ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΔΑ

Νέα υπηρεσία για τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας δημιούργησε η  Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) με στόχο την υποστήριξη και το συντονισμό των Δήμων στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και στην επιμόρφωση των στελεχών των ΟΤΑ που θα έχουν την επίβλεψη και την παρακολούθηση των ΣΒΑΚ στην περιοχή ευθύνης τους.  Γι’ αυτό το λόγο διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση την προσεχή Τετάρτη-21 Νοεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι στην  αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε.Δ. Αττικής  (Κότσικα 4, 1ος όροφος). Κατά τη διάρκεια της θα παρουσιαστεί επίσης η οργάνωση και ο προγραμματισμός των εργαστηρίων επιμόρφωσης που θα ακολουθήσουν.

Ομιλητές της ημερίδας:

  • Πολύκαρπος Καρκαβίτσας, Χωροτάκτης Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος
  • Ευθύμιος Μπακογιάννης, Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός
  • Θάνος Βλαστός, Καθηγητής πολεοδομίας και συγκοινωνιακού σχεδιασμού, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ΕΜΠ.

Τι είναι η βιώσιμη αστική κινητικότητα;

Κατά την τεχνική ορολογία, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) είναι ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο βασίζεται σε υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη αρχές όπως είναι η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες αποφάσεων, η ολιστική προσέγγιση στην άσκηση πολιτικής, καθώς και η συνεχής αξιολόγηση των παρεμβάσεων. Βασικό κριτήριο για την εκπόνηση του σχεδίου είναι η ικανοποίηση των υφιστάμενων και των μελλοντικών αναγκών μετακίνησης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα.

Επίκεντρο είναι ο άνθρωπος και όχι η κυκλοφορία των οχημάτων. Βασικός στόχος πάντα  η βελτίωση της προσβασιμότητας και ποιότητας ζωής, αντί της βελτίωσης της χωρητικότητας του οδικού δικτύου για την διευκόλυνση της κυκλοφοριακής ροής. Ολα αυτά προϋποθέτουν προσεγγίσεις ενιαίου σχεδιασμού (μεταφορών, χρήσεων γης, περιβάλλοντος, κοινωνικής συνοχής κλπ) και όχι μόνο θεματική προσέγγιση.

 

Categories: ΝΕΑ