ΝΕΑ

ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ1» ΖΗΤΟΥΝ ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ

Μ’ ένα στόμα και μια φωνή  η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, με πρόεδρο τον Γιώργο Πατούλη (Δήμαρχο Αμαρουσίου) και η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας με πρόεδρο τον  Κώστα Αγοραστό (Περιφερειάρχη Θεσσαλίας) ζητούν να αποσυρθεί ο «Κλεισθένης1», ώστε να αρχίσει κατόπιν η κουβέντα για τις μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι και αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει επισήμως την απόσυρση του νομοσχεδίου, που έχει τεθεί σε διαβούλευση. Την διαφωνία του εξέφρασε μόνο κ. Μπίρμπας, ενώ υπέρ της απόσυρσης του «Κλεισθένη1» τάχθηκε η Ελπίδα Παντελάκη, εκ μέρους του ΚΚΕ, με τη διαφορά ότι δήλωσε υπέρ της απλής αναλογικής.

Επιπλέον ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κάλεσε όλα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, αφού, όπως υποστήριξε, αυτό το «κείμενο δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο συζήτησης».

Οι πλειονότητα των δημάρχων δήλωσε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα προκληθεί χάος στους δήμους.

Το Δ.Σ της ΚΕΔΕ, αποφάσισε να πάρει τις τελικές αποφάσεις του στις 12 Μαϊου, σε διευρυμένη συνεδρίαση. Επίσης οι δήμαρχοι προανήγγειλαν δυναμικές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που το υπουργείο προχωρήσει τις διαδικασίες με το υπάρχον νομοσχέδιο.

Η ΕΝΠΕ ζητά συνάντηση με Τσίπρα, Παυλόπουλο

Ανάλογη απόφαση πήρε και το ΔΣ της ΕΝΠΕ, που, πέραν του αιτήματος της απόσυρσης, αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του καθόρισε το πλαίσιο δράσης για τις επόμενες ημέρες:

*Έως Τετάρτη-9 Μαΐου: Σύγκληση εκτάκτως των Περιφερειακών Συμβουλίων.

*Παρασκευή-11 Μαΐου: Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ – ανοικτή σε όλα τα μέλη του Συνεδρίου της Ένωσης.

* Σάββατο-12 Μαΐου: κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ, με βάση την απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου των δύο Ενώσεων.

«Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το Σχέδιο Νόμου και αξιώνουμε ουσιαστικό διάλογο για νέα νομοθετική πρωτοβουλία, με βάση την πρόταση Σχεδίου Νόμου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και τις αποφάσεις των Συνεδρίων των Αυτοδιοικητικών Θεσμών. Παράλληλα, ζητούμε άμεσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για να τον ενημερώσουμε και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του επισημάνουμε τα οξυμένα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και να του αναλύσουμε τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ)» τόνισε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

«Το Σχέδιο Νόμου είναι η χειρότερη νομοθετική παρέμβαση για την Αυτοδιοίκηση. Στην ουσία αφορά μόνο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Οι υπόλοιπες διατάξεις έχουν ενσωματωθεί στο Σχέδιο Νόμου ως… περιτύλιγμα» ανέφερε ο κ. Αγοραστός και καταλήγοντας ξεκαθάρισε, πως «αυτό το Σχέδιο Νόμου

— Δεν είναι μεταρρύθμιση και φυσικά δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία, η πατρίδα μας.

— Όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα, αλλά, τουναντίον, είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ στην καθημερινότητά τους».

Πηγή: aftodioikisi.gr

 

Categories: ΝΕΑ