ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Του Νίκου Σταματάκη*

Καθώς το «ελληνικό δράμα» των μνημονίων φαινομενικά κλείνει, αλλά ουσιαστικά οδηγείται προς μια νέα φάση χωρίς να έχει βρει τη λύση του, καλό είναι να ειπωθούν επιγραμματικά ορισμένες σκληρές αλήθειες, οι οποίες εάν επιτέλους γίνουν κατανοητές τότε ίσως τελικά ανοίξει ο δρόμος προς ένα αισιόδοξο αύριο.

 • Το χρέος ποτέ δεν θα έβγαινε εκτός ορίων εάν δεν συνδυαζόταν με τα μέγιστα κακά του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, δηλαδή τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την αναξιοκρατία και τον κρατισμό. Το 1981 – έτος εισόδου της Ελλάδας στην Ε.Ε. – το δημόσιο χρέος ήταν ένα μηδαμινό περίπου 20% του ελληνικού ΑΕΠ.  Ο πακτωλός των ευρωπαϊκών ενισχύσεων σε συνδυασμό με την λαίλαπα του δημόσιου δανεισμού  που ακολούθησε θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να έχει φέρει την περίφημη «αειφόρο ανάπτυξη».  Αντί τούτου σπαταλήθηκε και εκλάπη από τις φαύλες ελίτ και τα στίφη των κρατικοδίαιτων.
 • Εάν δεν καταπολεμηθούν τα παραπάνω μέγιστα κακά η Ελλάδα δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να γυρίσει σελίδα – όσες δανειακές ελαφρύνσεις και να γίνουν. Ακόμα και να μηδενιστεί το ελληνικό χρέος τα παραπάνω προβλήματα θα δημιουργήσουν νέα αδιέξοδα σε ελάχιστα χρόνια.  Επομένως προτεραιότητα πριν οποιαδήποτε άλλη συζήτηση πρέπει να έχει η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της αναξιοκρατίας και του κρατισμού.
 • Οι καταλληλότεροι να τα αντιμετωπίσουν δεν είναι εκείνοι που τα δημιούργησαν, δηλαδή οι εκπρόσωποι της οικογενειοκρατίας, του κομματισμού και της ευνοιοκρατίας. Χωρίς κάθαρση η νέα ελληνική άνοιξη δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να έρθει. Απαιτούνται νέα άφθαρτα πρόσωπα και στο ρόλο αυτό η Ελληνική Διασπορά έχει καίριο ρόλο.
 • Ενας λαός εμπορικός, ανοιχτόμυαλος και ταξιδευτής δεν είναι δυνατόν να παραμένει σχιζοφρενικά δεμένος στα δεσμά του κρατισμού. Σωστή η προστασία ορισμένων βασικών αγαθών όπως το νερό και εν μέρει ο ηλεκτρισμός, απαραίτητη η κρατική οργάνωση της άμυνας και της ασφάλειας – αλλά ως εκεί.
 • Κανείς δανειστής δεν επέβαλλε στις μνημονιακές κυβερνήσεις Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα περικοπές συντάξεων κάτω από το όριο της φτώχειας. Αντίθετα οι δανειστές απαιτούσαν «μικρότερο κράτος». Μετά από σχεδόν μια δεκαετία μνημονίων ακόμα δεν έχουν καταγραφεί όλοι οι ανεξάρτητοι κρατικοί οργανισμοί… Γιατί; Επειδή οι αγέλες των κομματόσκυλων τους χρησιμοποιούν για αργομισθίες.
 • Η αξιοκρατία πρέπει επιτέλους να βρει τη θέση της. Ποτέ δεν είναι αργά. Οι σπουδαίοι Ελληνες επιστήμονες κυρίως στη Διασπορά, με χρήση της τεχνολογίας που επιτρέπει τηλεσυνεδριάσεις, μπορούν να δημιουργήσουν συμβουλευτικές επιτροπές δίπλα στον πρωθυπουργό και κορυφαίους υπουργούς. Τέτοιες επιτροπές λειτούργησαν σποραδικά στο παρελθόν και κάποιες με σχετική επιτυχία (όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Καινοτομίας επί υπουργίας Διαμαντοπούλου υπό τον Σταμάτη Κριμιζή).  Πρέπει να επεκταθεί ο ρόλος τους και να βρεθεί τρόπος ώστε τα πορίσματα τους να εφαρμόζονται, είτε με το να ψηφίζονται ως νόμοι, είτε με διοικητικές πράξεις.
 • Είναι επιτέλους απαραίτητη η ενεργός αλλά ακομμάτιστη συμμετοχή της Διασποράς στο πολιτικό γίγνεσθαι. Και με την εφαρμογή του δικαιώματος του εκλέγειν αλλά και με την αντικατάσταση των Βουλευτών Επικρατείας από τους Βουλευτές Διασποράς, που θα εκλέγονται ανά ηπείρους ακομμάτιστα από κατάλογο προσωπικοτήτων. Οσοι αμφιβάλλουν για το αν θα πρέπει να εκλέγουν και να εκλέγονται οι Ελληνες της Διασποράς (ειδικά εκείνοι που έχουν διπλή υπηκοότητα) οφείλουν να απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση: Θα έδιναν δικαίωμα ψήφου στον Ιωάννη Καποδίστρια, που όχι μόνο είχε «διπλή υπηκοότητα» αλλά ήταν και υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας; Τι θέλουν άραγε να πετύχουν; Να μην υπάρξει ποτέ ξανά άλλος Καποδίστριας;
