ΝΕΑ

ΠΡΟΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗ Η ΚΟΝΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Προς εκτόνωση βαίνει η άγρια κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ του Δήμου Διονύσου και του σωματείου των εργαζομένων στην καθαριότητα και το πράσινο, ΣΥΔΗΚΥ, μετά τη διεξοδική συζήτηση διάρκειας τεσσάρων και πλέον ωρών στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Ανάμεσα στις δύο πλευρές επικράτησε πνεύμα κατανόησης, με το Δήμαρχο κ Διονύση Ζαμάνη να δεσμεύεται ότι θα φέρει το θέμα των 13ου, 14ου μισθών εκτός ημερήσιας διάταξης τόσο στην Οικονομική Επιτροπή το πρωί της Τρίτης-2 Οκτωβρίου, αλλά και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αναφέρεται με περισσότερες λεπτομέρειες σε προηγούμενο δημοσίευμα του “dionysospost”.

Ο πυρήνας των αιτημάτων των εργαζομένων, πέραν της καταβολής των 13ου, 14ου μισθών, βάσει πρωτόδικης απόφασης του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα (όχι τελεσίδικης δηλαδή), ήταν τα ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) παρελθόντων χρόνων, που δεν έχουν  χορηγηθεί όχι με υπαιτιότητα της διοίκησης, οι υπερωρίες που καθυστερούν να πληρωθούν περίπου έξι μήνες και οι κατατάξεις υπαλλήλων στις θέσεις που πρέπει κατ’ εφαρμογή σχετικών δικαστικών αποφάσεων.

«Αποσύρετε την προσφυγή σας προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και αμέσως θα σας χορηγήσουμε τα ΜΑΠ σε χρήμα. Ο Δήμος πήγε στον Επιθεωρητή απολογούμενος κατόπιν καταγγελίας των εργαζομένων και τώρα αναγκαστικά περιμένει το πόρισμα για να κάνει το επόμενο βήμα» τόνισε ο κ Ζαμάνης από του βήματος, προσθέτοντας πάντως ότι «κανείς εργαζόμενος δεν νομιμοποιείται να βγαίνει για δουλειά χωρίς να φοράει τα ΜΑΠ».

Για τις υπερωρίες ο Δήμαρχος, αφού παραδέχτηκε ότι είναι απολύτως δίκαιο το αίτημα, υποσχέθηκε πως άμεσα θα επιδιώξει να δώσει λύση, με την πλαισίωση της μοναδικής υπαλλήλου που ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο και με άλλους συνεργάτες.

Επίσης, για τις κατατάξεις είπε ότι θα ενημερωθεί λεπτομερώς και από τη στιγμή που υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε οι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας να πάψουν να ταλαιπωρούνται και να τακτοποιηθούν επιτέλους.

ΟΙ ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Πολλή κουβέντα έγινε και για τις …διώξεις, οι οποίες όπως αποδείχτηκε δεν ήταν διώξεις, πόσο μάλλον πειθαρχικές, όπως αναφέρονταν από το ΣΥΔΗΚΥ, αλλά απλές κλήσεις σε απολογία. Οι περισσότερες αφορούσαν μεμονωμένα άτομα, τα οποία επανειλημμένα, ίσως και κατά σύστημα, όπως ειπώθηκε, δεν προσέρχονται στην εργασία τους, είτε αργούν να προσέλθουν την προκαθορισμένη ώρα, είτε ξεκινούν κανονικά το ωράριό τους αλλά αποχωρούν «επειδή κουράστηκαν», λέει, στη μιάμιση ώρα.

Άλλο στοιχείο που έχει σημειολογικό ενδιαφέρον είναι ότι οι 93 κλήσεις σε απολογία αφορούν περί τους 38 εργαζομένους, δηλαδή τα ίδια και τα ίδια άτομα. Απ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις ελάχιστες έχουν καταλήξει σε πειθαρχικές διώξεις και σε μια-δύο μόλις έχουν επιβληθεί ποινές.

«Στο πρόγραμμα του περασμένου Σαββατοκύριακου, ενώ είχε λήξει η απεργία την Παρασκευή, προσήλθαν μόνο οι μισοί για να μαζέψουν τα σκουπίδια, η συσσώρευση των οποίων επί πέντε ημέρες είχε δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία των πολιτών» υπογράμμισε ο Δήμαρχος. «Τι πρέπει να γίνει με όσους δεν ήρθαν να εργαστούν και τι με αυτούς που δούλεψαν ως όφειλαν; Δεν πρέπει να ανταμειφθούν οι τελευταίοι με ένα ρεπό;» αναρωτήθηκε κατόπιν.

Ωστόσο, πάνω στη συζήτηση βγήκε και κάτι …πικάντικο στην επιφάνεια. Ο πρόεδρος του σωματείου κ Μάριος Αφίφης φέρεται να ενοχλήθηκε όταν του ζητήθηκε από την υπηρεσία να βγαίνει με δημοτικό αυτοκίνητο για να ελέγχει την αποκομιδή των απορριμμάτων. «Α, εδώ είμαστε, αρχίζει η κουβέντα να αποκτά ενδιαφέρον» σχολίασε από μικροφώνου ο Δήμαρχος. Δηλαδή, όταν είπαν στον κ Αφίφη να δουλέψει (τρόπος του λέγειν, γιατί οι βόλτες με το αυτοκίνητο για τον έλεγχο της αποκομιδής δεν συνιστά βαριά και ανθυγιεινή εργασία αναμφίβολα), εκείνος, όπως υπονοήθηκε σαφέστατα, δυσαρεστήθηκε.

Υπενθυμίζεται πως οι επικεφαλής του συνδικάτου, ο πρόεδρος κ Μάριος Αφίφης, ο γενικός γραμματέας κ Απόλλων Κούνης και η αναπληρώτρια γραμματέας κ Κωνσταντίνα Καρμοίρη εγγράφως δήλωσαν ότι ήταν προσωπικό ασφαλείας τις ημέρες της απεργίας και ζήτησαν να πληρωθούν.

Categories: ΝΕΑ