ΝΕΑ

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΧΩΡΙΣ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»

«Δεν θα γίνουν με απλή αναλογική οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019»  τόνισε ρητά και κατηγορηματικά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατ’ αποκλειστικότητα στην διαδικτυακή εφημερίδα aftodioikisi.gr. «Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζει πως, εφόσον στο επόμενο χρονικό διάστημα προκύψει νέα κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο συγκεκριμένος νόμος που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο “Κλεισθένης1”,  θα αλλάξει ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι οποίες, όπως υπολογίζει και εκτιμά ο κ Μητσοτάκης, θα διεξαχθούν οπωσδήποτε μετά τις βουλευτικές.

Ο κ Μητσοτάκης σημειώνει επίσης ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι «κεντρικός πυλώνας για τη  διακυβέρνηση της χώρας» και κατηγόρησε  την κυβέρνηση, ότι «αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα προσπαθεί να προκαλέσει χάος».

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην aftodioikisi.gr:

«Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί κεντρικό πυλώνα στο σχέδιο μου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε όλη την Ευρώπη πλέον οι δήμοι αποκτούν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία με ανάλογες αρμοδιότητες και ευθύνες.

Οι εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι των πολιτών που γνωρίζουν και επιλύουν άμεσα βασικά τοπικά προβλήματα. Είναι προτεραιότητα μου να ενισχύσω τις δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να εκπληρώσουν την αποστολή τους.

Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και την αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της.

Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες».

 

Categories: ΝΕΑ