ΝΕΑ

«ΣΕΙΣΜΟΣ»: ΕΛΛΕΙΜΜΑ 483.500 – ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΛΟΓΟΣ Ο ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ

Συγκλονιστικές είναι οι εξελίξεις στο Δήμο Διονύσου, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, ολοκλήρωσε τον έλεγχο στην υπόθεση των διαβόητων «Νερών» του Κρυονερίου και κατέληξε στον …λογαριασμό: 483.500 ευρώ είναι το έλλειμμα-ζημιά του ελληνικού δημοσίου (πιο συγκεκριμένα της Κοινότητας Κρυονερίου). Προσδιορίζει δε, ως κύριο υπόλογο τον κ Γιάννη Καλαφατέλη, Κοινοτάρχη την επίμαχη περίοδο 2003-2009. Το έγγραφο του Ανώτατου Δικαστηρίου, που επιλαμβάνεται των οικονομικών εγκλημάτων, παρελήφθη από τις δημοτικές υπηρεσίες και πρωτοκολλήθηκε τη Δευτέρα-11 Ιουνίου,  επιδόθηκε δε, την επομένη, χθες δηλαδή, στους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους υπόλογους, που είναι 17!

Το συνταρακτικό γεγονός αποκαλύφθηκε ξαφνικά και ενώ οι εργασίες του Δημοτικού Συμβουλίου (η συνέχεια της συνεδρίασης της προηγούμενης Πέμπτης) κυλούσαν ομαλά και ήρεμα.

Σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ Καλαφατέλης, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, προκάλεσε το Δήμαρχο κ Διονύση Ζαμάνη:

«Πες μας και καμιά αλήθεια κ Ζαμάνη, όλο υπεκφυγές και όλο “δεν ξέρω” μας λες».

Η βολή ήταν ευθεία και ξεκάθαρη, οπότε ο κ Ζαμάνης σήκωσε το γάντι:

«Μια και με κατηγορείτε ότι αποκρύπτω την αλήθεια από τους πολίτες, μου έχετε κάνει και αγωγές,  προκειμένου να με ξεφτιλίσετε και να μην μπορώ να κυκλοφορώ, μπορείτε να μας πείτε, να ενημερώσετε το σώμα, πήρατε κάποιο χαρτί σήμερα;»

Η αποκάλυψη έπεσε σαν βόμβα στην αίθουσα. Επικράτησε σιγή για αρκετά δευτερόλεπτα. Αμέσως ο κ Καλαφατέλης ζήτησε και πήρε τον λόγο επί προσωπικού.

«Πράγματι, έλαβα ένα έγγραφο από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για ένα  φύλλο μεταβολών και ελλείψεων, το οποίο με χαρακτηρίζει υπόλογο για ένα ποσόν γύρω στα 480.000 ευρώ. Θα υπάρξουν προσφυγές και ενστάσεις επ’ αυτού. Το αποτέλεσμα βασίστηκε στις καταγγελίες, που έχετε κάνει εσείς και ο κ Πασιπουλαρίδης».

ΖΑΜΑΝΗΣ: «Εγώ δεν έχω κάνει καταγγελία».

ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: «Δεν είναι τίποτα τελεσίδικο».

ΖΑΜΑΝΗΣ: Στις 6 Δεκεμβρίου θα σας περιμένω στο δικαστήριο, αφού προηγουμένως θα σας έχω κάνει ανταγωγή, όπως υποσχέθηκα. Επειδή μου είπατε ότι φυγομαχώ, σας το λέω, σας προειδοποιώ, φροντίστε να είστε εκεί. Και μην πάρετε καμιά αναβολή, κανονίστε να δικάσουμε».

ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: «Θα είμαι».

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ανωτέρω στιχομυθία;

Σύμφωνα με πληροφορίες και κατόπιν ρεπορτάζ, καταλήξαμε στα εξής:

*Το έγγραφο, που έφθασε στο Δήμο Διονύσου και αφορά 17 άτομα, έχει αποστολέα το Ελεγκτικό Συνέδριο και όχι το Σώμα Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Η καταγγελία του κ Αβραάμ Πασιπουλαρίδη, πρώην Δημάρχου Δροσιάς επί 16 συναπτά έτη, έχει γίνει άλλωστε , όπως ο ίδιος έχει δηλώσει δημοσίως επανειλημμένα (μαζί επίσης με άλλες τρεις καταγγελίες, που αφορούν άλλες υποθέσεις), προς το Ελεγκτικό Συνέδριο.

*Το ποσόν είναι αυτό που προαναφέραμε, 483.500 ευρώ περίπου και όχι 480.000, που ανέφερε ο κ Καλαφατέλης.

*Το φύλλο μεταβολών και ελλείψεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπογράφει η επίτροπος κ Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου, το όνομα της οποίας έχει μνημονεύσει κατ’ επανάληψη σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης ο Δήμαρχος κ Διονύσης Ζαμάνης.

*Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελεί το αρχαιότερο από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας (Άρειος Πάγος και Συμβούλιο της Επικρατείας τα υπόλοιπα), λειτουργεί από το 1833 μέχρι σήμερα χωρίς καμία διακοπή και είναι κοινά αποδεκτό ότι έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην δημοσιονομική εξυγίανση του δημοσίου τομέα, ασκώντας με ιδιαίτερη συνέπεια και επιτυχία, εκτός των άλλων αρμοδιοτήτων του, τον έλεγχο των δαπανών του Κράτους, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των άλλων νομικών προσώπων που ανήκουν στην δικαιοδοσία του. Κοινή επίσης είναι η πεποίθηση ότι όποιος πέφτει στις δαγκάνες του, δύσκολα ξεμπλέκει…

 

Categories: ΝΕΑ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Tagged as:

1 reply »