟΝΤΟ

Μπορεί να γίνει σχέδιο πόλης μέσα σε δασική περιοχή; «Αστεία πράγματα» είναι η χωρίς σκέψη απάντηση κάθε ενεργού πολίτη με στοιχειώδεις γνώσεις για πολεοδομικά ζητήματα. Κι όμως στην Ανοιξη, στην προ Καλλικράτη εποχή, το αποτόλμησαν. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έδινε τότε χωρίς φειδώ τα κονδύλια, οπότε γιατί όχι; Κι ας επέμενε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Πανταζής, που στη συνέχεια έγινε μελετητής, ότι πολεοδομικό σχέδιο νοείται, μόνο αν εξαιρεθούν τα δασικά. Το λέει ξεκάθαρα ο νόμος. Τι δεν είναι δασικό ωστόσο στην Ανοιξη;

Με αφορμή την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης επί «βεβαιωμένης, ληξιπρόθεσμης οφειλής» στη ΔΟΥ Κηφισιάς ύψους 680.000 ευρώ, ανοίγει ο φάκελος μιας παλιάς ιστορίας-αμαρτίας.

Το χρήμα έρεε τότε από την ΕΟΚ, οι πολιτικές συνθήκες ευνοούσαν, γιατί να μην κάνουμε λοιπόν μια μελέτη, να εισπράξουμε τα …πακέτα, έστω κι αν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ; Σαν να λέμε, κτίζουμε παλάτια στην άμμο… Ακριβώς, περί αυτού πρόκειται!

Το έργο λοιπόν βαπτίστηκε “Κτηματογράφηση- πολεοδομική μελέτη Α και Β στάδιο πολεοδομικών ενοτήτων 1 και 2 της Κοινότητας Άνοιξης”, τα λεφτά έμπαιναν στο ταμείο, υποτίθεται, με την πρόοδο, ανά στάδιο, από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όλοι, οι εμπλεκόμενοι, από τον μελετητή έως τον τελευταίο επιβλέποντα μηχανικό, ήταν ευχαριστημένοι.

Πέρασαν χρόνοι και καιροί, ήρθαν τα μνημόνια, μαζί και η …λυπητερή. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητάει τα λεφτά πίσω, όπως είναι λογικό, αφού το έργο, ούτως ή άλλως ανεφάρμοστο εξ αρχής, δεν ολοκληρώθηκε, αφού πλάκωσαν οι ενστάσεις από τους θιγόμενους πολίτες.

Ο Δήμος Διονύσου πάντως, που σύμφωνα με την εισήγηση της Αντιδημάρχου Οικονομικών Αγγέλας Αγαθοκλέους-Ακριτίδη, έχει μπει στον 24μηνο διακανονισμό, πληρώνοντας 32.791,27 μηνιαίως, προκειμένου να αποφύγει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, έχει πληρώσει άλλες 300.000 ευρώ περίπου κατά την προηγούμενη τετραετία (2010-2014). Το ελληνικό δημόσιο ωστόσο δεν τα ζητάει, επειδή αυτά ήταν εξ ιδίων πόρων, όχι του ευρωπαϊκού προγράμματος. Η συνολική ζημιά δηλαδή, που πληρώνει και θα πληρώνει ο δημότης Διονύσου για το σχέδιο πόλης μέσα στο …δάσος πλησιάζει το 1 εκατομμύριο ευρώ.