ΝΕΑ

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ1»

Μέσα στην εβδομάδα θα δοθεί προς διαβούλευση ο «Κλεισθένης 1», το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει επίκεντρο την θέσπιση της απλής αναλογικής, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ χθες-Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα δοθεί επαρκής χρόνος διαβούλευσης, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πιο συγκεκριμένα η χρονική διάρκεια.

Την εισήγηση του νομοσχεδίου στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης. Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε η πάγια θέση και η φιλοσοφία της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων για την απλή αναλογική, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας, αφού αποτυπώνονται πλήρως οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Επίσης, τονίστηκε ότι το αναλογικό σύστημα προϋποθέτει προγραμματικές συνθέσεις και ευρύτερες συνεργασίες. Επί της εισήγησης δεν καταγράφηκε κάποια αντίρρηση από τους περίπου 30 συμμετέχοντες που πήραν τον λόγο.

Αναφορικά με τις ενστάσεις και τις επικρίσεις που ακούγονται κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως πρόκειται για προσχηματικές αντιδράσεις που πηγάζουν από την «αλλεργία» της ΝΔ απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή.

Αναφορικά με τα όσα έχουν ειπωθεί για τον χρόνο που δόθηκε για να συζητηθούν επαρκώς τα ζητήματα των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώθηκε ότι και ο χρόνος ήταν επαρκής, αλλά και για πρώτη φορά συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την επεξεργασία των προτάσεων.

Αποσαφηνίστηκε επίσης ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές του «Κλεισθένης 1» είναι η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η επόμενη, όπως έχει επανειλημμένα διευκρινιστεί, θα ακολουθήσει με την συνταγματική αναθεώρηση, ενώ οι αλλαγές οικονομικού χαρακτήρα θα προωθηθούν μετά το τέλος του τρέχοντος δημοσιονομικού προγράμματος.

Το θέμα των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση θα απασχολήσει και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, που θα εξετάσει επίσης και τη συνολική στρατηγική για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας.

ΠΟΥΛΑΚΗΣ: ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 3 ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ1»

Τα τρία στοιχεία των προωθούμενων αλλαγών του «Κλεισθένη 1» περιέγραψε ο γενικός γραμματείας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, όπου προσκλήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός.

-Φέρνει Δημοκρατία, σύνθεση απόψεων, συμμετοχή πολιτών στην επιφάνεια.

-Χτυπά την γραφειοκρατία με αλλαγές στις αρμοδιότητες και την θέσπιση του Ελεγκτή Νομιμότητας.

-Οικονομική βιωσιμότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς οι ΚΑΠ παραμετροποιούνται με κοινωνικά χαρακτηριστικά και έτσι θα κατανέμονται όχι με βάση τον πληθυσμό, αλλά και με άλλους άξονες, όπως το παραγόμενο ΑΕΠ.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Categories: ΝΕΑ