ΝΕΑ

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΣΩ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ»

«Δημοκρατική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» είναι η φράση που συμπυκνώνει τις αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, «Κλεισθένης 1», όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής, είναι όρος για την σύμπραξη δυνάμεων και προγραμματικών συγκλίσεων» υπογράμμισε, σχολιάζοντας επιπροσθέτως ότι η Αυτοδιοίκηση είναι κατεξοχήν ένας χώρος που θα έπρεπε να στηρίζεται στις αξίες της κοινότητας και της συνεργασίας.

Χαρακτήρισε «μνημείο της εξουσίας του ενός» το σήμερα, με τον εκλογικό νόμο του «Καλλικράτη» («Αυτό το άρρωστο αντιδημοκρατικό καθεστώς πρέπει να τελειώνει»),  πριν προχωρήσει σε αναλυτική περιγραφή  των κακώς κειμένων:

«Η Αυτοδιοίκηση έπεσε θύμα ενός σχεδίου που θέλησε να καταστρέψει τις δημόσιες υπηρεσίες και να την μετατρέψει σε πεδίο αναπαραγωγής των παθογενειών του κεντρικού συστήματος. Είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να νομιμοποιείται μια πρακτική που μας γυρνάει στην εποχή της Τουρκοκρατίας: πολίτες να στρέφονται στους άρχοντες για κάθε λογής εξυπηρετήσεις, για ρουσφέτια από αγάδες, λέξεις και έννοιες που έχουν τις ρίζες του στην εποχή εκείνη».

Η μεγάλη, όπως την χαρακτήρισε, μεταρρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών ονομάστηκε «Κλεισθένης 1», ένα «όνομα με ισχυρό συμβολισμό, αυτό του μεγάλου Αθηναίου πολιτικού, που ήταν εμπνευστής της μεγάλης δημοκρατικής μεταρρύθμισης στην αρχαία Αθήνα».

Ο Αλέξης Τσίπρας σταχυολόγησε επίσης ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου, που θεωρεί ως πιο σημαντικά:

«Πρώτο και κύριο σημείο η θέσπιση απλής αναλογικής. Αντικαθιστά ένα καλπονοθευτικό μοντέλο, που δεν αποτυπώνει τους τοπικούς συσχετισμούς. Η απλή αναλογική για εμάς δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής, είναι όρος για την σύμπραξη δυνάμεων και προγραμματικών συγκλίσεων. Την ίδια στιγμή είναι και μια μέθοδος ελέγχου αυθαιρεσιών».

«Δεύτερο στοιχείο: Οι Αντιπεριφερειάρχες και Αντιδήμαρχοι θα ορίζονται στην βάση της πλειοψηφίας, που θα προκύπτει στα συμβούλια. Σημαίνει ότι οι συνεργασίες θα αναπτύσσονται και στα όργανα διοίκησης».

«Τρίτο: Η Εκλογή προέδρου στα Τοπικά συμβούλια με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ευνοεί την ανάδειξη προσώπων κοινής αποδοχής».

«Τέταρτο: Δημοψηφίσματα: Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις διαλόγου στην κοινωνία και συνυπευθυνότητας στις αποφάσεις».

 ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλώντας μάλιστα τα κατά τόπους στελέχη του «από τώρα να προχωρήσουμε στην προοπτική συγκρότησης πλατιών συμμαχιών». Και συμπλήρωσε:  «Στην επερχόμενη αυτοδιοικητική μάχη πρέπει να βρούμε μια νέα πολιτική ισορροπία. Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις από τις βασικές ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές μας τοποθετήσεις, χωρίς να εμπιστευτούμε φθαρμένες πολιτικές προσωπικότητες, που δήθεν έχουν αυθεντικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, πρέπει την ίδια στιγμή να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας, να ανοίξουμε τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτιά μας. Δεν είναι δυνατό να λέμε ότι τα κάναμε όλα σωστά, δεν πρέπει να επαναλάβουμε το 2019 τα λάθη του 2014. Σήμερα έχουμε την πολιτική πείρα, το ιδεολογικό βάθος, τη γνώση. Και ιδιαίτερα, με τη μεγάλη πλέον εμπειρία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε, τι πρέπει να προτάξουμε για την παραγωγική και δημοκρατική ανασυγκρότηση της κάθε περιφέρειας, του κάθε νομού, της κάθε πόλης ξεχωριστά, σε αντιπαράθεση με τις τοπικές παραεξουσίες, με τα δίκτυα της διαπλοκής του παλιού πολιτικού συστήματος και με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών».

Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός επισήμανε: «Μπορούμε να φέρουμε το φρέσκο αέρα της αλλαγής, τον φρέσκο αέρα της δημιουργικής Ελλάδας».