«ΑΝΤΑΡΣΙΑ» ΚΥΡ.ΚΟΝΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κόντρα στην παραταξιακή γραμμή πήγε την περασμένη Παρασκευή στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Κυριάκος Κοντάκης, στην ψηφοφορία για την άσκηση ή μη ενδίκου μέσου κατά  απόφασης του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα. Το γεγονός που έχει από μόνο του τη σημασία του αποσιωπήθηκε από την «Ενωτική Πρωτοβουλία» και τον επικεφαλής της Γιάννη Καλαφατέλη, ο οποίος είχε δώσει αντίθετη εντολή, που  δεν τηρήθηκε από το σύμβουλό του.

Η πρόσκληση για την 10η δημόσια, κατεπείγουσα συνεδρίαση στάλθηκε μετά από συνεννόηση των παρατάξεων αυθημερόν. Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής συγκεντρώθηκαν στις 2 το μεσημέρι στο Δημαρχείο και εκεί κλήθηκαν να αποφασίσουν αν ο Δήμος Διονύσου θα ασκήσει έφεση σε πρωτόδικη απόφαση του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα, η οποία δικαίωσε 10 δημοτικούς υπαλλήλους, που είχαν προσφύγει ζητώντας επιπρόσθετα χρήματα (μπόνους, υπερωρίες και αυξήσεις). Σύμφωνα με το δικαστήριο καθένας εκ των εργαζομένων δικαιούται πλέον ένα ποσόν της τάξης των 2.500 ευρώ χονδρικά.

Βάσει της εισήγησης, που είχε ετοιμαστεί από το νομικό σύμβουλο Γιάννη Βασιλείου, ο Δήμος Διονύσου πρέπει σε ανάλογες περιπτώσεις να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, υπερασπιζόμενος το δημόσιο συμφέρον και το χρήμα των δημοτών. Σε ερώτηση μάλιστα μέλους της Οικονομικής Επιτροπής προς τον κ Βασιλείου, αν εγκυμονεί μελλοντικά ο κίνδυνος καταλογισμού σε πρόσωπα στην περίπτωση που εκληφθεί ως παράβαση καθήκοντος η μη άσκηση ενδίκων μέσων, η  απάντηση του δικηγόρου ήταν καταφατική. Τότε κάποιοι ανασκουμπώθηκαν.

Όταν ήρθε η κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας συνέβη το εξής παράδοξο: Ο Δήμαρχος Διονύσης Ζαμάνης έκανε τον …καλό και δεν θέλησε να πάει κόντρα στους εργαζομένους, οπότε έδωσε αρνητική ψήφο στην εισήγηση. Επειδή ωστόσο ακούστηκε και τέθηκε επί τάπητος θέμα καταλογισμού (της όποιας μελλοντικής ζημίας διαπιστωθεί) αποδέσμευσε τους συμβούλους του από την παραταξιακή γραμμή αφήνοντάς τους να εκφραστούν κατά συνείδηση ελεύθερα. Ετσι λοιπόν οι κ Τσούκας, Αγαθοκλέους-Ακριτίδη, Στάϊκος, Κωστάκης ψήφισαν αναφανδόν υπέρ της εισήγησης και της άσκησης έφεσης.

Ο κ Καλαφατέλης από τη μεριά του έπραξε ό, τι και ο κ Ζαμάνης, δηλαδή καταψήφισε την εισήγηση. Δεν έκανε όμως κάποια δήλωση εκείνη τη στιγμή περί αποδέσμευσης των δικών του συμβούλων από την γραμμή της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας». Τότε έγινε η έκπληξη. Ο κ Κοντάκης, πηγαίνοντας κόντρα στη στάση του αρχηγού του, διαφοροποιήθηκε.

Για την ιστορία, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ασκήσει ο Δήμος Διονύσου έφεση κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα. Επομένως, οι 10 υπάλληλοι δεν θα πάρουν τα λεφτά, που τους επιδικάστηκαν πρωτόδικα, αλλά θα περιμένουν το δεύτερο βαθμό.

Το σπάσιμο της κομματικής πειθαρχίας ήταν και είναι σοβαρό παράπτωμα μέσα σε μια παράταξη. Το περιστατικό της «ανταρσίας» του κ Κοντάκη ενάντια στην κομματική πειθαρχία του κ Καλαφατέλη καταβλήθηκε προσπάθεια να μη βγει προς τα έξω. Μάλλον γι’ αυτό η  …ειδική επί των θεμάτων της Οικονομικής Επιτροπής «δημοσιογράφος» δεν βρήκε κάτι στο …σοκάκι της να γράψει…