 • Εν τέλει απαιτείται κυβέρνηση προσωπικοτήτων ειδικού σκοπού, διετούς διάρκειας, σε συνδυασμό με Αναθεωρητική Βουλή που να περικόψει τον αριθμό των βουλευτών και τα προνόμια τους, να σχεδιάσει το πολίτευμα επί το προεδρικότερον, να ψηφίζει ατσάλινο νόμο ευθύνης πολιτικών προσώπων και διοικητικών υπαλλήλων και να ξανακτίσει εκ βάθρων την δημόσια διοίκηση. Οι κορυφαίοι επιστήμονες της Διασποράς όπως και οι ανώτεροι Δικαστικοί απαιτείται να ηγούνται.
 • Η Γερμανία κυρίως αλλά και η Γαλλία και οι λοιποί Ευρωπαίοι εταίροι ας πάψουν να ψεύδονται ασύστολα ότι έσωσαν την Ελλάδα, ενώ έσωσαν κυρίως τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες φορτώνοντας τα χρέη στους Ευρωπαίους φορολογουμένους. Όταν η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία είναι ανίκανη να αντιληφθεί ότι η διάσωση των τραπεζών δεν είναι σπουδαιότερη από την ευημερία των λαών τότε οδεύει προς την λαθεμένη κατεύθυνση και σύντομα θα ηττηθεί πολιτικά κατά κράτος. Στην περίπτωσή μας η Ε.Ε. βαδίζει προς το τέλος της μετά το Brexit και την δρομολογημένη Ιταλική «αναγέννηση».
 • Η διαφυγή προς ένα νέο νόμισμα, τη «νέα δραχμή», όχι μόνο δεν είναι καταστρεπτική αλλά εξακολουθεί να παραμένει – μαζί με την εκ βάθρων πολιτική αναδιοργάνωση –  η κυριότερη οδός διαφυγής. Τελικά τι προτιμούμε;  Εξήντα και πλέον χρόνια μεταμνημονιακού κάτεργου ή δραστική φυγή προς τα εμπρός στο μέλλον του Ελληνισμού;
 • Μπορεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή να είχε ρίζες στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά τροφοδοτήθηκε με αμύθητα ποσά από τις διεφθαρμένες πρακτικές των διεθνών εταιριών που έκαναν δουλειές στην Ελλάδα. Οι δυτικές κυβερνήσεις ήταν πάντοτε συνεργάτες των εταιρειών. Πρέπει να ντρέπονται οι σύμμαχοι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, των οποίων οι αμυντικές βιομηχανίες πούλησαν όπλα τεράστιας αξίας στη χώρα την ίδια στιγμή που επέτρεπαν σε μια χώρα-μέλος της Συμμαχίας, την Τουρκία, να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.  Αλλά επειδή ντροπή δεν υπάρχει, έχει έρθει τώρα η ώρα του λογαριασμού. Το μεγάλο γεωπολιτικό βάρος της Ελλάδας και η ορατή πλέον σύγκρουση των ΗΠΑ με Γερμανία και Τουρκία έχει ανοίξει τον δρόμο για την διόρθωση των λαθών. Η Ελλάδα ως αιώνιος προμαχώνας της Δύσης πρέπει να έχει την ανάλογη μεταχείριση. Με την προϋπόθεση ότι θα λάβει τέλος η ξενοδουλεία.
 • Η Γερμανία πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει το κατοχικό δάνειο και να προχωρήσει στις πολεμικές επανορθώσεις.  Το γεγονός θα παραμένει στους αιώνες ότι ο ελληνικός λαός μαζί με πολύ λίγους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς (Ρώσους, Πολωνούς και Σέρβους) αποτέλεσε εξαίρεση – γιατί αντιτάχθηκε στο ναζισμό με κάθε τελευταία ικμάδα της δύναμης του.  Και τιμωρήθηκε με ένα «ελληνικό ολοκαύτωμα» για την αντίστασή του. Αυτό το ολοκαύτωμα έχει έρθει η ώρα να αποτιμηθεί και να αποζημιωθεί. Μέχρι πότε οι απόγονοι των βαρβάρων Ούνων θα καταστρέφουν την Ελλάδα ατιμώρητα; Χίλια και πλέον χρόνια είναι αρκετά….

 *Ο Νίκος Σταματάκης είναι διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών, διεθνολόγος, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

 

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