ΝΕΑ

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ – ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το Ψήφισμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διάστημα από τη Δευτέρα-3 έως και χθες, 5 Δεκεμβρίου. Στο ψήφισμα επισημαίνεται πως είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της οργάνωσης του Κράτους και των θεσμών του και υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο μιας Νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αναγκαίο να καταστεί η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση βασικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας.

«Το ψήφισμα είναι ένας συγκερασμός των αποφάσεων που έχουμε λάβει στα ετήσια και στα θεματικά μας Συνέδρια, όπως και των πάγιων θέσεων της ΚΕΔΕ οι οποίες συνάδουν και με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα» επισήμανε ο κ. Γ. Πατούλης στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Αυτοδιοίκηση ενωμένη και πιο ώριμη από ποτέ υψώνει τη φωνή της και διεκδικεί οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, μέσα από ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης του κράτους. Οφείλουμε να αφήσουμε κατά μέρος τις κομματικές ταυτότητες και να μιλάμε μόνο αυτοδιοικητικά».

«Η κυβέρνηση είτε δεν ξέρει είτε δεν θέλει να νομοθετήσει αποτελεσματικά»

«Δεν ευθυνόμαστε εμείς ούτε πρέπει να έχουμε ενοχές που δεν έγιναν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας. Δεν νομοθετούμε εμείς» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να κάνει τομές με αναπτυξιακό πρόσημο και να μπει επιτέλους το εθνικό πάνω από το κομματικό συμφέρον. Αγνόησε την Αυτοδιοίκηση και τώρα προσπαθεί με μερεμέτια να διορθώσει τη ζημιά, αλλά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι πολύ σοβαρά. Δεν έδειξε καμία διάθεση να προχωρήσει σε αναπτυξιακές τομές και αυτή τη νομοθετική της ατολμία και αδράνεια την πληρώνουν οι πολίτες. Όπως πληρώνουν και την ανεπάρκεια των διοικήσεων κάποιων Περιφερειών οι οποίες εξάντλησαν το έργο τους σε ατελείωτες προγραμματικές αλλά σε καμία δράση ουσίας. Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει είναι είτε ότι δεν ξέρουν είτε ότι δεν θέλουν να νομοθετήσουν αποτελεσματικά».

Τι ζητά η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού

Ειδικότερα το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ ζητά την αντικατάσταση του νόμου «Κλεισθένη» στη βάση της πρότασης της ΚΕΔΕ, την οποία επαναφέρει για συζήτηση, για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς ο Κλεισθένης, όπως τονίζει «δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του κράτους και της Αυτοδιοίκησης».

Σε ότι αφορά στη Συνταγματική Αναθεώρηση, προτείνει την αναθεώρηση των άρθρων 101 και 102 και συμπληρωματικά των άρθρων 43,56,76,78 και 98 του Συντάγματος, ενώ σχετικά με τα οικονομικά των ΟΤΑ προτείνονται μεταρρυθμίσεις στρατηγικού χαρακτήρα, που σε συνδυασμό με το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκό οικονομικό και επενδυτικό  πλαίσιο για την ανάπτυξη της χώρας, στη νέα δεκαετία.

Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, ζητούνται η εφαρμογή του Ν. 3852/2010 και η αποκατάσταση της νομιμότητας στην απόδοση των ΚΑΠ, γενναία αύξηση της ΣΑΤΑ και απόδοση όλων των παρακρατηθέντων πόρων από τους ΟΤΑ, δημοσιονομική αποκέντρωση και μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στου δήμους, μετεξέλιξη του ΤΠκΔ σε Δημοτική Τράπεζα, διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.

Ειδική αναφορά γίνεται και στην καταστατική θέση των αιρετών, ζητώντας μεταξύ των άλλων οριστική επίλυση μισθολογικών και ασφαλιστικών θεμάτων, τις ειδικές άδειες για την άσκηση των  αρμοδιοτήτων τους, θωράκιση έναντι υπηρεσιακών μεταβολών, κατάργηση της διάταξης του άρθρου 20 του ν.4387/2016 αναφορικά με την περικοπή στο 100% της σύνταξης των συνταξιούχων –αιρετών για όσο διάστημα διατηρούν την ιδιότητα του αιρετού.

Επίσης ζητείται η άμεση νομοθετική αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων όπως η παράταση της χρονικής ισχύος του προληπτικού ελέγχου, παράταση της άδειας λειτουργίας των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, η εκκαθάριση των δαπανών των ΟΤΑ, η καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους εργαζόμενους των δήμων και επιχορήγηση των δήμων με το σύνολο της σχετικής δαπάνης που προκύπτει.

Στο πλαίσιο αυτό το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο του 2018 της ΚΕΔΕ καλεί την Κυβέρνηση και τα Πολιτικά κόμματα να υιοθετήσουν τις θέσεις και τις προτάσεις της, που άλλωστε βασίζονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και γενικότερα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, και να διατυπώσουν εξειδικευμένες προτάσεις ενόψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του συντάγματος, για την ενίσχυση της αποκέντρωσης, ώστε να μπορέσει η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει αποτελεσματικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας και στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Ξεχωριστό κείμενο θέσεων κατέθεσαν ο κ. Δ. Μπίρμπας, Επικεφαλής της Παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και η κα Ελ. Παντελάκη εκπρόσωπος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». Παρών ψήφισε ο κ. Γ. Ιωακειμίδης, Επικεφαλής της Παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», ενώ το ψήφισμα καταψήφισε κ. Α. Κανταράς, εκπρόσωπος του «Συντονισμού Αιρετών».

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ 
*Πηγή: epoli.gr

 

Categories: ΝΕΑ