ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΔΑΞΑΣ Ο ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Ιδια κι απαράλλαχτη μεθοδολογία χρησιμοποίησε ο Γιάννης Καλαφατέλης στη συγκρότηση των Σχολικών Επιτροπών όταν ήταν Δήμαρχος. Θεωρώντας όμως, όπως όλοι οι πολιτικάντηδες παλαιάς κοπής, ότι οι δημότες έχουν κοντή μνήμη και ο κόσμος ξεχνάει, ουδέν πρόβλημα είχε να παίξει άλλο ένα παιχνίδι στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις. Ο λόγος (και ο πρόλογος); Μα το θέμα που δημιουργήθηκε σκόπιμα και τεχνηέντως τις τελευταίες ημέρες και αφορά βεβαίως το ζήτημα νομιμότητας ή μη της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το “dionysospost” έψαξε και βρήκε πως είχε χειριστεί ο νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης την ίδια ακριβώς υπόθεση επί Δημαρχίας του και τι απαντούσε τότε στις ενστάσεις που υπέβαλε η αντιπολίτευση. Ποια ήταν τα επιχειρήματά του στην επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ποιες απαντήσεις έδωσε και τι …μαθήματα έκανε στους πολιτικούς του αντιπάλους. Τα έγγραφα, που παρουσιάζουμε είναι αποκαλυπτικά:

  • Στις 18-2-2013 ο κ Αβραάμ Πασιπουλαρίδης, επικεφαλής της τότε μείζονος αντιπολίτευσης, προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, προσβάλλοντας την υπ’ αριθμόν 7/2013, της 4ης Φεβρουαρίου 2013, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, με την οποία ορίστηκε το ΔΣ της Δευτεροβάθμιας. Ένα από τα επιχειρήματα του ήταν ότι η εν λόγω απόφαση δεν ανέφερε τα ονόματα του εκπροσώπου των μαθητικών κοινοτήτων, του εκπροσώπου της Ενωσης Γονέων, των  δύο διευθυντών των σχολείων, φυσικά και των αναπληρωτών τους. Δηλαδή τεσσάρων συνολικά μελών του ΔΣ, μαζί με τους αναπληρωτές τους.

EPSON scanner image

EPSON scanner image

EPSON scanner image

 

  • Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ Δημήτρης Καλογερόπουλος απόρριψε τον ανωτέρω ισχυρισμό, επικαλούμενος την παράγραφο 2 του άρθρου 243 (και όχι το 240, που δεν έχει εφαρμογή εδώ, αφού αναφέρεται σε υποθέσεις ατασθαλιών, απιστίας, εν γένει παραπτωμάτων και όχι περιπτώσεις ομαλής διαδοχής) του Ν.3463/2006: «Στη διοίκηση των σχολικών επιτροπών μετέχουν υποχρεωτικά οι διευθυντές των αντίστοιχων σχολικών μονάδων, ένας εκπρόσωπος των οικείων συλλόγων γονέων…» και δεν αναφέρεται υποχρέωση ονομαστικής καταγραφής των μελών των Σχολικών Επιτροπών. Επομένως, «ο σχετικός ισχυρισμός που προβάλλεται στην προσφυγή απορρίπτεται ως αβάσιμος».

EPSON scanner image

EPSON scanner image

Η κρίση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είναι φωτογραφική για την υπόθεση, η οποία εν προκειμένω αναδείχτηκε εκ του μη όντος και φανερώνει μεθόδευση και πολιτική εκμετάλλευση από τον άνθρωπο, που έλεγε άλλα τότε, ή  καλύτερα τα ακριβώς αντίθετα, από όσα διατύπωσε στη συνεδρίαση της περασμένης  Τρίτης. Εχει ενδιαφέρον ο διάλογος που είχε ο κ Καλαφατέλης με τη δημοτική σύμβουλο κ Λυδία Φέρμελη, η οποία επιμένει όχι μια και δυο, αλλά πολλές φορές ότι πρέπει να οριστούν ονομαστικά οι διευθυντές και η εκπρόσωπος της Ενωσης Γονέων.

