ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Το έργο «Κεντρική υποδομή για την ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές», που θα μειώσει τη γραφειοκρατία των πολιτών, παρουσιάστηκε από κοινού από την Όλγα Γεροβασίλη και τον Νίκο Παππά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Το ΣΗΔΕ (Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων) έχει προϋπολογισμό 22, 5 εκατομμύρια ευρώ και ο χρονικός στόχος για την πλήρη εφαρμογή του από 22.000 φορείς του δημοσίου είναι το τέλος του 2018. Σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία, θα αναβαθμίσει τις σχέσεις των πολιτών με το Δημόσιο, θα εξοικειώσει τους δημόσιους λειτουργούς με τις νέες τεχνολογίες, θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις συναλλαγές με το Δημόσιο και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος. Θα υπάρχουν πρωτόκολλα επικοινωνίας για τη διασύνδεση τοπικών ΣΗΔΕ, θα τηρείται ιστορικό και θα υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλασιμότητας και λειτουργικής αρχειοθέτησης όλων των εγγράφων του Δημοσίου. Επίσης θα υπάρξει άμεση παροχή 150.000 προηγμένων ψηφιακών υπογραφών, δωρεάν. Στόχος η εξοικονόμηση 380 εκατομμυρίων ευρώ από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του με αξιοπιστία, διαφάνεια και ασφάλεια στην διακίνηση εγγράφων.
Το κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων του Δημοσίου παρουσιάστηκε από τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιο Ράλλη. Ο κ. Ράλλης μίλησε για μία συνεκτική ψηφιακή στρατηγική από μέρους της κυβέρνησης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και έργα, τα οποία δεν εξαγγέλλονται, αλλά τίθενται σε λειτουργία, κάτι το οποίο ποτέ δεν έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο γγ Ψηφιακής Πολιτικής υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρχουν πλέον καθυστερήσεις και έγγραφα στο συρτάρι, όλα θα είναι ψηφιοποιημένα και με πλήρη ιχνηλασιμότητα, τερματίζοντας την αδιαφάνεια. Και ο ίδιος από την πλευρά του ευχαρίστησε το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που ήδη «τρέχει» την ψηφιακή υπογραφή, λέγοντας ότι πρέπει να επενδύσουμε στον άνθρωπο, καθώς το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει ικανότατους υπαλλήλους για να προχωρήσουν στην ψηφιακή εποχή, την οποία χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα. Τόνισε ότι τα ψηφιακά συστήματα θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και θα αποκαταστήσουν τη σχέση τους με το Δημόσιο, το οποίο στα μάτια τους ήταν για χρόνια εχθρικό και αυτό πλέον αλλάζει. Λύνουμε θέματα με τα οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις ουσιαστικά δεν ασχολήθηκαν ποτέ, προσέθεσε ο κ. Ράλλης, κάνοντας λόγο και αυτός, όπως και ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, για τη λέξη-κλειδί, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων με μία οικονομία που είναι φιλική προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις, με δημοκρατικές διαδικασίες, με πλήρη συμμετοχή των πολιτών και με ένα ευνοϊκό περιβάλλον το οποίο οι επενδυτές αξιολογούν αναλόγως.
Ο Ν. Παππάς μίλησε για τη δυνατότητα που θα έχουν πλέον τα υπουργεία για μια πλήρη και καθαρή εικόνα για τη διακίνηση εγγράφων με διαφάνεια, με σύντομες διαδικασίες διεκπεραίωσης και κυρίως με τη λέξη κλειδί, τη «διαλειτουργικότητα» μεταξύ των φορέων. Τέλος, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ μίλησε για εξαγγελίες από παλαιότερες κυβερνήσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα η Ελλάδα να προχωρήσει ταχύτατα στην ψηφιακή εποχή και οικονομία.
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης από την πλευρά της ανέφερε ότι  ολοκληρώθηκε ένας κύκλος σχεδιασμού και ότι μπορούμε να «τρέξουμε» ένα έργο το οποίο θα αλλάξει πλήρως την καθημερινότητα των πολιτών, αναβαθμίζοντας την καθημερινή τους επαφή με το Δημόσιο, αλλά και την εικόνα της χώρας στο διεθνές ψηφιακό περιβάλλον. Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία και τη δυσλειτουργικότητα του ελληνικού Δημοσίου και ήρθε η ώρα όλα αυτά να τα αφήσουμε πίσω και να αναπτύξουμε υψηλές ταχύτητες. Μίλησε για ένα έργο-τομή που αντανακλά πλήρως την αποφασιστικότητα αυτής της κυβέρνησης να προχωρήσει σε στέρεες μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο το κοινωνικό κράτος και την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης. Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι, αντίθετα με την προηγούμενη κυβέρνηση που μίλαγε για ανασυγκρότηση του Δημοσίου μέσω των απολύσεων, η τωρινή κυβέρνηση έχει διαμετρικά αντίθετες απόψεις όσον αφορά το Δημόσιο, με γνώμονα το κοινωνικό κράτος και την αξιοποίηση των δημόσιων υπαλλήλων, με υπηρεσίες φιλικές προς τους πολίτες, αλλά και προς τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, μίλησε για ανοικτά πλέον και ισότιμα προσβάσιμα δεδομένα, με δημοκρατικές διαδικασίες με στόχο την κατακόρυφη αύξηση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και την αποκατάσταση του κύρους της.
Πηγή: myota.gr