ΝΕΑ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Από το Λαύριο, το «σύμβολο αγώνων και του σοσιαλιστικού κινήματος», όπως είπε, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στο ακροατήριο του 12ου Περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου της Ανατολικής Αττικής. «Είναι τώρα που πρέπει να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα για τη χώρα. Να δεσμευθούν όλοι για την Ελλάδα που θα πατά ξανά με σιγουριά στα πόδια της, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Τώρα που αρχίζει να χαράζει, τώρα που η οικονομία υπεραποδίδει και οι στόχοι του προγράμματος έχουν καλυφθεί. Σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι, βγαίνουμε και τυπικά καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν οκτώ χρόνια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους και τους πολίτες, που παρακολούθησαν την ομιλία του.
Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε τη συζήτηση που είχε με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που προηγήθηκε, με τον Υπουργό να του προτείνει να συνδέσει το όνομά του  με ένα μεγάλο έργο, εν προκειμένω ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική.
«Του απάντησα ότι έχουμε και δεύτερη τετραετία, μην τα περιμένεις όλα από την πρώτη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας χαμογελώντας, ενώ προηγουμένως είχε επαναλάβει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.
Στο κεφάλαιο εξάλλου, για τη Δημόσια Υγεία, υπογράμμισε ότι διπλασιάστηκαν οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής τα τρία αυτά τελευταία χρόνια.
Και το σημαντικότερο που πέτυχε η κυβέρνησή του στο χώρο της Υγείας, ήταν «πέρα από την τάξη στα οικονομικά των νοσοκομείων, με πλεονασματικούς πλέον, προϋπολογισμούς, η απρόσκοπτη πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες».
Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Ένα από τα βασικά θέματα που έθιξε στην εισαγωγή του ο πρωθυπουργός ήταν αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Κατηγόρησε, φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, εκείνους που φοβούνται τις θεσμικές τομές, εξαιτίας της μη βούλησής τους να δείξουν τη στοιχειώδη υπευθυνότητα στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα για τον τόπο. «Οι πολιτικοί αυτοί φοβούνται ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο» τόνισε. «Προτιμούν να εκτίθενται στα μάτια του ελληνικού λαού, παρά να συμβάλουν στην άρση της προστασίας των υπουργών, τώρα που η δικαιοσύνη, χωρίς παρεμβάσεις άνωθεν, έχει αρχίσει σιγά σιγά να εξετάζει μια-μια, υποθέσεις του σκοτεινού τους παρελθόντος. Εμείς, όμως, θα κινηθούμε θεσμικά, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι και θα προχωρήσουμε».
Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του γιατί «η κ. Γεννηματά τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή. Είναι θετικό και το χαιρετίζουμε».
«Σε κάθε περίπτωση», συνέχισε, «οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος δεν μπορούν να περιμένουν. Αλλά, οι μεγάλες αυτές τομές πρέπει να έχουν το πρόσημο της προόδου και όχι το πρόσημο της συντήρησης».
Οπως δε σημείωσε εμφατικά, «οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επιτρέπουν, όχι απλά να ανοίξει η Αναθεώρηση, αλλά να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών».

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

«Η διεθνής αξιοπιστία της χώρας βελτιώνεται συνεχώς» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και έφερε ως επιχείρημα ότι μόνο μέσα στην βδομάδα που μας πέρασε, ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την χώρα μας.
Πρώτον, η επένδυση της Deutsche Telekom για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Δεύτερον, η δημιουργία ενός fund συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα δώσει πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια και στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν τη βάση της πραγματικής οικονομίας.
Και τρίτον, η ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσουν 600 εκατομμύρια ευρώ για το 2018 και άλλα τόσα το 2019, και να παρατείνουν τη συνεργασία τους με τη χώρα μας, επενδύοντας ακόμη περισσότερα έως το 2025.
Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, δημιουργούν ένα σταθερό κλίμα, τελείως διαφορετικό από τις συνθήκες που επικράτησαν στην χώρα από το 2010. Και οι θετικές προβλέψεις για την οικονομία ενισχύονται συνεχώς. Η ανάπτυξη, η διεθνής αξιοπιστία της χώρας, όλοι οι οικονομικοί δείκτες, θα βελτιώνονται συνεχώς τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Categories: ΝΕΑ