Ο κ Καλαφατέλης επαναλαμβάνει το ίδιο μοτίβο, προσπαθώντας να απαντήσει:

«Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Γονέων θα μας δοθεί από τις αρμόδιες… Και οι Διευθυντές είπα, από τις αρμόδιες…Ηδη εμείς έχουμε στείλει από τις 10 Γενάρη το έγγραφο. Ακόμα δεν μας έχει απαντηθεί. Θα προστεθεί. Ετσι γίνεται συνήθως. Αφού σας λέω, εμείς έχουμε στείλει από τις 10 Ιανουαρίου. Ε, τι, δεν παίζει ρόλο; Δηλαδή άμα δεν μας το στείλουνε…»

Στο τέλος ο κ Καλαφατέλης, μάλλον αφού απηύδησε από την επιμονή της κ Φέρμελη, αρχίζει να παραδίδει …μαθήματα:

«Σας είπα ότι τους Διευθυντές έχουμε στείλει χαρτί από τις 10 Ιανουαρίου και θα μας δοθεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις. Ετσι γίνεται πάντα. Εν πάση περιπτώσει, τώρα θα τα μάθουμε αυτά τα πράγματα;»

Είναι ολοφάνερο λοιπόν, πως ο κ Καλαφατέλης ήταν άριστος γνώστης της διαδικασίας συγκρότησης των Σχολικών Επιτροπών τουλάχιστον από το 2013 όταν έγινε ο παραπάνω διάλογος. Επραξε ακριβώς τα ίδια με το νυν Δήμαρχο κ Διονύση Ζαμάνη. Πέντε χρόνια μετά λοιπόν γιατί λέει άλλα; Πιστεύει ότι στο κυνήγι των ψήφων επιτρέπονται και τέτοιου είδους φθηνά τερτίπια;

EPSON scanner image

EPSON scanner image

Για την ιστορία (όπως φαίνεται ανωτέρω στη δημοσιευθείσα απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης), η προσφυγή του κ Αβραάμ Πασιπουλαρίδη έγινε δεκτή, αλλά για άλλους λόγους, όχι για το γεγονός ότι δεν κατονομάζονταν οι διευθυντές των σχολείων, οι εκπρόσωποι των γονέων και οι αναπληρωτές τους.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως για τη συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων  των Σχολικών Επιτροπών υπάρχει ΦΕΚ, το υπ’ αριθμόν 2142 (απόφαση υπ’ αριθμόν 178/2011, της 7ης Σεπτεμβρίου 2011, με υπογραφή Γιάννη Νικητόπουλου). Στο άρθρο 4, με τίτλο ΔΙΟΙΚΗΣΗ, σημειώνεται:

«Το νομικό πρόσωπο διοικείται από 13μελές συμβούλιο αποτελούμενο από:

-Πέντε (5) αιρετούς (Δήμαρχος ή Δημοτικοί Σύμβουλοι) με τους αναπληρωτές τους, εκ των οποίων δύο (2) τουλάχιστον ορίζονται από τη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

-Δύο (2) διευθυντές, εκ των πέντε αρχαιοτέρων, των σχολικών μονάδων, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

-Έναν (1) εκπρόσωπο της αντίστοιχης ένωσης γονέων, και στην περίπτωση που δεν υπάρχει ένωση γονέων, έναν (1) εκπρόσωπο των υφιστάμενων συλλόγων γονέων, κατά προτεραιότητα μεγέθους σχολικής μονάδας……»

 

EPSON scanner image

Συνεπώς, έγινε πολύς ντόρος για το τίποτα. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Το θέμα, ανύπαρκτο από την αρχή έως το τέλος, κακώς ήρθε προς επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο, ως συνήθως, σπατάλησε άσκοπα τον χρόνο του.

Το γράμμα του νόμου δεν αφήνει αμφιβολίες για παρερμηνείες. Στη συγκρότηση των σχολικών επιτροπών, βάσει του συστατικού των σχολικών επιτροπών ΦΕΚ και του δεδικασμένου (της φωτογραφικής απόφασης) του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, δεν απαιτείται η αναφορά ονομαστικά των διευθυντών, των εκπροσώπων των συλλόγων γονέων και των αναπληρωτών τους. Ολα τα υπόλοιπα, που ακούστηκαν και γράφτηκαν περί ακυρότητας αποφάσεων ή μη νομιμότητας από ημιμαθείς ή και αδαείς, είναι για λαϊκή κατανάλωση…

Categories: ΝΕΑ