ΝΕΑ

BULLYING ΚΑΙ ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΙ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ…

Δυστυχώς δεν ήταν μόνο τα κοσμητικά επίθετα και οι  ύβρεις που χαρακτήρισαν το Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης. Το bullying στην πιο άγρια μορφή του εναντίον Αντιδημάρχων και αιρετών, που προσπάθησαν να επιχειρηματολογήσουν αλλά δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την ομιλία τους από τη μια και η ανενδοίαστα εκβιαστική συμπεριφορά γνωστών νταβατζήδων από την άλλη, σφράγισαν αυτή την πραγματικά πρωτόγνωρη συνεδρίαση.

Κατ’ αρχάς ο αρμόδιος για τα θέματα Παιδείας Αντιδήμαρχος κ Παναγιώτης Τσούκας δεν μπόρεσε να εκφέρει την άποψή του, γιατί δεν χάιδεψε τα αυτιά των παρευρισκόμενων (άλλωστε ήταν υπέρ της μεταστέγασης του νηπιαγωγείου), οι οποίοι άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν. Πρώτοι βεβαίως σηκώθηκαν από τις θέσεις τους γνωστοί …αρχοντορεμπέτες της τοπικής πολιτικής σκηνής, που γνωρίζουν καλά τη μανιέρα της δημιουργίας εντυπώσεων όταν υπάρχει ακροατήριο. Αμέσως γονείς, κηδεμόνες, μικρά παιδιά, απλοί πολίτες, αποτυχόντες στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και τώρα υποψήφιοι (με όραμα, σημειωτέο, να ανακτήσουν όσα έχασαν) πήραν το έναυσμα. Τον χορό της …εξέγερσης άνοιξε φωνασκώντας και χειρονομώντας ο κ Κανατσούλης, ο οποίος ακολουθεί σχεδόν πάντα την ίδια τακτική όταν δεν του αρέσουν τα λεγόμενα των άλλων.

«Λυπάμαι για την παιδεία σας» ψέλλισε εν τέλει ο κ Τσούκας, αφού είδε κι αποείδε, κατανοώντας ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσουν να τελειώσει την ομιλία του, η οποία παρεμπιπτόντως είχε ενδιαφέρον, καθώς περιλάμβανε συγκριτικά στοιχεία, αριθμούς, στατιστικά. Κι έκλεισε το μικρόφωνο.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Βάνα Ζώτου παρακολουθούσε ψύχραιμα όσα διαδραματίζονταν εμπρός της, δίχως να επέμβει ως όφειλε.

Πάνω στην αναμπουμπούλα πήρε θάρρος και η …σιωπηλή αντιπολίτευση και ακούσαμε επιτέλους την φωνή της. Ο ειδικός επί των Σχολικών Επιτροπών (όπως δηλώνει ο ίδιος και λανσάρεται) κ Αγγελος Κατσιακίδης επιτέθηκε εντελώς απρόκλητα (ενώ οι εργασίες του Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη) εναντίον του δημοτικού συμβούλου κ Βαγγέλη Τσαγκαράκη. «Εσύ φταις, εσύ φταις» κραύγαζε, ανεβάζοντας βαθμιαία τον τόνο της φωνής του. Ηταν φανερό ότι ήθελε να αποσπάσει την προσοχή όλων, γιατί όσο δεν τον άκουγαν τόσο περισσότερο εκείνος δυνάμωνε  την ένταση. Ο κ Τσαγκαράκης, ένας άνθρωπος ήσυχος, ευγενής, που ουδέποτε έχει δώσει την παραμικρή αφορμή, έμεινε εμβρόντητος να τον κοιτάζει με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Ενώ λοιπόν όλοι σχεδόν οι σύμβουλοι και οι παρευρισκόμενοι έστρεψαν τα βλέμματά τους για να δουν τι συμβαίνει ο κ Κατσιακίδης έλυσε το …μυστήριο: «Είσαι πρόεδρος της ΔΕΠ». Ιδού λοιπόν η εξήγηση: Οποιος είναι πρόεδρος της ΔΕΠ (Δημοτική Επιτροπή Παιδείας) ευθύνεται για οτιδήποτε σχετικό με τα σχολεία και γενικότερα με την εκπαιδευτική κοινότητα. Κατά συνέπεια, ο πρώτος τυχών νομιμοποιείται να τον προπηλακίζει ανενόχλητα ακόμη και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι κι αυτή μια άποψη, πολύ σοβαρή ομολογουμένως, την οποία όλοι οφείλουν να σέβονται.

