«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1» ΑΝΤΙ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» 

Και το όνομα αυτού «Κλεισθένης 1»! Ετσι θα ονομαστεί ο νέος νόμος, που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Εσωτερικών και θα περιλαμβάνει το αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αποκάλυψε ο Πάνος Σκουρλέτης στην «Εφημερίδα των Συντακτών». «Η απόφαση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι ειλημμένη» επαναβεβαίωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι  «μέσα στις αλλαγές που προωθούνται, προβλέπονται ρυθμίσεις οι οποίες διευκολύνουν αυτό που ονομάζουμε κυβερνησιμότητα, δηλαδή την υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών και συνθέσεων, καθώς και την εγκατάλειψη των μονοπαραταξιακών λογικών, δεδομένου πως η αυτοδιοίκηση  είναι ο κατεξοχήν χώρος που προσφέρεται για την υιοθέτηση μιας τέτοιας λογικής λόγω του χαρακτήρα των προβλημάτων της».

Αναφορικά με το αίτημα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας για νέο κύκλο διαβούλευσης τουλάχιστον δυο μηνών μετά την παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου, ο κ Σκουρλέτης  έδωσε την εξής απάντηση: «Το δίμηνο το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού. Πριν φθάσουμε στην τελική φάση  παρουσίασης του νομοσχεδίου έχει προηγηθεί μια πολύμηνη ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας, που είχε συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ και τη συμμετοχή, τόσο της ΚΕΔΕ, όσο και της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας). Εγώ προσωπικά έχω παρουσιάσει βασικές πλευρές του νομοσχεδίου σε δυο συνέδρια της ΚΕΔΕ και ένα της ΕΝΠΕ, ενώ έχω συμμετάσχει σε πάμπολλες  περιφερειακές συσκέψεις των κατά τόπους περιφερειακών ενώσεων των δήμων και έχω συναντήσει κατ΄ ιδίαν εκατοντάδες δημάρχους. Ποτέ άλλοτε δεν είχε υπάρξει τόσο εξαντλητικός διάλογος, ποτέ άλλοτε η έννοια της διαβούλευσης δεν είχε γίνει σε τέτοιο βαθμό πράξη. Επιπλέον και σε αυτήν την τελική φάση της παρουσίασης του νομοσχεδίου θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες διαβούλευσης. Κατά συνέπεια, είναι ακατανόητες οι τελευταίες ανακοινώσεις εκ μέρους της ΚΕΔΕ».

«Βασική επιλογή για το δημόσιο οι σταθερές σχέσεις εργασίας»

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών στο δημόσιο τομέα, ξεκαθαρίζοντας ότι «η βασική επιλογή πρέπει να είναι οι πλήρεις και σταθερές σχέσεις εργασίας». Και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό και επιλέξαμε τη λύση του ανοιχτού διαγωνισμού στην καθαριότητα. Κληρονομήσαμε ένα πέλαγος συμβασιούχων που βιώνουν εδώ και χρόνια το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας. Στόχος μας είναι ο περιορισμός αυτής της κατάστασης, όπου είναι δυνατόν. Και να θυμόσαστε πως το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων στον δημόσιο τομέα σημαίνει την πλήρη ανατροπή τους στον ιδιωτικό τομέα».

Αναφερόμενος στην προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε επίσης ότι «ο μεγαλύτερος διαγωνισμός πρόσληψης μόνιμου προσωπικού των τελευταίων ετών ολοκληρώθηκε ομαλά και σε χρόνο ρεκόρ, διαψεύδοντας την κινδυνολογία περί προδιαγεγραμμένης αποτυχίας του», ενώ «με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα θωρακίζονται οι δήμοι, προκειμένου με δικά τους μέσα να ανταποκρίνονται στο έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων, αντί να καταφεύγουν στους ιδιώτες».

Εν κατακλείδι ο κ Σκουρλέτης υπογράμμισε ακόμη:                                                          «Πρόκειται, πράγματι, για την κορυφαία στιγμή μιας αδιάβλητης διαδικασίας, ενός ανοιχτού διαγωνισμού για την πρόσληψη ενός πολύ μεγάλου αριθμού εργαζομένων τον οποίο καθόρισαν οι ίδιοι οι δήμαρχοι, βάσει των αναγκών των δήμων τους και των πραγματικών δυνατοτήτων τους, στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειάς τους. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ υπηρετούν το δικαίωμα των πολιτών για καθαρές πόλεις με τους καλύτερους όρους, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι η αποκομιδή από ιδιώτες συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος για τους δημότες,  χειρότερη ποιότητα υπηρεσιών και αρνητικούς όρους  εργασίας».

Πηγή: «Εφημερίδα των συντακτών».