ΝΕΑ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ: «ΞΕΡΕΙΣ ΚΙ ΑΠΟ ΛΑΣΤΙΧΑ; ΚΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ;»

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν για άλλη μια φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, με απίστευτους διαλόγους, που υποβιβάζουν το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης κάτω του μηδενός. Καίτοι εξ αρχής υπήρξε μια συμφωνία κυρίων μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων να επικρατήσει ηρεμία και χαμηλοί τόνοι λόγω της ανείπωτης τραγωδίας που έπληξε γειτονικούς Δήμους, το …ευ αγωνίζεσθαι δεν κράτησε για πολύ.

Αφορμή στάθηκαν οι υπόνοιες του κ Γιάννη Καλαφατέλη της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» περί διπλοτιμολογήσεων σε επισκευές και προμήθειες ανταλλακτικών δημοτικών οχημάτων, τις οποίες απέκρουσε σθεναρά με επιχειρήματα, αλλά και μαρτυρίες των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ Αγγελική Πέππα. «Οποιος διαπιστώνει ατασθαλίες, πηγαίνει κατευθείαν στον εισαγγελέα» απάντησε αρχικά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, καλώντας κατόπιν στο βήμα τους υπαλλήλους, που ετοιμάζουν τις σχετικές εισηγήσεις κάθε φορά. Οι απόψεις των υπηρεσιακών, που εξηγούσαν με το «νι» και με το «σίγμα» όλη τη διαδικασία, προκάλεσαν τις θορυβώδεις αντιδράσεις της μείζονος αντιπολίτευσης.

Όμως, η συζήτηση ξέφυγε προς επικίνδυνους ατραπούς, όταν πήρε το λόγο ο δημότης Στέφανος Μιχιώτης, ο οποίος συμβούλευε παράλληλα (όταν ο ίδιος δεν αγόρευε) τον κ Καλαφατέλη.

-Εσείς γνωρίζετε περισσότερα από τον κ Καλαφατέλη; Είστε πιο ικανός; παρενέβη ο κ Διονύσης Ζαμάνης.

«Ναι, είμαι πιο ικανός».

-Γνωρίζετε και από αυτοκίνητα; Και από μηχανές; Και από λάστιχα; επέμεινε ο  Δήμαρχος Διονύσου.

Περί …διαστημοπλοίων, σ’ αυτό το στάδιο πάντως, δεν έγινε νύξη.

Επόμενο ήταν να δημιουργηθεί οχλαγωγία και να παρακωλυθούν οι εργασίες του Δημοτικού Συμβουλίου με ευθύνη, σχεδόν αποκλειστική, της προέδρου κ Ζώτου.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο κ Μιχιώτης παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία των συνεδριάσεων. Χθες συγκεκριμένα, κινούνταν με έγγραφα ανά χείρας εντός της αίθουσας την ώρα της επίμαχης αντιπαράθεσης, στην προσπάθειά του να συμβουλέψει ή και να υπαγορεύσει στον κ Καλαφατέλη τι πρέπει να πει. Μάλιστα, κάποια στιγμή επιχείρησε να καθίσει κιόλας στην πρώτη σειρά των εδράνων των δημοτικών συμβούλων, κάτι το οποίο η κ Ζώτου θεώρησε …ευτυχώς ως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής κι έτσι δεν το επέτρεψε.

Από τη γενικότερη πάντως εικόνα εγείρονται εύλογα ερωτηματικά.

O ισχύων κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης οποιουδήποτε πολίτη «κατά την κρίση του προεδρείου» («Οι παρευρισκόμενοι πολίτες δύνανται να λαμβάνουν τον λόγο για δύο λεπτά για κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης και πάντως όχι περισσότερο των έξι λεπτών συνολικά κατά την κρίση του προεδρείου»), ένα καθ’ όλα δημοκρατικό δικαίωμα. Όταν όμως συμβαίνουν επανειλημμένα και κατά σύστημα, από τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, περιστατικά που  παρακωλύουν τις εργασίες ή και ευτελίζουν το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, με φωνασκίες, απειλές και ευτράπελα, τότε υπάρχει ενδεχόμενο αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης του πολίτη να τεθεί σε κίνδυνο ή υπό αίρεση.

Η κ Ζώτου, βάσει του κανονισμού, έχει την διακριτική ευχέρεια να δώσει τον λόγο, ή να μη τον δώσει. Κάποιοι όμως, με την ανοχή της, έχουν πιστέψει προφανώς ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. «Πάμε, δηλαδή, στο …μαγαζί της Βάνας να το κάνουμε καφενείο». Διότι, στην πράξη, περί αυτού ακριβώς πρόκειται…

Categories: ΝΕΑ