ΝΕΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΛΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

Του Βαγγέλη Ζιμετάκη.

Μέχρι και επίδειξη χρήσης πυροσβεστήρα είχε το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του πολύ ενδιαφέροντος και χρήσιμου επιμορφωτικού σεμιναρίου για την αντιμετώπιση κρίσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου. Το dionysospost.gr έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πυρονόμος κ. Αθανάσιος Τσιτσικάος, στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος από το 1996 και ειδικευμένος στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, κρίσεων και ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Τσιτσικάος στην αρχή της ομιλίας του τόνισε, ότι η εκπαίδευση γύρω από τέτοια ζητήματα ορίζεται από τη νομοθεσία. Φαινόμενα, όπως μία πυρκαγιά, ένας σεισμός, ή μία πλημμύρα, ενδέχεται να συμβούν, όχι μόνο στον εργασιακό χώρο, αλλά και στην καθημερινή ζωή.

ΣΧΕΔΙΟ “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ”

Το έγκριτο στέλεχος του ΠΣ ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «εκεί που σταματά ο πολίτης, αρχίζει ο πυροσβέστης. Οι πυροσβέστες, προστατεύουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών». Πιο συγκεκριμένα, «η αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είναι είτε προληπτική, είτε κατασταλτική και βασίζεται στο σχέδιο «Ξενοκράτης», το οποίο έχει εκπονηθεί από την Σχολή Πολιτικής Προστασίας».

«Το Πυροσβεστικό Σώμα δεν είναι μόνο για να σβήνει φωτιές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτσικάος. «Εντός του ΠΣ, υπάρχουν έμπειρα στελέχη, αρμόδια για διαφορετικές καταστάσεις, όπως επί παραδείγματι τη συμμετοχή στους ελέγχους πυροπροστασίας, που όλοι οι παιδικοί σταθμοί οφείλουν να έχουν έως τις 31/12/2018».

Στην συνέχεια, δόθηκε από τον κ. Τσιτσικάο, ο ορισμός της καταστροφής, σύμφωνα με την ορολογία του επαγγέλματός του: «Ως καταστροφή ορίζεται ένα δυσάρεστο και ξαφνικό γεγονός, που ανατρέπει τον ρυθμό της ζωής των ανθρώπων, όπως πχ, η τραγωδία στην Ανατολική Αττική το περασμένο καλοκαίρι». Τόνισε μεταξύ άλλων επίσης ότι οι καταστροφές δεν προκαλούνται μόνο λόγω της φύσης, αλλά και λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, με αποτέλεσμα η μία καταστροφή να φέρνει την άλλη.

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Ο παιδικός σταθμός σύμφωνα με τον ομιλητή είναι ένας χώρος πολύ ευαίσθητος, καθώς υπάρχουν εκεί πολλά παιδιά, τα οποία πρέπει να προστατευθούν. Αιτίες για πυρκαγιά είναι και κάποια φυσικά φαινόμενα, όπως ο κεραυνός, ανθρώπινες αμέλειες, όπως ένα αναμμένο τσιγάρο μέσα σε ένα καλάθι απορριμμάτων, ή τεχνικοί λόγοι, όπως η υπερθέρμανση μίας ηλεκτρικής συσκευής.

Ο κ. Τσιτσικάος μίλησε και για το λεγόμενο «τρίγωνο της πυρκαγιάς», το οποίο αποτελείται από την καύσιμη ύλη, την θερμότητα και τον αέρα. Αν αφαιρεθεί, ή εξαλειφθεί έστω και ένα στοιχείο του τριγώνου, δεν υφίσταται πυρκαγιά.

Το κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίδειξη χρήσης ενός πυροσβεστήρα. Κάθε πυροσβεστήρας, διαθέτει ένα μανόμετρο και όταν ο δείκτης του μανόμετρου βρίσκεται στην πράσινη ένδειξη, τότε ο πυροσβεστήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αφού βέβαια βγει η περόνη ασφαλείας. Το υλικό ενός πυροσβεστήρα, μπορεί να αποτελείται από κιμωλία και αέρα, νερό με σαπούνι και διοξείδιο του άνθρακα..

Ο κ. Τσιτσικάος επεσήμανε ακόμη ποιος είναι ο σωστός τρόπος κατάσβεσης μίας πυρκαγιάς. Ανέφερε ότι όταν κάποιος σβήνει μία πυρκαγιά, πρέπει να το κάνει χωρίς να βρίσκεται στην φορά της φωτιάς. Επιπρόσθετα είπε, ότι όταν κανείς σβήνει φωτιά προκαλούμενη από καύσιμο, οφείλει να στοχεύει στην βάση της πυρκαγιάς. Συν τοις άλλοις υπογράμμισε ότι προκειμένου να μην υπάρχουν προϋποθέσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς σε έναν εσωτερικό χώρο, καλό είναι ο χώρος να είναι καθαρός, καλά εξαερισμένος και να μην καπνίζει κανείς εντός του.

