ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ: «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΜΑΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ»

Του Βαγγέλη Ζιμετάκη.

Ο Γιώργος Βαμβακάς μιλάει στο Dionysos Post για το χρυσό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων στίβου, τις ευρωπαϊκές δόξες που γνώρισε σε ΠΑΟ και ΑΕΚ, το πέρασμά του από την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου, τις σκέψεις του γύρω από τον αθλητισμό και τα παιδιά, αλλά και για τον τωρινό σταθμό της καριέρας του, τη ΝΙΚΗ ΔΡΟΣΙΑΣ.

DIONYSOS POST: Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον αθλητισμό;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ: «Αγαπούσα τον αθλητισμό από μικρό παιδί. Ήθελα να είμαι μονίμως με μία φόρμα. Φυσικά, υπήρχε και το ταλέντο και όταν υπάρχει το ταλέντο, όλα γίνονται πιο εύκολα».

DP: Καταφέρατε να χαρίσετε στην Ελλάδα το πρώτο «χρυσό» σε Πανευρωπαϊκούς αγώνες. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ: «Εγώ έχω μια φιλοσοφία: Όλα χαρίζονται από τον Θεό. Για να φτάσει ένας άνθρωπος ψηλά, πρέπει φυσικά να υπάρχει αυτό που λέμε χάρισμα. Το ταλέντο. Πολλοί άνθρωποι παλεύουν και κάνουν θυσίες. Έχουν, όμως και τύχη και ταλέντο. Το ταλέντο, είναι ένα χάρισμα, που αν το δουλέψεις, μπορείς να φτάσεις στην κορυφή. Το χρυσό μου έφερε μεγάλη χαρά. Ήταν μία σημαντική επιβράβευση των κόπων μου και κάτι πολύ σημαντικό για την πατρίδα».

20-8

DP: Πώς βρεθήκατε από το στίβο στις ποδοσφαιρικές ομάδες;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ: «Τα πράγματα συνέβησαν αντίστροφα. Εγώ ξεκίνησα παίζοντας ποδόσφαιρο. Στις αλάνες. Ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής. Για τρία χρόνια, ήμουν στις ακαδημίες της ΑΕΚ. Στα «τσικό» που λέμε. Επειδή, όμως, ήμουν γρήγορος, όλοι μου έλεγαν, ότι αν ασχοληθώ με τον στίβο, μπορώ να κάνω πολύ καλύτερα πράγματα. Ύστερα μπήκα στην εθνική. Θα ήθελα να βάλω μια επικεφαλίδα: Αυτό που κάνουμε μας διαλέγει! Στην δική μου περίπτωση έγινε αυτό. Εγώ ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής, αλλά έκανα στίβο. Είχα πάντα αγάπη για το ποδόσφαιρο, καθώς είναι απωθημένο. Μετέπειτα, βέβαια, ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο, αλλά ως προπονητής φυσικής κατάστασης».

Untitled-11

DP: Δουλέψατε στον ΠΑΟ την εποχή της μεγαλύτερης ακμής του, με αποκορύφωμα την πορεία της ομάδας μέχρι τα ημιτελικά του Champions League! Είναι αυτή η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας σας μετά το χρυσό;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ: «Είναι δύο διαφορετικά κομμάτια. Τα ξεχωρίζω μέσα στο μυαλό μου. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και το στίβο. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα, ενώ ο στίβος κάτι εντελώς ατομικό. Το κάθε λάθος, η κάθε κίνηση στοιχίζει. Στο ποδόσφαιρο μοιράζεσαι την χαρά, δημιουργείς σχέσεις. Στο στίβο ό,τι κάνεις, γίνεται για την οικογένεια, τη σημαία και τον προπονητή. Είναι βέβαιο, ότι η χαρά είναι η ίδια και πολύ μεγάλη. Ιδιαίτερα εκείνα τα χρόνια στον Παναθηναϊκό, όσα ζήσαμε ήταν εξαιρετικά. Όπως και τότε που φτάσαμε στους «8» του Κυπέλλου UEFA».

