ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ;

Το κεφαλαιώδες ζήτημα του καταλογισμού ευθυνών σε όσους προώθησαν μια εξ αρχής ανέφικτη και ανεφάρμοστη πολεοδομική μελέτη θα τεθεί επί τάπητος στο Δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης-27 Φεβρουαρίου. Το θέμα συμφωνήθηκε μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης, με τίτλο, «Νομικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν», ώστε ο Δήμος Διονύσου να αποφύγει να πληρώσει την ζημιά των 700.000 ευρώ, ποσό, που του έχει καταλογιστεί και προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Κατά δεύτερον, όμως, επειδή ήδη από διάφορες πτέρυγες της αντιπολίτευσης κατά την προηγούμενη Τρίτη διατυπώθηκε η άποψη ότι υφίστανται ευθύνες, τόσο στην κεντρική διοίκηση, όσο και στο μελετητή (το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, έως το 2004, Αλέκο Πανταζή), πιθανότατα δε και στο πολιτικό προσωπικό, που διαχειρίστηκε την περίεργη αυτή υπόθεση, θα ανοίξει η κουβέντα και ενδεχομένως να προκύψουν …λαβράκια.

Αυτή η …ιστορία-αμαρτία, με το σχέδιο πόλης στο δάσος της Ανοιξης, έχει στοιχίσει συνολικά 998.000 ευρώ στο Δήμο Διονύσου. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητάει πίσω μόνο τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 700.000 ευρώ. Για να αποφύγει τα καταδιωκτικά μέτρα από το ελληνικό δημόσιο και κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων ο Δήμος Διονύσου μπήκε προσωρινά στον διακανονισμό των 24 δόσεων, ενέργεια που επικύρωσε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Διονύσης Ζαμάνης ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στην φρασεολογία του, όταν ήρθε προς συζήτηση το ζήτημα της έγκρισης του διακανονισμού, σαν να μην ήθελε να ανοίξει το κεφάλαιο των πολιτικών ευθυνών.

Τα δεδομένα, όπως σε προηγούμενο ρεπορτάζ ανάδειξε το «dionysospost.gr», προκαλούν πάρα πολλά ερωτηματικά ως προς τους χειρισμούς, που έγιναν από το 2004, όταν δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε το έργο, μέχρι τον Ιούνιο του 2013, οπότε έπρεπε να δημοσιευτεί η περί ου ο λόγος μελέτη στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Και στη συνέχεια επίσης εγείρονται εύλογες απορίες, πώς ένα εγχείρημα κατά γενική ομολογία καταδικασμένο σε αποτυχία, πόσω μάλλον μετά και τις νομοθετικές εξελίξεις του 2009 και του 2010 (Νόμος Μπιρμπίλη), με τις οποίες καταργήθηκαν τα πολεοδομικά όρια της Ανοιξης, πληρώθηκε άλλες 167.000 ευρώ (λεφτά των δημοτών αυτά, όχι της Ευρωπαϊκής Ενωσης), επειδή, λέει, «ο μελετητής έκανε τη δουλειά του κι έπρεπε να πληρωθεί».

Απ’ όλους όσοι τοποθετήθηκαν την προηγούμενη Τρίτη επί της ουσίας ξεχωρίζει η ομολογία του κ Γιάννη Κανατσούλη, Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών εκείνη την περίοδο κατά την θητεία Καλαφατέλη (2010-2014), η οποία έχει καταγραφεί στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. «Στα γραπτά ερωτήματα, που απευθύναμε στην Περιφέρεια και τη διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου, αν θα πρέπει να συνεχίσουμε τη μελέτη, λάβαμε μόνο προφορικές οδηγίες και όχι γραπτές απαντήσεις. Μας έλεγαν βεβαίως να συνεχιστεί η δουλειά…» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα ήταν λοιπόν να πληρωθεί ο τελευταίος λογαριασμός των 167.000 ευρώ και να συνεχιστεί μια μελέτη, νόμω και ουσία ανεφάρμοστη.

Διαφωτιστική ήταν και η ομιλία του νομικού συμβούλου του Δήμου Διονύσου, δικηγόρου κ Ιωάννη Βασιλείου, ο οποίος στηρίζοντας την θέση του Δημάρχου κ Ζαμάνη, επισήμανε το αυτονόητο: «Τόσο η απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης, όσο και το σκεφτικό των απορριπτικών, επί των αιτήσεών μας αναστολής και ακύρωσης, αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στέκονται στο γεγονός, ότι δεν έγινε δημοσίευση σε ΦΕΚ μέχρι τις 30-6-2013 της μελέτης. Επομένως, κατά κοινή παραδοχή, ό,τι κι αν γινόταν μετά, ο Δήμος όφειλε να επιστρέψει τα χρήματα (700.000 ευρώ)».

Εκείνος, ο οποίος ξένισε με τη στάση του, ήταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Καλαφατέλης, ο οποίος, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζήτησε να συνεχιστεί,  ακόμη και σήμερα, η διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων, προκειμένου «να ολοκληρωθεί η μελέτη», πράγμα το οποίο πιθανόν να εγείρει και νέες οικονομικές απαιτήσεις από την μεριά του μελετητή. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει τυπικά ένα υπόλοιπο 264.000 ευρώ. Δηλαδή, αν σήμερα ο κ Καλαφατέλης ήταν Δήμαρχος θα έπραττε αυτό που πρότεινε και θα πλήρωνε και την τελευταία δόση, επιβαρύνοντας τους πολίτες του Δήμου Διονύσου, για το σχέδιο πόλης της Ανοιξης, της οποίας τα όρια έχουν …πέσει από το 2010, δεν είναι με άλλα λόγια ισχυρά.

Συμπέρασμα: Είτε ο κ Καλαφατέλης δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί, είτε προσπαθεί να εξωθήσει την παρούσα διοίκηση, η οποία, σημειωτέον, ουδεμία εμπλοκή έχει με την υπόθεση, σε αντίστοιχα με τα δικά του λάθη. Ψάχνει συνυπεύθυνους…