ΝΕΑ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ …ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ανατριχιαστικά είναι τα ευρήματα των ορκωτών λογιστών κατά τη διαχείριση των ετών 2013, 2014 και του πρώτου τριμήνου 2015 στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Διονύσου. Το πόρισμα των 124 σελίδων δόθηκε τις προάλλες στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αλλά ουδείς μέχρι χθες είχε αναφερθεί με λεπτομέρειες στη σωρεία παραβάσεων των διατάξεων του νόμου. Εν ολίγοις, τα πιο σοβαρά που ακούστηκαν δια στόματος Διονύση Ζαμάνη είναι:

*Το έλλειμμα ανέρχεται χονδρικά σε 147.600 ευρώ, το οποίο αναλύεται  σε ποσό 56.200 περίπου κατά την χρήση του 2013, 88.500 ευρώ το 2014 και 2.840 ευρώ το α’ τρίμηνο του 2015.

* Οι ορκωτοί λογιστές διαπίστωσαν διπλοκαταχωρήσεις τιμολογίων, καταχωρήσεις ανύπαρκτων τιμολογίων, καταχωρήσεις στα έξοδα του 2014 δαπανών που είχαν καταχωρηθεί και πληρωθεί το προηγούμενο έτος, εσφαλμένη μεταφορά υπολοίπου τραπέζης κατά τη λήξη ενός έτους στην αρχή του επόμενου, συστηματική απόκρυψη εσόδων από τα κυλικεία των σχολείων, καταχώρηση στα έξοδα παρακρατηθέντων φόρων οι οποίοι είχαν πληρωθεί.

* Σχετικά με την τήρηση των λογιστικών βιβλίων, τα οποία κρατούσε βάσει σύμβασης συγκεκριμένη λογίστρια από το 2011, αποκαλύφθηκε ότι τα φορολογικά στοιχεία είσπραξης εσόδων χωρίς να φέρουν τις νόμιμες θεωρήσεις και αριθμήσεις δίνονταν ανεξέλεγκτα στα σχολεία τα οποία εισέπρατταν μισθώματα κυλικείων, δωρεές, κλπ., δηλαδή έσοδα της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, τα οποία όμως σε μεγάλο ποσοστό δεν καταχωρούνταν στο βιβλίο εσόδων, όπως ο νόμος προβλέπει.

* Γίνονταν πληρωμές από τα σχολεία απευθείας σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Υπάρχει επίσης απόδειξη πληρωμής λογιστικού γραφείου, που εδρεύει στο Κρυονέρι, το οποίο λογικά δεν έπρεπε να έχει οποιασδήποτε μορφής σχέση με τη Σχολική Επιτροπή, η οποία είχε συμβληθεί με τη συγκεκριμένη λογίστρια.

* Διενεργήθηκαν αναλήψεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς αιτιολογία ή επαλήθευσή τους με αντίστοιχες καταχωρημένες στα έξοδα δαπάνες. Επίσης, βρέθηκαν αναλήψεις και μεταφορές χρημάτων σε λήπτες, που παρανόμως τα εισέπραξαν.

Υπενθυμίζεται πως  ο απολογισμός του 2013 της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής εγκρίθηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο και το Δημοτικό Συμβούλιο, εν αντιθέσει με αυτόν του 2014 που καταψηφίστηκε τόσο από το Διοικητικό της Συμβούλιο, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο λόγω των σοβαρότατων ευρημάτων, που παρέπεμπαν σε κακοδιαχείριση. Ο Δήμαρχος Διονύσης Ζαμάνης κατά την αναφορά του στην έκθεση του ελέγχου των ορκωτών λογιστών σημείωσε επίσης πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις είχαν καταδικάσει την πράξη εμπρησμού στα γραφεία των Σχολικών Επιτροπών τον Απρίλιο 2015, ζητώντας να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

 

Categories: ΝΕΑ