1om6c.jpg

DP: Μετά τον ΠΑΟ, πήγατε στην ΑΕΚ, με το όνομά σας να γίνεται σύνθημα από τους «κιτρινόμαυρους». Τι σήμαινε αυτό για εσάς;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ: «Χαίρεσαι όταν ακούς το όνομά σου να γίνεται σύνθημα. Στο ποδόσφαιρο, όλα είναι συγκυρίες. Πρέπει πολλά πράγματα να πάνε καλά, για να φανείς κι εσύ. Οι ομάδες, που είχαν τότε και ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ ήταν εξαιρετικές. Οι ποδοσφαιριστές ήταν καλοί και στην πλειοψηφία Έλληνες. Ο Έλληνας είναι συναισθηματικός. Για να μπορέσει μια ελληνική ομάδα να γίνει σπουδαία, δεν γίνεται να υπάρχουν μόνο 2-3 Έλληνες. Συν τοις άλλοις, σήμερα υπάρχουν κακές οικονομικές συνθήκες, κακές υποδομές, κ.ά. Οι Έλληνες, με συναίσθημα, δέσιμο και χημεία, μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά. Και στον ΠΑΟ και στην Εθνική, όλοι ήμαστε πολύ δεμένοι και χαίρομαι που είχα την τύχη να δουλέψω σε τέτοιες ομάδες. Κατορθώσαμε να πάμε πολύ καλά στο Κύπελλο UEFA με την ΑΕΚ, αλλά και να συνεργαστώ με εκπληκτικούς ανθρώπους, όπως ο κ. Ρότσα, ο κ. Κυράστας, ο κ. Μαρκαριάν, ο κ Ραβούσης κ.ά.»

34382074_1112854665520362_4417176419994435584_o

DP: Επί Άνχελ Ιορντανέσκου αναλάβατε γυμναστής στην Εθνική. Ποιες στιγμές θυμάστε πιο έντονα;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ: «Ο κύριος Ιορντανέσκου είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Τότε στην Εθνική Ελλάδος, υπήρχε μία έντονη αντιπαλότητα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ κι έτσι λόγω του κλίματος, η ομάδα δεν μπόρεσε να πετύχει όσα ήθελε. Θυμάμαι πολύ έντονα την ημέρα που έφυγε. Παίξαμε με τη Νορβηγία και χάσαμε 0-2. Νιώσαμε όλοι πολύ πικραμένοι. Ήταν μια άσχημη εικόνα για την ομάδα. Μόνο εκείνος δεν έφταιγε.  Ο κύριος Ιορντανέσκου πήρε πολύ γρήγορα την απόφαση να παραιτηθεί. Ακόμα νιώθω άσχημα που δεν τον σταμάτησα. Έδωσε την παραίτησή του και έγινε δεκτή. Αν είχε παραμείνει, η ομάδα θα είχε χαράξει αντίστοιχη πορεία με αυτήν που είχε επί Ρεχάγκελ. Οι παίκτες τότε είχαν αρχίσει να παίζουν στο εξωτερικό και να δένονται μεταξύ τους. Υπήρχε χημεία. Το συναισθηματικό δέσιμο είναι πάνω από τις ομάδες. Το να αγαπάς την ομάδα σου είναι σεβαστό, αλλά οι ανθρώπινες σχέσεις, είναι ανώτερες από τις ομάδες».

