Ο ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Την έναρξη της ηλεκτρονικής καταγραφής των μόνιμων κατοίκων των Δήμων Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς και Ωρωπού για την ελεύθερη διέλευση τους από τα διόδια, που πρόκειται να τοποθετηθούν στους κόμβους Βαρυμπόμπης, Αγίου Στεφάνου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με δελτίο Τύπου. Παρέχονται χρηστικές πληροφορίες για τη διαδικασία, την οποία πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες, ώστε να απαλλαγούν από το οικονομικό βάρος των διελεύσεων. Σήμερα το πρωί φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ1, των δημοσιογράφων Νίκου Παναγιωτόπουλου, Μαρίας Πολλάλη και μίλησε επ’ αυτού, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις κυβερνητικές απόψεις επί του θέματος και να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, που έχουν δημιουργηθεί.

Ο Χρήστος Σπίρτζης είναι κατά γενική ομολογία ένας από τους καλύτερους Υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Στάθηκε ωστόσο άτυχος, γιατί, ενώ είχε αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό να κατέλθει ως υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής (δηλαδή και στη δική μας περιοχή, με την οποία έχει δεσμούς, δεδομένου πως τα τελευταία χρόνια διαμένουν στο Κρυονέρι οι γονείς του), ήρθε ξαφνικά αντιμέτωπος με την …καυτή πατάτα των διοδίων. Η αγωνία του λοιπόν να περάσει τα δικά του …μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από ολοφάνερη με σειρά πρωτοβουλιών. Πρώτα ανακοίνωσε την  έναρξη της ηλεκτρονικής καταγραφής των μονίμων κατοίκων των Δήμων που πλήττονται, αμέσως μετά παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ, ενώ την Κυριακή το πρωί (15 Απριλίου) έχει προγραμματίσει να ενημερώσει αυτοπροσώπως τους δημότες Διονύσου με ανοιχτή συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, ώρα 11 το πρωί. Στο πλαίσιο δε της επικοινωνιακής μάχης, που δίνει με σθένος, του …φταίνε οι Δήμαρχοι Κηφισιάς και Διονύσου, οι οποίοι είναι …δεξιοί. Πάνω στον οίστρο του όμως του διαφεύγει πως δεν ψηφίζουν μόνο αυτοί οι δύο και οι οικογένειές τους, αλλά χιλιάδες πολίτες, που επιβαρύνονται οικονομικά από το χωρίς λογική μέτρο και οι οποίοι φυσικά δεν είναι όλοι Νεοδημοκράτες. Τουναντίον μάλιστα υπάρχουν ολόκληρες περιοχές, όπως για παράδειγμα ο Αγιος Στέφανος, ή η Ανοιξη, που έβγαζαν επί σειρά ετών Δημάρχους, οι οποίοι προέρχονταν από την κεντροαριστερά.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΡΤ1

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ-ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοινώνει την έναρξη της ηλεκτρονικής καταγραφής των μόνιμων κατοίκων των Δήμων Αχαρνών, Διονύσου και Κηφισιάς για την ελεύθερη διέλευση τους με την έναρξη εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Συστήματος Αναλογικής Χρέωσης Διοδίων, καθώς και των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Ωρωπού από τα υπάρχοντα πλευρικά διόδια με την ολοκλήρωση της καταγραφής, μέσω Ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης και στοιχείων, στην ιστοσελίδα του.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης μετά την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων απέστειλε επιστολή στην Εταιρεία Παραχώρησης για τη ΜΗ κατασκευή των σταθμών διοδίων στις περιοχές Βαρυμπόμπης, Αγίου Στεφάνου και Σχηματαρίου Χαλκίδας, που προβλέπονται τόσο στις αρχικές συμβάσεις του 2006, όσο και στις αναθεωρημένες του 2013.

Στην συμφωνία που έχει επιτευχθεί προβλέπεται ότι οι δημότες – μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων, Διονύσου, Κηφισιάς και Αχαρνών δεν θα πληρώνουν διόδια, στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που καλύπτουν και οι τρεις Δήμοι, με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης, αφού νωρίτερα δεν θα κατασκευαστούν οι σταθμοί διοδίων.

Για τους δημότες – μόνιμους κατοίκους του Δήμου Ωρωπού προβλέπεται με το πέρας της καταγραφής ελεύθερη διέλευση από τους 8 πλευρικούς σταθμούς διοδίων, ενώ, όπως ήδη έχει δηλώσει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, θα υπάρξει πρόσθετη διαπραγμάτευση για να υπάρξει σχετική μέριμνα και για τα μετωπικά διόδια. Σημειώνεται ότι η καταγραφή αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τις προβλέψεις πιθανών πρόσθετων απαλλαγών.

Στην ίδια συμφωνία προβλέπεται η ελεύθερη διέλευση των συμπολιτών μας με αναπηρία, που επίσης πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

Για τους εργαζόμενους στις περιοχές, συχνούς χρήστες, η συμφωνία προβλέπει εκπτωτικές χρεώσεις, αναλόγως τον αριθμό των διελεύσεων ανά μήνα, που φθάνουν σε ποσοστό 50%.

Αναλυτικά:

Δημιουργείται ειδικό Εκπτωτικό Πρόγραμμα Εργαζομένων που θα αφορά τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά τον αυτοκινητόδρομο, για να μετακινηθούν από και προς το χώρο εργασίας τους.Θα εφαρμόζεται ανά ημερολογιακό μήνα και επιπλέον των τυχόν υφισταμένων εκπτωτικών προγραμμάτων μηνιαίων διαδρομών, παρέχοντας πέντε επιπλέον διαδρομές χωρίς την καταβολή αντιτίμου, αμέσως μετά την 40η μηνιαία διέλευση. Συγκεκριμένα θα παρέχεται:

– Από την 11η ως την 20η διέλευση, έκπτωση 5%,
– Από την 21η ως την 30η διέλευση, έκπτωση 15%,
– Από την 31η ως την 40η διέλευση, έκπτωση 20%,
– Από την 41η ως την 45η διέλευση, δωρεάν διέλευση
– Από την 46η ως την 50η διέλευση, έκπτωση 40%,
– Από την 51η διέλευση, έκπτωση 50%

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δρομολογεί με εντατικούς ρυθμούς τις διαγωνιστικές διαδικασίες του Ηλεκτρονικού Συστήματος Αναλογικής Χρέωσης Διοδίων. Στις 4 Απριλίου ολοκληρώθηκε η Α’ Φάση του Διαγωνισμού και προχωρούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες για τη Β’ Φάση.

H ηλεκτρονική φόρμα καταγραφής των μονίμων κατοίκων στους τέσσερις δήμους, έχει ήδη αναρτηθεί στο επίσημο site του υπουργείου    (www.yme.gr) σε ευκρινές σημείο.

Τα δικαιολογητικά έγγραφα που πρέπει να καταθέσουν οι δικαιούχοι πολίτες των τεσσάρων δήμων σε ηλεκτρονική πάντα μορφή, είναι τα εξής:

  • Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας του προσώπου που θα εγγραφεί στον κατάλογο ως μόνιμος κάτοικος.
    • Αντίγραφο πρόσφατου Εκκαθαριστικού Εφορίας
    • Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή των οχημάτων για τα οποία ζητείται η διέλευση από τα διόδια ως όχημα μόνιμου κατοίκου
    • Για τα ΑμεΑ θα πρέπει να υποβληθεί δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ.