ΝΕΑ

ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΟ “dimotisd”: ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 1

Νέο κεφάλαιο εγκαινίασε ο Δημότης Διονύσου (dimotisd.blogspot.com), κάνοντας ένα διάλειμμα όσον αφορά τις αναρτήσεις του για τα “ΝΕΡΑ του Κρυονερίου”, “για να σπάσουμε τη μονοτονία”, όπως αναφέρει. Οι απ’ ευθείας αναθέσεις του κ Γιάννη Καλαφατέλη όταν ήταν Δήμαρχος (2010-2014) μπαίνουν στο μικροσκόπιο και εν προκειμένω το θέμα είναι προμήθεια οργάνων παιδικής χαράς και ελαστικών πλακιδίων προϋπολογισμού 230.000 ευρώ. Ενδιαφέρον έχει η εισήγηση του τότε δημοτικού συμβούλου (της μείζονος αντιπολίτευσης) και σημερινού Δημάρχου κ Διονύση Ζαμάνη. Το “dionysospost”  αναδημοσιεύει το κείμενο χωρίς να το υιοθετεί:

 

“Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018

ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 1

Για να σπάσουμε τη μονοτονία, διακόπτουμε επί του παρόντος τις αναρτήσεις για «τα νερά» (θα συνεχίσουμε όμως αργότερα) προκειμένου να πούμε περισσότερα για την Καλαφατελική πατέντα της απ’ ευθείας, ουσιαστικά, ανάθεσης προμήθειας οργάνων παιδικής χαράς με το κόλπο του φωτογραφικού διαγωνισμού (βλέπετε σχετικά προηγούμενη ανάρτησή μας «ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ 17).

Η εν λόγω προμήθεια ήταν προϋπολογισμού της τάξης των 230.000 ευρώ, περίπου, και κατακυρώθηκε στον ανάδοχο έναντι του ποσού των 220.000 ευρώ, περίπου, κατόπιν φωτογραφικού διαγωνισμού.

Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διονύσου, το οποίο, με την υπ’ αρ. 239/19-11-12 απόφασή του, αποφάσισε την ακύρωση του πιο πάνω φωτογραφικού διαγωνισμού.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. είχε προκληθεί από την μειοψηφία και, σε αντίδραση, την ίδια ώρα (με πρόσχημα τη σύγκληση της δημοτικής του ομάδας), ο κ. Καλαφατέλης είχε «μαντρώσει» τους συμβούλους του αλλού, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μη συμμετοχή τους στην άνω συνεδρίαση.

Από «το μαντρί» ξέφυγαν και προσήλθαν στη συνεδρίαση ο κ. Ζυγούνας, η κα Κοροβέση και η κα Φέρμελη (εκ παραδρομής στην προηγούμενη ανάρτησή μας έγινε αναφορά στον κ. Σπηλιώτη αντί της κας Φέρμελη), οπότε και διεγράφησαν από την Ενωτική Πρωτοβουλία αυθωρεί και παραχρήμα.

Στην εισήγηση-τοποθέτηση του (δημοτικού συμβούλου τότε) κ. Διονυσίου Ζαμάνη (κατά την άνω συνεδρίαση και για το συγκεκριμένο θέμα) διαλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Κατά την συζήτηση του 5ου θέματος της ημερήσιας διάταξης της 22ηςσυνεδρίασης της Ο.Ε επιτροπής της 16-10-2012 «Έγκριση πρακτικών Νο 1 & Νο 2 του ανοικτού διαγωνισμού γιά την “Προμήθεια και αντικατάσταση οργάνων παιδικής χαράς και ελαστικών πλακιδίων ασφάλειας σε δύο (2) παιδικές χαρές του Δήμου Διονύσου (Αγ. Στέφανος & Δροσιά)”»  εγκρίθηκαν  τα πρακτικά Νο1 & Νο2 της οικείας Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού (Ε.Δ.Δ.) και  κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός στην ένωση εταιρειών «CYCLOPOLIS E.Π.Ε. & INTEC A.E.» αντί του ποσού των 219.304,08 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας  Αβραάμ  Πασιπουλαρίδης έκανε γνωστό στα μέλη της Ο.Ε ότι πρόκειται για έναν απροκάλυπτα φωτογραφικό διαγωνισμό, παραθέτοντας αδιάσειστα στοιχεία και λέγοντας τα εξής:

ΠΑΣΙΠΟΥΛΑΡΙΔΗΣ: Με την 2055/19.9.2012 δημαρχιακή απόφαση προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός με τίτλο “Προμήθεια και αντικατάσταση οργάνων παιδικής χαράς και ελαστικών πλακιδίων ασφαλείας σε δύο παιδικές χαρές του Δήμου Διονύσου (Αγ. Στέφανος και Δροσιά)”.

Οι τεχνικές προδιαγραφές της προμήθειας προσδιορίστηκαν με την υπ’ αριθμ. 38/2012, κατ’ όνομα και μόνον, «μελέτη» των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Διονύσου, που φωτογραφίζει κυριολεκτικά προεπιλεγμένο προμηθευτή.