34504419_1112854332187062_6635472830186127360_o

DP: Τωρινός σταθμός σας είναι η ΝΙΚΗ ΔΡΟΣΙΑΣ, ένα ερασιτεχνικό σωματείο, με μικρούς σε ηλικία αθλητές. Πείτε μας για αυτήν σας την επιλογή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ: «Θα σε πάω λίγο πίσω τώρα. Εγώ σταμάτησα να ασχολούμαι με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο το 2003, έπειτα από έναν αγώνα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην Ριζούπολη. Αυτό που αγαπούσα δεν με εξέφραζε πια. Τα συμφέροντα, τα στοιχήματα και άλλα παθογόνα στοιχεία που βρίσκονται στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με απωθούν. Αποφάσισα να σταματήσω και σταμάτησα! Στις ακαδημίες της ΑΕΚ, γνώρισα τον Τόνι Σαβέφσκι. Το κλίμα μέσα στις ακαδημίες μου αρέσει και με εκφράζει.

Τα χρόνια περνούν και κουράζομαι. Έχω πέντε παιδιά. Ήθελα κάτι που να είναι πιο κοντά μου και να με εκφράζει. Γι’ αυτό και επέλεξα τη ΝΙΚΗ ΔΡΟΣΙΑΣ. Εκεί υπάρχει επαφή, ενασχόληση και διαπαιδαγώγηση. Ο λόγος που είμαι εκεί, είναι ότι αγαπώ τα παιδιά. Θέλω να προσφέρω κάτι στην παιδική ηλικία».

27710527_334537543717827_389608881_o

DP: Πώς νουθετείτε τους νέους αθλητές και τα παιδιά σε σχέση με τις κακοτυχίες που μπορεί να συναντήσουν και ειδικά αναφορικά με το ντόπινγκ;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ: «Το ντόπινγκ είναι μία μεγάλη μάστιγα και ο βασικότερος λόγος για τον οποίον έφυγα από τον στίβο. Κάποιοι, τότε, ήθελαν να εμπλακούν και κάποιοι όχι. Με χαροποιεί που ήμουν αντίθετος. Πρέπει να φτάνουμε μέχρι εκεί που μπορούμε, χωρίς ανήθικα και ανθυγιεινά μέσα, διότι σίγουρα η υγεία ενός αθλητή που έχει σχέση με το ντόπινγκ, κλονίζεται. Τα παιδιά, τα συμβουλεύουμε να φτάνουν μέχρι εκεί που μπορούν, με όσα τους έχει χαρίσει ο Θεός. Θέλω να πείσω τα παιδιά και τους γονείς να χαίρονται αυτό που κάνουν. Τα παιδιά «χάνουν» τα χρόνια τους, περιμένοντας να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.  Έρχονται παιδιά 5-6 χρονών και νομίζουν ότι θα ασχοληθούν σίγουρα επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Έτσι, δεν θα χαρούν ποτέ ούτε αυτό που κάνουν, αλλά ούτε και τα παιδικά τους χρόνια. Φυσικά, αν κάποιο παιδί έχει ταλέντο, σίγουρα θα πάρει τον δρόμο που πρέπει και εμείς εκεί στην ομάδα θα είμαστε οι πρώτοι που θα το προωθήσουμε. Δεν «κονταίνουμε» τα όνειρα κανενός. Θα υπάρξει επικοινωνία με τους γονείς και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Στο ποδόσφαιρο μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε, να αγωνιζόμαστε, να χάνουμε, να κερδίζουμε, να περνάμε καλά και να μαθαίνουμε, μέσα από αδικίες, χαρές, λύπες, κτλ.»

35923122_1127284930744002_5751805011503874048_o

DP: Υπάρχουν στόχοι για το μέλλον;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ: «Πάντα όπου είμαι, δίνω όλον μου τον εαυτό. Στόχος μου είναι να πάμε καλά. Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα. Όλοι οι συνεργάτες είναι εξαιρετικοί. Πέρα από καλοί προπονητές, θέλω κυρίως να είμαστε καλοί παιδαγωγοί. Να είμαστε όλοι εκεί, προκειμένου να προσφέρουμε στα παιδιά. Να γίνουν καλοί και δυνατοί άνθρωποι ανεξάρτητα με τι θα ασχοληθούν στο μέλλον. Να τους δώσουμε ένα εφόδιο».

27710973_334478690390379_761340014_o