Τα …παράσιτα, όντως πολύ δυνατά, ουδόλως ενόχλησαν την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ Βάνα Ζώτου, η οποία δεν μπήκε στον κόπο να πάρει μέτρα. Προφανώς έκρινε ως εκ του νόμου θεματοφύλακας των δημοκρατικών διαδικασιών στο ανώτατο όργανο του Δήμου ότι δεν έγινε και τίποτα…

Ακολούθησαν τα καλύτερα. Ηρθε η ώρα του κ Στέφανου Μιχιώτη. Όπως σχεδόν σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε το λόγο και τον πήρε.

Η Πρόεδρος κ Βάνα Ζώτου έχει αποδεχθεί ότι ο συγκεκριμένος πολίτης πρέπει να μιλάει σε κάθε συνεδρίαση, είτε επειδή τον θεωρεί δεινό ρήτορα, είτε επειδή κατά την κρίση της με τα επιχειρήματα και τις απόψεις του προάγει το έργο του σώματος. Σε κάθε περίπτωση δείχνει σαν να μην περνάει από το μυαλό της ότι ενδεχομένως παραβαίνει τον κανονισμό, ο οποίος ρητά και κατηγορηματικά αναφέρει ότι οι πολίτες (όχι ένας συγκεκριμένος, κατά σύστημα και επί παντός επιστητού) ζητούν το λόγο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίζει κατά την κρίση του. Σημειωτέο ότι ο ισχύων κανονισμός ψηφίστηκε επί Δημαρχίας  Καλαφατέλη (βλέπε δημοσίευση του “dimotisd”, στις 11 Ιουλίου 2018: Παρέμβαση στην από 10-7-2018 ανάρτηση του Στέφανου Μιχιώτη «Δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε»).

Παρένθεση-σημείωση «dionysospost» number one (1): Τα εξηγεί πάρα πολύ ωραία ο Δημότης Διονύσου, απ’ όποια σκοπιά κι αν δει καθένας το ζήτημα, καλύτερα δεν γίνεται!

Παρένθεση-σημείωση «dionysospost» number two (2): Στην αρχή της συνεδρίασης η κυρία Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε τη δευτερολογία στον κ Τεύκρο Παντέλογλου, επίσημο εκπρόσωπο του ΚΚΕ, ενός ιστορικού κόμματος, γιατί όπως ισχυρίστηκε σ’ αυτό το στάδιο ο κανονισμός δεν το προβλέπει. Το γεγονός προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του κ Παντέλογλου, ο οποίος πάντως είπε όσα ήθελε να πει εκτός μικροφώνου, με αποτέλεσμα η …φρουρός του νόμου και της τάξης να διακόψει δι’ ολίγον, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Εδώ η κ Ζώτου εφάρμοσε τον κανονισμό κατά γράμμα, στην περίπτωση του κ Μιχιώτη  όχι. Δύο μέτρα και δύο σταθμά…

Πάμε παρακάτω…

Η κορυφαία στιγμή, το κλου που λένε οι φίλοι μας οι Γάλλοι, της ανεπανάληπτης παράστασης ήταν γύρω στις 9 το βράδυ. Ο Πρόεδρος της «Εστίας» κ Θόδωρος Στάϊκος ανέλυε το θέμα της μεταστέγασης του νηπιαγωγείου όταν δέχτηκε παρεμβολές από τον κ Μιχιώτη που καθόταν στα …ορεινά. Στο απειλητικό ύφος και τα «θα τα πούμε», «θα δεις» που εκτοξεύτηκαν ο κ Στάϊκος με ανοιχτό μικρόφωνο απάντησε «ξέρω, ξέρω θα γράψεις, θα με …., ναι εσύ με την κόκκινη μπλούζα».

Ενώ όλα αυτά διαδραματίζονταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια  δημοτικών συμβούλων, γονέων, δημοτών, ουδεμία αντίδραση σημειώθηκε από την πλευρά του προεδρείου. Προφανώς πάλι, για πολλοστή φορά, η κυρία Πρόεδρος θεώρησε ότι …δεν τρέχει τίποτα και όλα εξελίσσονται ομαλώς.

Τα έχουμε ξαναπεί και ξαναγράψει. Κάποιοι συμπεριφέρονται ως νταβατζήδες και το εξωφρενικό είναι πως ουδείς ασχολείται, πόσο μάλλον ο κατά νόμο και θεσμούς αρμόδιος και επιτετραμμένος αξιωματούχος. Συνεπώς αφού έχει επικρατήσει αυτή η νοοτροπία και έχει γίνει καθεστώς ας πάμε όλοι μαζί την Τρίτη στο …μαγαζί της Βάνας να το κάνουμε καλοκαιρινό…

Categories: ΝΕΑ