ΝΕΑ

ΧΑΡΙΤΣΗΣ: ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΙΙ», «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΙΙΙ»

Την επίλυση μιας  σειράς ζητημάτων που αφορούν τους συμβασιούχους, καθώς και την εφαρμογή και υλοποίηση της μεταρρύθμισης του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ», έθεσε ως προτεραιότητα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ρ/φ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Υπάρχουν «θέματα κοινωνικού χαρακτήρα, που έχουν να κάνουν με το πέρασμα στην μεταμνημονιακή περίοδο και πώς αυτό πρέπει με συμβολικούς και πραγματικούς όρους να γίνει αντιληπτό από την ελληνική κοινωνία, για ζητήματα αδικιών που έγιναν την περίοδο των μνημονίων σε εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, μία σειρά συμβασιούχων στην ευρύτερη δημόσια διοίκηση. Είναι ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, πολλά μέτωπα στα οποία θα δώσουμε απαντήσεις» σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης, στη συνέντευξή του σημείωσε ότι «αυτό που πάντα στηρίζαμε ως κυβέρνηση είναι η αποκέντρωση, η λαϊκή συμμετοχή στα κοινά, η αυτοδιοίκηση εν τοις πράγμασι των τοπικών κοινωνιών», προανήγγειλε δε και άλλες μεταρρυθμίσεις: «Είχαμε πει στη Βουλή ότι ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ήταν μία σημαντική τομή, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις. Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΙΙ, ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΙΙΙ, τομές απαραίτητες για να λυθούν τα προβλήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί οι Δήμοι επωμίστηκαν πολλές αρμοδιότητες, χωρίς όμως να τους δοθούν τα εργαλεία για τις φέρουν εις πέρας».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη και τα τοπικά έργα υποδομής ο νέος υπουργός Εσωτερικών απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για διάλογο και συνεργασία, ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο όλες αυτές οι χρηματοδοτικές δυνατότητες. «Γιατί το ζητούμενο στην μεταμνημονιακή εποχή είναι η Ανάπτυξη να έχει αντίκρισμα στις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορούμε να μιλάμε για Ανάπτυξη χωρίς την υλοποίηση τοπικών έργων που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών» δήλωσε ο κ. Χαρίτσης και προσέθεσε: «Εχουμε σταθερή πολιτική βούληση σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Τέλος, ερωτηθείς για την πιθανότητα εκλογών, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε:

«Δεν είναι ώρα να μιλάμε για εκλογές. ΄Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας», ενώ σημείωσε ότι «στόχος της Κυβέρνησης, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, είναι η εξάντληση της τετραετίας. Τότε θα προσφύγουμε στις κάλπες και τότε ο ελληνικός λαός θα κάνει ταμείο για το πώς παραλάβαμε τη χώρα και πώς την παραδίδουμε».

Δεν έχει ξαναδεί η αυτοδιοίκηση τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο κ Χαρίτσης ανέφερε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχει πλέον στη διάθεσή της η αυτοδιοίκηση, «εργαλεία τα οποία δεν είχε ξαναδεί» και είναι:

  • από τα ΕΣΠΑ
  • από το ΠΔΕ
  • με το νέο Ταμείο Υποδομών
  • με νέα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά
  • με το πολύ μεγάλο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι & ΙΙ

Αναφερόμενος, τέλος, στον ρόλο των τοπικών έργων για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων και κινδύνων που προκύπτουν από αυτά, μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι «ο νέος φορέας για την Πολιτική Προστασία θα έχει και χαρακτήρα σχεδιασμού με επιστημονικούς όρους και εξειδικευμένο προσωπικό, των απαραίτητων έργων. Έτσι, θα μπορεί πλέον η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα που τα επόμενα χρόνια λόγω και της κλιματικής αλλαγής θα οξύνονται».

 

 

Categories: ΝΕΑ