ΝΕΑ

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: «Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΞΕΒΟΛΕΥΕΙ…»

«Η απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια» υπογραμμίζει ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ της Κυριακής» και στην δημοσιογράφο Ηλέκτρα Βισκαδουράκη. «Και μόνο αυτή να ήταν η προς ψήφιση θεσμική αλλαγή, που δεν είναι, θα είχε μια πολύ μεγάλη αξία. Το σημερινό εκλογικό παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα έχει κλείσει προ πολλού το κύκλο του» προσθέτει ο κ. Σκουρλέτης. Απαντώντας δε, σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των ηγεσιών ΕΝΠΕ και  ΚΕΔΕ απέναντι στον «Κλεισθένη 1» επισημαίνει ότι σχετίζονται με την απλή αναλογική και είναι «κατανοητό το γιατί, μιας και ξεβολεύει από μια παγιωμένη κατάσταση εδώ και δεκαετίες.»Ο κ. Σκουρλέτης εκτιμά ότι από την έναρξη της τυπικής διαβούλευσης μέχρι και την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ουσιαστικά «εξασφαλίζεται η δίμηνη περίοδος διαβούλευσης και συζήτησης που ζητούν οι φορείς των αιρετών», ώστε να εξεταστούν εναλλακτικές προτάσεις επί διατάξεών του: «Ο «Κλεισθένης 1» κινείται εντός των δεδομένων συνταγματικών και δημοσιονομικών ορίων και δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ολιστική μεταρρυθμιστική πρόταση, αλλά τα πρώτα βήματα μιας νέας μεταρρυθμιστικής φάσης. Όλες οι μικρές ή μεγάλες αλλαγές που προωθούνται σαφώς και καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις αναφορικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων λόγω της απλής αναλογικής ο υπουργός τονίζει ακόμη ότι «η πρώτη εγγύηση κυβερνησιμότητας είναι η υιοθέτηση της κουλτούρας των συναινέσεων, των συνεργασιών και των συγκλίσεων. Αν κάποιος μελετήσει το νομοσχέδιο, θα διαπιστώσει ότι διευκολύνεται η διαμόρφωση των αναγκαίων πλειοψηφιών σε κρίσιμα θέματα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία ενός δήμου». Θυμίζει μάλιστα ότι από το 2016 έχουν διοχετευτεί σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, ενώ σημαντικά είναι και τα υπό εξέλιξη έργα απλοποίησης των διαδικασιών και μείωσης της γραφειοκρατίας στους ΟΤΑ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών δεν αποκλείει, επίσης, να συμπέσει ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογικών αναμετρήσεων το 2019. Τέλος, σε ερώτηση για την προοπτική κατάτμησης της Β’ Αθηνών απαντά ότι το μέτρο αυτό, το οποίο έχει προταθεί  και από το Κίνημα Αλλαγής, κινείται σε θετική κατεύθυνση, εφόσον εντάσσεται σε μια λογική διαλόγου για τη διεύρυνση της δυναμικής της απλής αναλογικής.

Πηγή: epoli.gr