ΤΑΡΑΧΗ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Ταραχή έφερε η συζήτηση προ ημερησίας διάταξης για την περίφημη πολεοδομική μελέτη της Ανοιξης, που μολονότι ήταν γνωστό από το 2009 και 2010 ότι δεν θα κατέληγε πουθενά, το τότε Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, αποφάσισε να πληρώσει και την τελευταία δόση (167.000) στο μελετητή. Ο λόγος για μια μελέτη εξ αρχής ανέφικτη και ανεφάρμοστη, δεδομένου ότι σχέδιο πόλης μέσα σε δάσος δεν νοείται. Το κεφάλαιο αναζήτηση ευθυνών και νομικές ενέργειες, που πρέπει να γίνουν, ώστε ο Δήμος Διονύσου να μη ζημιωθεί οικονομικά, σε περίπτωση κατά την οποία η έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει θετική κατάληξη, δεν ήθελε να το ανοίξει ο Δήμαρχος Διονύσης Ζαμάνης από την προηγούμενη εβδομάδα. Το είπε ξεκάθαρα άλλωστε, κάτι που καταγράφηκε στα πρακτικά. Κάποιες ωστόσο ανεξάρτητες φωνές το έθεσαν στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε στο παιχνίδι μπήκαν και άνθρωποι, που είχαν εμπλακεί σ’ αυτή την πονεμένη ιστορία. Οι οποίοι μάλιστα επιχείρησαν να …σπεκουλάρουν, προκειμένου να απεμπολήσουν ενδεχόμενες πολιτικές τους ευθύνες.

Η ταραχή ορισμένων ήταν φανερή, όταν από διάφορες πτέρυγες της αίθουσας έγινε χθες αναφορά για χρήση ενδίκων μέσων.  Και το θερμόμετρο της έντασης ανέβαινε, μέχρι που ο Δήμαρχος κάποια στιγμή παρατήρησε ότι, για παράδειγμα, υπεύθυνος μπορεί να θεωρηθεί ο μελετητής, ή ευθύνες να ζητηθούν από την κεντρική διοίκηση για το καθεστώς-αλαλούμ  στον τομέα της δασικής νομοθεσίας. Εκεί, λοιπόν, κάποιοι που το είχαν πάρει προσωπικά (γιατί προφανώς κάτι ήξεραν παραπάνω) ανάσαναν βαθιά και ξεφύσηξαν από ανακούφιση.

ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ

Ο μελετητής, φερ’ ειπείν, δεν είναι κάποιος τυχαίος, αλλά ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και δη Κώστα Σημίτη (η χαρά των εργολάβων), Αλέκος Πανταζής. Ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε κατά την ανάγνωση ενυπόγραφης καταγγελίας επωνύμων πολιτών της Ανοιξης από τον ίδιο τον κ Ζαμάνη, από το 2009 είχε προειδοποιήσει ότι το εν λόγω εγχείρημα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Παρά ταύτα, το 2012, ο κ Πανταζής και η …κομπανία του πληρώθηκαν άλλες 167.000 ευρώ από τη διοίκηση Καλαφατέλη, για μια δουλειά, η οποία όλοι γνώριζαν, ακόμη και οι πέτρες, στην Ανοιξη, ότι δεν είχε, ούτε βεβαίως έχει, αντίκρισμα.  Ο Δήμος Διονύσου είχε την ευκαιρία του να γλιτώσει, όσα μπορούσε να γλιτώσει. Και σίγουρα την τελευταία δόση, των 167.000 ευρώ.

Ηταν που ήταν στραβό το κλήμα γύρω από τη νομοθεσία περί δασών, καμιά αντίρρηση,  ήρθε κι ο νόμος Μπιρμπίλη το 2010 να το στείλει …αδιάβαστο. Η κοινή λογική πάντως λέει, πως όταν «πέφτουν» τα όρια του οικισμού, εκεί όλα τελειώνουν. Ακόμη και τα ντιλ, που έχουν γίνει εκ των προτέρων…