ΝΕΑ

ΖΑΜΑΝΗΣ: «ΕΞΑΨΗΦΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ»

«Λίαν συντόμως θα έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή και τα νέα, που έχω μέχρι στιγμής, αναφέρουν πως θα είναι και εδώ εξαψήφιο το νούμερο του ελλείμματος». Την αποκάλυψη έκανε ο Δήμαρχος Διονύσου Διονύσης Ζαμάνης κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, όταν συζητιόταν το θέμα Νο 27, που αφορούσε συμπληρωματική αμοιβή της διενεργούσας τον έλεγχο εταιρείας ορκωτών λογιστών DFK για την χρήση του 2013, η οποία δεν είχε αρχικά παραγγελθεί.

Μοιραία, ακολούθησε και αναφορά στο γνωστό πόρισμα για την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή, που υπολογίζει το έλλειμμα στις 74.000 ευρώ, με καταμετρημένο το 60% μόνο των παραστατικών, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα καταστράφηκαν στον εμπρησμό των γραφείων στην Ανοιξη. Κατ’ αναλογία επομένως το έλλειμμα ξεπερνάει  τις 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εξειδικευμένων επαγγελματιών, που έλεγξαν τα στοιχεία.

«Η υπόθεση, όπως γνωρίζετε, έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και αυτή τη στιγμή έχει οριστεί πραγματογνώμων από την πλευρά της πρώην προέδρου της Πρωτοβάθμιας, που θα διενεργήσει το δικό του έλεγχο. Αλλά, θέλω να πω το εξής: Υπάρχει ένα έλλειμμα χιλιάδων ευρώ.  Ενδεχομένως ο δεύτερος έλεγχος να βγάλει ότι δεν είναι 100.000 ευρώ το άνοιγμα, αλλά 60.000, έστω 50.000. Τι σημαίνει αυτό; Λείπουν ή δεν λείπουν χρήματα; Σε κάθε περίπτωση ορκωτοί λογιστές  υπολόγισαν το έλλειμμα και κατέληξαν στο αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζετε. Όταν διαπιστώθηκε παραποίηση στο  εξτρέ (αντίγραφο της κίνησης λογαριασμού) της τράπεζας, ή όταν υπάρχει τιμολόγιο, που έχει περαστεί στα βιβλία 29 φορές, τι μπορεί να πει ο δεύτερος έλεγχος; Ότι το τιμολόγιο ήταν 28 και όχι 29 φορές περασμένο; Αλλάζει τίποτα επί της ουσίας;»

Ο κ Ζαμάνης αναρωτήθηκε φωναχτά με τον παραπάνω τρόπο, παραθέτοντας στοιχεία και ενημερώνοντας παράλληλα το σώμα για την δικαστική πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Νο 27 θέματος της ημερήσιας διάταξης, που έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ίδιος ο Δήμαρχος, «η ανάδοχος εταιρεία και για τους συγκεκριμένους λόγους που επικαλείται σε αυτό, αιτείται την έγκριση συμπληρωματικής αμοιβής για τον έλεγχο χρήσεως 2013, ο οποίος δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική σύμβαση, ποσού 12.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ».

Γιατί όμως είχε εξαιρεθεί το 2013; Στην αίτησή της προς το Δήμο Διονύσου η εταιρεία DFK εξηγεί, ότι «ο οικονομικός απολογισμός της χρήσης αυτής (2013) είχε εγκριθεί από όλα τα αρμόδια όργανα του Δήμου (Σχολική Επιτροπή, Δημοτικό Συμβούλιο)…»

Όμως, «κατά τη διάρκεια του ελέγχου μας…….. διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν εκτεταμένες παραβάσεις στην τήρηση των βιβλίων και στοιχείων, καθώς και της σχολικής νομοθεσίας, τα δεδομένα των οποίων επηρέασαν σοβαρά την ακρίβεια και αξιοπιστία των οικονομικών αποτελεσμάτων, τόσο της χρήσεως 2013, όσο και της επόμενης 2014».

Categories: ΝΕΑ