ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΥΡΕΤΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΠΑΜΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την γιορτή της μπάμιας, το ερχόμενο Σάββατο-7 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Μαρίνου Αντύπα, έναντι της εκκλησίας Κοίμησης της Θεοτόκου, μια εκδήλωση που συνδέεται με την παράδοση και την ιστορία του Αγίου Στεφάνου. Η μπάμια Μπογιατίου, γνωστή για τη γεύση ανά την Ελλάδα, είναι προϊόν ντόπιο, που καλλιεργούσαν από τα παλιά χρόνια στην περιοχή οι κάτοικοι και ευδοκιμούσε εξαιτίας των πολλών υπόγειων υδάτων.  Λόγω της ποιότητάς της απέκτησε μεγάλη φήμη και οι παραγωγοί της έγιναν περιζήτητοι.

Χωροταξικά, από τις γραμμές του τρένου και προς την Τραπεζούντος εκτείνονταν τα καλλιεργήσιμα εδάφη, όπου φύτευαν οι Μπογιατιώτες την μπάμια.

Στην γιορτή του Σαββάτου η μπάμια θα έχει την τιμητική της, καθώς θα προσφέρεται σε άφθονη ποσότητα (σε ολόκληρα …ταψιά κατευθείαν από τον φούρνο) στον κόσμο δωρεάν μαζί με φέτα, ψωμί και κρασί.

Θα ακολουθήσει πατροπαράδοτο πανηγύρι με μουσική και τραγούδι. Ποντιακή λύρα θα παίξει ο Γεωργούλης Σαραφίδης και θα τραγουδήσει ο Στέλιος Σαραφίδης, με την υποστήριξη και συνδρομή πέντε ακόμη μουσικών.

Την ευθύνη της οργάνωσης έχει ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Στεφάνου και το Κέντρο Παραδοσιακού Χορού «Εμμέλεια».

34471801_2132687390079683_4182016639732023296_n