ΝΕΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΣΕ ΚΕΔΕ, ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

Στην σημασία της απλής αναλογικής για την διαμόρφωση μιας κουλτούρας συναινέσεων στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στάθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, επιτέθηκε στην ΚΕΔΕ, κατηγορώντας την πως δεν κατέθεσε προτάσεις για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» και συμπληρώνοντας ότι το υπουργείο πραγματοποίησε διάλογο για τις αλλαγές που προωθούνται στην Αυτοδιοίκηση, αλλά στο διάλογο επέλεξαν να συμμετάσχουν δυνάμεις που δεν εκφράζονται από την ΚΕΔΕ.

Ακόμη, ο υπουργός έκανε έναν απολογισμό των πρωτοβουλιών του υπουργείου υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

  • το πρόγραμμα «Φιλόδημος»
  • το πρόγραμμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας
  • τον μεγάλο διαγωνισμό ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.

Ενδιαφέρον είχαν και τα βέλη του υπουργού προς τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. «Θείο βρέφος» αποκάλεσε ο κ. Σκουρλέτης τον Απόστολο Τζιτζικώστα, τονίζοντας ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τις πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη.

«Όμηρος πελατειακών δικτύων η Αυτοδιοίκηση»

Νωρίτερα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας ανέφερε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν «διαχρονικά όμηρος πελατειακών δικτύων, όμηρος σχέσεων εξάρτησης και διαπλοκής, μικρών και μεγάλων συμφερόντων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο». Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την πρόταση, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα:

– Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσυσχετίζεται από τον χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

– Καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική.

– Συγκροτείται ο Επόπτης ΟΤΑ, ως μια αυτοτελής αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

– Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της τεχνικής, διοικητικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας των Τεχνικών Υπηρεσιών πολλών από τους δήμους της χώρας.

– Ενισχύονται και θεσμοποιούνται οι διαδικασίες προκαταρκτικής διαβούλευσης.

– Ενεργοποιείται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων.

«Είναι επομένως προφανές ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και σε ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό κλίμα από εκείνο των προηγούμενων, την άνοιξη 2014» είπε ο κ. Ρήγας.

Απλή αναλογική

Τόνισε ότι η απλή αναλογική είναι το μόνο σύστημα που εκφράζει τη λαϊκή εντολή και πρόσθεσε ότι «η παρέμβασή μας στις εκλογές θα πρέπει να αφορά την επικράτηση μιας νέας λογικής για την αυτοδιοίκηση και τη σύγκρουση με παρελθούσες λογικές» και παράλληλα, να εδραιώνει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις προηγούμενες εκλογές υπήρξε μεγάλη αναντιστοιχία, τόσο του κοινωνικού ρεύματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του εκλογικού σώματος που τον εμπιστεύτηκε δύο φορές το 2015.

Ειδικά, για το προγραμματικό πλαίσιο, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να κινείται γύρω από τους παρακάτω άξονες:

1. Την ευρύτερη δυνατή συμφωνία για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό- διοικητικό σύστημα της χώρας, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις για τους ΟΤΑ, με την ενίσχυση της δημοκρατίας και με τη συμμετοχή των δημοτών.

2. Τη συμφωνία σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα παίρνει υπόψη του τις προτάσεις και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, που αποτυπώθηκαν στη διαβούλευση των αναπτυξιακών συνεδρίων με σεβασμό σε περιβαλλοντικά- οικολογικά ζητήματα.

3. Θα έχει μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, στην ακροδεξιά, τον φασισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και θα υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

4. Τη συνεννόηση για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής (υγεία, παιδεία, αλληλεγγύη) με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα προς τους δημότες, που θα προτάσσει την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης προς όλους.

5. Τη θεσμοθέτηση της τακτικής λογοδοσίας.

6. Τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.