ΝΕΑ

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ένα πολιτικό μανιφέστο για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης παρουσίασε η Ρένα Δούρου, στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, σήμερα στο ξενοδοχείο “Κάραβελ”. Η Περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: “Να μην επιτρέψουμε η απλή αναλογική να γίνει άλλοθι αδράνειας ή δικαιολογία υπεκφυγής. Οφείλουμε να αναλάβουμε επιτέλους τις ιστορικές μας ευθύνες. Για να αποτελέσει η απλή αναλογική τομή.

Σήμερα οι δύο βαθμοί ΤΑ καλούνται να ανταποκριθούν με λίγα μέσα και στη βάση ενός ασαφούς και ελλειμματικού νομικού πλαισίου, σε επιτακτικές ανάγκες, που συχνά τους υπερβαίνουν. Όπως στην υπόθεση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, όπου Δήμοι και Περιφέρειες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Όπως κάναμε και στην Περιφέρεια Αττικής με την ίδρυση του Κέντρου Logistics που αποτελεί πλέον καλή ευρωπαϊκή πρακτική, αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένας θεσμός που πλέον συνδράμει όχι μόνο τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, αλλά και άλλες κοινωνικές δομές.

Σήμερα το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τόπο μας κρίνεται από το κατά πόσο θα καταφέρουμε να υπερβούμε τεχνητές εντάσεις και συγκρούσεις, είτε με την κεντρική κυβέρνηση, είτε μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης: ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε την υπέρβαση και τη ρήξη με το χθες, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κλεισθένη, του θεμελιωτή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, προχωρώντας σε μια σύγχρονη συμμετοχική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μέσα από διάλογο και διαβούλευση, γιατί το ζητούμενο αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης δεν πρέπει να είναι διάλογος μεταξύ αιρετών ή τεχνοκρατών, αλλά υπόθεση των πολιτών”.

 

 

Categories: ΝΕΑ