ΝΕΑ

Ο «ΟΥΡΑΝΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ «ΗΜΕΡΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ» (vds)

Μια ελληνική ταινία με θέμα την ιστορική επέτειο του «ΟΧΙ», ο «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου, θα προβληθεί τη Δευτέρα-29 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς στις «Ημέρες Κινηματογράφου». Όπως ανακοίνωσε η ομάδα πολιτισμού της Δημοτικής Ενότητας Δροσιάς η επιλογή αυτή έγινε για να τιμηθεί η εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Θα παρευρίσκεται ο συγγραφέας της Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου, σκηνοθέτης και εκδότης, κ. Γιάννης Σολδάτος, για να συζητήσει με το κοινό για την ταινία. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Κώστας Μαντάς και την ανάλυση κάνει η Καίτη Λεκάκου.

Η ταινία καταγράφει με πολλή ευαισθησία όχι τον πόλεμο, αλλά τον άνθρωπο μέσα στον πόλεμο και τα τραύματα που τον ακολουθούν.

Είναι αφιερωμένη στους γνωστούς και άγνωστους Έλληνες που έβαψαν με το αίμα τους το έπος του ΄40, όπως είπε ο σκηνοθέτης.

Η μοναδική αισθητική των ασπρόμαυρων κάδρων, ο μινιμαλισμός των εικόνων και η αφοπλιστική ειλικρίνεια των χαρακτήρων, έκαναν την  ταινία ένα μοναδικό αριστούργημα.

Το φιλμ έκανε επιτυχημένη διεθνή καριέρα και συγκαταλέγεται στις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Σκηνοθεσία: Τάκης Κανελλόπουλος

Σενάριο: Τάκης Κανελλόπουλος, Γιώργος Κιτσόπουλος

Φωτογραφία: Γρηγόρης Δάναλης,  Giovanni Varriano

Μουσική: Αργύρης Κουνάδης

Παίζουν: Αιμιλία Πίττα, Τάκης Εμμανουήλ, Νίκος Τσαχιρίδης, Φαίδων Γεωργίτσης, Ελένη Ζαφειρίου, Νίκη Τριανταφυλλίδη…

Η ταινία είναι παραγωγής του 1962 και διάρκειας 80’.

Οι προβολές γίνονται στις 20.00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρηγορίου Λαμπράκη 19 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Categories: ΝΕΑ