Στην ιστοσελίδα της φιλανδικής εταιρείας «LAPPSET» υπάρχουν (σε φωτογραφίες και με τις ακριβείς διαστάσεις τους) τα όργανα παιδικής χαράς με κωδικούς 138031Μ και 138055Μ.

Τα ίδια ακριβώς όργανα (με φωτογραφίες και ακριβείς διαστάσεις τους) περιγράφονται πανομοιότυπα (και απεικονίζονται, από ελαφρώς διαφορετική γωνία) στην άνω «μελέτη», ως τα όργανα εκείνα που έχουν προεπιλεγεί για την συγκεκριμένη προμήθεια.

Θέτω υπ’ όψιν των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και καταθέτω στη Γραμματεία, προκειμένου να αποτελέσουν αναπόσπαστα στοιχεία της τοποθέτησής μου και της απόφασης, φωτοτυπίες (φωτογραφίες και ακριβείς διαστάσεις) των δύο οργάνων παιδικής χαράς, όπως τα βρήκαμε στην ιστοσελίδα της φιλανδικής εταιρείας «LAPPSET» με κωδικούς 138031Μ και 138055Μ.

Τα καταθέτω στη Γραμματεία. Αυτά είναι.

Στη «μελέτη» διαλαμβάνεται το εξής καταπληκτικό και παγκοσμίως ανεπανάληπτο: «Το μικρό παιδί εισέρχεται από το όργανο 138031Μ…. κλπ».

 Δηλαδή, η μελέτη αναφέρεται ακόμα και στον κωδικό αριθμό του πρώτου πιο πάνω οργάνου της συγκεκριμένης εταιρείας (!!!), μην τυχόν και γίνει κανένα λάθος και η προμήθεια δεν πάει στον προεπιλεγμένο προμηθευτή.

Αναφέρομαι σε δύο ακόμη από τις άπειρες γελοιότητες που περιέχονται στη «μελέτη»:

Στη «μελέτη» διαλαμβάνεται το εξής φωτογραφικό: «Το οικολογικό ξύλο από το οποίο κατασκευάζεται το όργανο πρέπει να προέρχεται από σκληρή ξυλεία Πεύκης του Αρκτικού Κύκλου (pinus silvestris), που μεγαλώνει σε συνθήκες θερμοκρασίας υπό του μηδενός…» (η υπογράμμιση, με bold παρακαλώ στοιχεία, στη μελέτη).

Σημειωτέον ότι η «LAPPSET» είναι εταιρεία της Φιλανδίας, χώρας που βρίσκεται (και διαθέτει ξυλεία) στον Αρκτικό Κύκλο.

Σε ό,τι αφορά την αντοχή σε ολίσθηση των ελαστικών πλακιδίων ασφαλείας, στη μελέτη αναφέρεται το εξής:

 «Το δείγμα ελέγχθηκε για αντοχή και ολίσθηση με την μέθοδο british pendulum βάσει του ASTM Ε303. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με τη συνεχή άμεση επίβλεψη της SGS U.S. Testing Company Ιnc. Αποτελέσματα … κλπ».

Δηλαδή, τα πλακίδια ασφαλείας που ΘΑ επιλεγούν έχουν ήδη ελεγχθεί από συγκεκριμένη εταιρεία, που βρήκε συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία μάλιστα και αναγράφονται στη «μελέτη» (!!!).

 Και για τα πλακίδια ισχύει ό,τι και για τα όργανα: Δηλαδή είναι προεπιλεγμένης εταιρείας και συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, της γερμανικής εταιρείας «Kraibourg».

Αντέγραψαν ακριβώς τις προδιαγραφές των προεπιλεγμένων εταιρειών, χωρίς να υποβληθούν καν στο κόπο να προβούν στον δέοντα καλλωπισμό τους, έστω και «για τα μάτια».

Τόσο σίγουροι είναι ότι δεν λειτουργεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός και η υπόθεση θα συγκαλυφθεί «άνωθεν», που δεν τους ενδιαφέρει ούτε καν να τηρήσουν τα προσχήματα.

Οι πιο πάνω είναι δύο μόνο από τις άπειρες, ομοίου τύπου, γελοιότητες που περιέχονται στη «μελέτη» και που, όλες μαζί, «κράζουν» ότι δεν πρόκειται για μελέτη αλλά για αντιγραφή προδιαγραφών προϊόντων συγκεκριμένωνεταιρειών, τα οποία προϊόντα εμπορεύεται στην Ελλάδα συγκεκριμένη εταιρεία.

Αυτού του τύπου οι «διαγωνισμοί», που στην πραγματικότητα είναι «καρφωτές» απευθείας αναθέσεις, όζουν μαύρου χρήματος και άλλου είδους αθέμιτων παροχών και αντιπαροχών.