Η ενότητα των πυρκαγιών έκλεισε με τον κ. Τσιτσικάο να συνιστά ψυχραιμία και άμεση ειδοποίηση της πυροσβεστικής, με σαφείς πληροφορίες και οδηγίες κατεύθυνσης. «Μια φωτιά στο πρώτο λεπτό, σβήνει με ένα ποτήρι νερό. Στο δεύτερο, θέλει έναν κουβά νερό, αλλιώς στο τρίτο θα καεί όλο το κτήριο».

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ

Ο πολύπειρος αξιωματικός του ΠΣ έκανε εκτενή αναφορά και στο φαινόμενο του σεισμού. Είπε, δεν σκοτώνει ο σεισμός, αλλά ο πανικός και η λάθος κατασκευή. Πρέπει να υπάρχει ορθή ενημέρωση, καθώς πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται απροειδοποίητα. Η επισταμένη αναφορά του κ. Τσιτσικάου στην καθοδήγηση που πρέπει να υπάρχει από πλευράς του δασκάλου, πριν, τη στιγμή, αλλά και μετά, αφού ένα τέτοιο φαινόμενο λάβει χώρα σε ένα σχολείο, μαγνήτισε την προσοχή των παρευρισκομένων. Τα πάντα πρέπει να συμβαδίζουν με τον αντισεισμικό κανονισμό. Μέτρα, όπως η στερέωση και ασφάλιση των τζαμιών και επίπλων, η τοποθέτηση επικίνδυνων και εύθραυστων αντικειμένων σε ειδικούς χώρους, η ασφάλιση των καλωδίων και των φωτιστικών, η διασφάλιση του προαύλιου χώρου, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια εργαζομένων και μαθητών.

Σύμφωνα με τον Πυρονόμο κ. Τσιτσικάο, καλό είναι να γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δε, πρέπει να εκπαιδευτούν από τους ίδιους τους πυροσβέστες για την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και να τηρηθεί κατά γράμμα, με ψύχραιμες και οργανωμένες κινήσεις για μία σωστή προσεισμική δράση.

Έπειτα, όταν ο ομιλητής ερωτήθηκε από το κοινό για το σχέδιο ασφαλείας που πρέπει να έχει κάθε παιδικός σταθμός, ο κ. Τσιτσικάος απάντησε ότι ένας πολιτικός μηχανικός και ένας υπεύθυνος ασφαλείας από τον δήμο μπορούν να φέρουν σε πέρας αυτήν την αποστολή. Παρόλα ταύτα, επειδή πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία, οι δάσκαλοι μπορούν να «αυτοοργανωθούν» και να λάβουν την πρωτοβουλία να συγκροτήσουν ένα σχέδιο ασφαλείας οι ίδιοι, το οποίο θα περιγράφει γλαφυρά και σωστά τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση σεισμού, ποιοι είναι οι άδειοι χώροι, πώς θα εκκενωθούν οι αίθουσες, ποιος θα είναι υπεύθυνος για την κάθε αίθουσα κλπ. Καλό είναι επίσης, να υπάρχει και ένα σκαρίφημα της ευρύτερης περιοχής του σχολείου, που θα υποδεικνύει τον χώρο καταφυγής των μαθητών.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Ο κ. Τσιτσικάος, έκλεισε την ομιλία του, συνιστώντας την ώρα που συμβαίνει μία σεισμική δόνηση, αλλά και μετά από αυτήν να γίνουν τα εξής:

  • Οι μαθητές να μπουν κάτω από τα θρανία και ο εκπαιδευτικός κάτω από την έδρα.
  • Καλό είναι να επικρατεί ψυχραιμία και όχι πανικός
  • Δεν εγκαταλείπουμε άναρχα το κτήριο
  • Δεν χρησιμοποιούμε το ασανσέρ, ούτε πηγαίνουμε στα μπαλκόνια.
  • Να υπάρχουν παντού κουτιά πρώτων βοηθειών με φακό σφυρίχτρα, νερό και ξηρά τροφή.
  • Άμεση εκκένωση του κτηρίου
  • Αποφυγή κατανάλωσης του νερού της βρύσης
  • Αποφυγή επαφής με γυμνά καλώδια
  • Εκκένωση πρώτα του ισογείου

Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση έκλεισε με τον Πυρονόμο κ Τσιτσικάο να δίνει την πληροφορία, ότι η περιοχή μας υπάγεται στον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό, που βρίσκεται στο Ολυμπιακό Χωριό.

 

Categories: ΝΕΑ