Ο ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ Κύριος ΠΑΝΤΑΖΗΣ: ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΜΕΤΑ

Νέο αποκαλυπτικό έγγραφο φέρνει στην επιφάνεια το «dionysospost» στην προσπάθειά του να φωτίσει το θολό τοπίο γύρω από το τι γνώριζαν οι δημότες της Ανοιξης από το Μάϊο του 2009 για το σχέδιο πόλης, τι έλεγε ο …ταλαντούχος κ Αλέκος Πανταζής όταν ήταν Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ (έως το 2004, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Σημίτη), αλλά και πως άλλαξε …τροπάριο όταν ανέλαβε επικεφαλής ομάδας μηχανικών για τη σύνταξη της περιβόητης πολεοδομικής μελέτης, προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ.  Πρόκειται για τετρασέλιδο ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε το Μάϊο του 2009 από την αντιπολίτευση του Δήμου Ανοιξης και διανεμήθηκε στον κόσμο, πόρτα-πόρτα. Υπογράφεται δε από τους δημοτικούς συμβούλους δύο παρατάξεων: τους κ Αντώνη Γεωργακόπουλο, Δημήτρη Καλιέρο από το Συνδυασμό «Επιτέλους Ανοιξη» και τους κ Βασίλη Κομκοτό, Δημήτρη Γιαρένη, Στέργιο Τσακνιά από την Κίνηση Πολιτών Ανοιξης. Ένα μικρό απόσπασμα διάβασε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης ο Δήμαρχος Διονύσου Διονύσης Ζαμάνης, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί μαύρη προπαγάνδα σε μια υπόθεση, που δεν έχει αναμιχθεί, αλλά την βρήκε τώρα μπροστά του και οι εκφραστές του παλιού συστήματος επιχειρούν να τον εμπλέξουν.

Ολη η ουσία βρίσκεται στην πρώτη σελίδα του δελτίου, που ξεκινά με αναφορά στη συγκέντρωση κατοίκων της Ανοιξης στις 20 Μαϊου 2009, στο Λύκειο, «για το φλέγον θέμα της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών», όπως τονίζεται στον πρόλογο. Η συνέχεια έχει πολύ ενδιαφέρον:

«Από μία απροσδόκητη όμως παρέμβαση στην όλη συζήτηση, εκ μέρους του κ Πανταζή, τέως Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και επικεφαλής του σχήματος μηχανικών, που έχει αναλάβει, έναντι ποσού 1.000.000 ευρώ περίπου τη σύνταξη της μελέτης για την ένταξή μας στο σχέδιο πόλης, πληροφορηθήκαμε πρωτοφανή πράγματα και γεγονότα για το θέμα αυτό.

Ο κ Πανταζής, προεξοφλώντας προφανώς από τώρα, το ανέφικτο της ένταξής μας στο σχέδιο πόλης και προκειμένου να δικαιολογήσει την ενθυλάκωση του ανωτέρω ποσού, επιχείρησε να αποδώσει την ευθύνη:

Πρώτα στους κατοίκους της Ανοιξης, οι οποίοι λέει, εάν είχαν διαθέσει έστω και ένα μέτρο από τις περιουσίες τους, θα είχαμε από καιρό ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.

Και κατά δεύτερο λόγο στους πρώην Κοινοτάρχες της, στους οποίους καταλόγισε ότι από λόγους μικροπολιτικής και πολιτικού καιροσκοπισμού, δεν ανάλαβαν το πολιτικό κόστος που απαιτείτο για να ενταχθεί η Ανοιξη με κάποιες θυσίες στο σχέδιο.

Στην αίθουσα υπήρχαν δύο πρώην Κοινοτάρχες. Ο νυν Δήμαρχος και πρώην Κοινοτάρχης κ Νικητόπουλος και ο κ Δεμερτζής. Από τη σθεναρή αντίδραση του οποίου, στα όσα τους καταλόγιζε ο κ Πανταζής, πληροφορηθήκαμε ότι:

Ως αρμόδιος Γεν. Γραμματέας επί πολεοδομικών θεμάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ ο κ Πανταζής, από την εποχή της θητείας του σ’ αυτό, δεν θεωρούσε εφικτή την ένταξή μας στο σχέδιο πόλης. Και αυτό, λόγω του δασικού χαρακτήρα, που προσδίδει στην πόλη μας το Υπουργείο Γεωργίας.

Χαρακτηρισμό, τον οποίο ο κ Πανταζής δεχόταν από τότε σαν ανυπέρβλητο εμπόδιο, για την ένταξή μας στο Σχέδιο Πόλης. Για αυτό και πολύ δικαιολογημένα ο κ Δεμερτζής του είπε.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Εσύ κ Πανταζή, δεν ήσουν που για τον λόγο αυτό με απέτρεπες από το να επιδιώξω την ένταξή μας στο σχέδιο;

Γιατί όπως έλεγες θα προσκρούαμε στο Υπουργείο Γεωργίας;

Πως τώρα επιχειρείς να φορτώσεις σ’ εμάς την ευθύνη της μη ένταξής μας στο Σχέδιο;

Ο άλλος Κοινοτάρχης της εποχής εκείνης και νυν Δήμαρχος δεν πήρε θέση στα όσα με δικαιολογημένη αγανάκτηση κατάγγειλε τον κ Πανταζή ο κ Δεμερτζής (η υπογράμμιση είναι του πρωτότυπου κειμένου)

Προτίμησε να σιωπήσει.

Ρωτάμε λοιπόν σήμερα τον κ Δήμαρχο.

Ως πρώην Κοινοτάρχης της Ανοιξης γνώριζες τις ανωτέρω απόψεις του κ Πανταζή;

Και εάν όντως τις γνώριζες, γιατί δεν πήρες μέρος στον διάλογο μεταξύ Πανταζή και Δεμερτζή;

Εάν από την άλλη, ήσουν γνώστης της «αδυναμίας» της πόλης μας να ενταχθεί στο σχέδιο, για ποιο λόγο ανέθεσες στον κ Πανταζή την σύνταξη της μελέτης, η οποία μας στοιχίζει 1.000.000 ευρώ περίπου;

Εάν υποθέσουμε πάλι, ότι «δεν γνώριζες το εμπόδιο», που πρόβαλε σε βάρος μας το Υπουργείο Γεωργίας γιατί δεν στάθηκες δίπλα στον κ Δεμερτζή;

Τι σ’ εμπόδισε να το κάνεις;  …………………………….»

Το παραπάνω κείμενο είναι ασφαλώς της τότε αντιπολίτευσης, πέραν τούτου ωστόσο θέτει σοβαρά ζητήματα και σκιαγραφεί το κλίμα σχετικά με ένα διαχρονικό πρόβλημα, αυτό του σχεδίου πόλης της Ανοιξης. Πάνω απ’ όλα αποκαλύπτει, ό, τι ακριβώς σημειώσαμε λίαν προσφάτως σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας: Πως και οι πέτρες  στην περιοχή ήξεραν το πρόβλημα με τα δασικά και ότι η πολεοδομική μελέτη του ενός εκατομμυρίου ήταν εξ αρχής ανέφικτη και δίχως αντίκρισμα. Το όλο εγχείρημα δηλαδή, δεν επρόκειτο να έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα…

νικητοπουλος