Ενημερωτικά, τα 220.000 € (!!!) περίπου που θα κοστίσει η προμήθεια, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του «διαγωνισμού», προέρχονται από επιχορήγηση του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΚΑ. Δηλαδή είναι χρήματα καθαρά ελληνικά, δεν προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη στιγμή που το Κράτος κυνηγάει τους πολίτες για να τους «πάρει το πορτοφόλι» προκειμένου να «σωθεί» η χώρα, την ίδια στιγμή κάποιοι συνεχίζουν απτόητοι το πάρτι του “λεφτά υπάρχουν”. Εν προκειμένω, το πάρτι της «πράσινης αρπαχτής».

Υποτίθεται ότι τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου θα διετίθεντο για τη βελτίωση του λεγομένου «ισοζυγίου γης», δηλαδή για την αγορά και τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων (οπότε και τα λεφτά θα έμεναν στην Ελλάδα).

Αντ’ αυτού, οι ολετήρες του δημοσίου χρήματος «ξεσκίζουν» ξεδιάντροπα τα αμιγώς ελληνικά χρήματα του Πράσινου Ταμείου, στέλνοντάς τα συστημένα, με τη μέθοδο των φωτογραφικών «διαγωνισμών», στις τσέπες των «φτωχών» Φιλανδών, Γερμανών και ούτω καθεξής, και των μεσαζόντων τους.

Μετά τα όσα προανέφερα, ως ανεμένετο με μαθηματική βεβαιότητα, ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στη μία και μοναδική εταιρεία που μπορούσε να πληροί τις «προϋποθέσεις», με την επωνυμία «CYCLOPOLIS E.Π.Ε. & INTEC A.E.» (βλέπε σχετικό πρακτικό Νο 1), χωρίς ουσιαστική έκπτωση, όπως ασφαλώς θα συνέβαινε, εάν επρόκειτο περί πραγματικού διαγωνισμού. (Γιατί να δωθεί έκπτωση, από κάποιον που έχει το μονοπώλιο;).

Κατόπιν των ανωτέρω, δεν εγκρίνω τα πρακτικά Νο 1 και 2 που συνέταξε η Επιτροπή Διαγωνισμού, όπως και το πρακτικό Νο 3, του, κατ’ όνομα και μόνον, «ανοιχτού» (αλλά στην ουσία ερμητικά κλειστού) σκανδαλώδους φωτογραφικού διαγωνισμού, που διεξήχθη για την εν λόγω προμήθεια οργάνων παιδικής χαράς και, παράλληλα, θέτω προ των ευθυνών τους όσα εκ των μελών της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίνουν την εν λόγω πρόδηλα φωτογραφική προμήθεια που κυριολεκτικά «βγάζει μάτι».

(Μετά το πέρας της έκθεσης από τον κ. Ζαμάνη της άνω τοποθέτησης του κ. Πασιπουλαρίδη στην Ο.Ε., παραλείπεται το ενδιάμεσο και ακολουθεί μόνο το τελευταίο τμήμα της υπ’ όψιν εισήγησης-τοποθέτησής του.)

«Τέλος, επειδή «μία εικόνα χίλιες λέξεις», παρατίθενται, στη συνέχεια, προς σύγκριση, αφ’ ενός μεν οι εικόνες των οργάνων των παιδικών χαρών, όπως (οι εικόνες αυτές) υπάρχουν στη «μελέτη-παραγγελιά»  των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και, αφ’ ετέρου, οι εικόνες των ίδιων ακριβώς οργάνων της εταιρείας «Lappset», όπως τις βρήκαμε στην ιστοσελίδα της άνω εταιρείας (και οι διαστάσεις τους συμπίπτουν προς αυτές της «μελέτης» με ακρίβεια χιλιοστού!!!).

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ, ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ  “ΜΕΛΕΤΗ-ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ”

Καταγραφή

Καταγραφή 2

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΊΔΑ ΤΗΣ “LAPPSET”

Καταγραφή 3

Καταγραφή 4

Καταγραφή 5

Καταγραφή 6

Καταγραφή 7

Καταγραφή 8

Καταγραφή 9

Καταγραφή 10

Αυτά  τα στοιχεία (και άλλα πολλά) τέθηκαν υπ’ όψιν των μελών της Οικονομικής Επιτροπής.

Και όμως. Αυτά που καταλαβαίνουν ακόμη και παιδιά του νηπιαγωγείου, απλώς βλέποντας τις πιό πάνω εικόνες, κάποια, καθ’ όλα αξιότιμα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ (για ευνοήτους λόγους) ούτε να τα δουν ούτε και να τα καταλάβουν (!!!).

Κατόπιν τούτων, προτείνεται:

 α) Η ακύρωση του εν θέματι διενεργηθέντος φωτογραφικού διαγωνισμού και

    β) Η αναπομπή του θέματος αρμοδίως, στην Τεχνική Υπηρεσία και την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, προκειμένου να γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, αυτή τη φορά με σωστή μελέτη, κατά τρόπο ώστε να πρόκειται γιά ανοικτό, πράγματι, και όχι φωτογραφικό διαγωνισμό που ισοδυναμεί με παράνομη απ’ ευθείας ανάθεση.»

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ”

Categories: ΝΕΑ